PARC DE L’ALT PIRINEU – VOLTA LLARGA DE SANT JOAN DE L’ERM

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-3-blog-catalonia-trekking.jpg
VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-1-blog-catalonia-trekking.jpg
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-2-blog-catalonia-trekking.jpg
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció:Des de Sant Joan de l’Erm hi trobem dos itineraris del Parc, la volta llarga i la volta curta. Malgrat el nom de totes dues, gairebé tenen  la mateixa extensió. La gran però te un xic més de recorregut ja que a la seva segona part puja més desnivell i va a parar al Coll de la Culla.

Sant Joan de l’Erm (fons Wikipedia): també conegut com Sant Joan de l’Erm Nou, és un indret, una ermita i una estació d’esquí de fons, situat més amunt de la vall de Castellbò, al municipi de Montferrer i Castellbò. El 1959 s’hi va inaugurar un nou santuari, aquest al vessant que mira a Castellbò, a 1.690 metres d’altitud, prop de la font del Bosc i a tocar d’un bosc centenari de pins roigs i avets, en substitució del ruïnós edifici de Sant Joan de l’Erm Vell.

Sant Joan de l’Erm Nou és un edifici modern i escaient, obra de l’arquitecte Isidre Puig Boada amb un teulat de doble vessant, pronunciat, i un campanar triangular que s’aferra amb agudesa darrere seu. Uns 300 metres darrere la capella hi ha el coll de la Basseta, en un extens pla de pins, arranjat per a l’acampada, amb un xalet-refugi, amb 80 places d’allotjament, obert tot l’any. Des del principi dels setanta hi ha instal·lada en aquesta zona la pista d’esquí nòrdic de Sant Joan de l’Erm. A Sant Joan de l’Erm s’hi fa un aplec el 24 de juny, diada de Sant Joan, i se celebra la festa del patró el 28 i el 29 d’agost.

FOTO PAKO CRESTAS

L’estació d’esquí nòrdic és enmig de boscos de pi roig, pi negre i avet, i les pistes van des dels 1.700 m d’altitud al refugi de la Basseta fins als 2.050 m de Prat Montaner des d’on es pot arribar fins a Portainé.

L’estació va obrir l’any 1970. En total té 50 km de pistes d’esquí de fons. Estan repartides segons dificultat en:Circuit verd: 7 km – Circuit blau: 15 km – Circuit vermell: 26 km – Circuit negre: 2 km – Circuit de skating: 18 km

Temps:3 hores

Desnivell:480 metres de pujada i 480 metres de baixada

Llargària:9 quilòmetres 990 metres

Dificultat:Mitja – alta

FOTO PAKO CRESTAS

Punts d’aigua:Hi ha dos fonts al recorregut, la primera just sortir del refugi de la Basseta (Cóm de la Basseta) i la font del cobert a tocar de Sant Joan de l’Erm Vell.

Punts de referència:* Refugi de la Basseta * Cóm de la Basseta * Bosc de Sant Joan * Torrent del Barranc del Forcat * Barranc de la Basseta * Serrat de l’Oratori * La Torrentera * Font del Cobert * Sant Joan de l’Erm Vell * Coll de la Culla * Bony de la Culla * Serrat de la Culla * Pistes d’esquí nòrdic de Sant Joan de l’Erm * Refugi de la Basseta

Punt de partida:Sant Joan de l’Erm – Refugi de la Basseta. Accesible per carretera des del poble de Castellbó.

Itinerari: Km. 0,0 – Refugi de la Basseta. 1.713 metres. Prenem la pista en direcció nord. De seguida, al donar l’esquena al refugi, trobem una primera bifurcació. Abandonem la pista ample i davallem pel camí que perd alçada vers a la nostra esquerra. Taques grogues. Cartell indicador a la cruïlla.

Km. 0,28 – Cóm de la Basseta.Als pocs metres hi ha una bifurcació. Seguim per la senda descendent de la nostra esquerra. Continuem per l’evident camí perdent alçada vers al N.O. Estem creuant l’anomenat Bosc de Sant Joan.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 0,97 – Creuem per un pont les aigües del Torrent del Barranc del Forcat

Km. 1,9.  – Barranc de la Basseta. Bifurcació. Cartell indicador. Continuem pel sender de la nostra esquerra, allunyant-nos definitivament del llit de la torrentera. Taques grogues. Guanyem alçada de manera suau vers al nord.

Km. 2.9. Serrat de l’Oratori. Només notarem que traspassem el serrat pel canvi d’orientació de la nostra marxa, que ara ens farà anar vers a l’oest, tendència S.O., per la resta, continuem envoltats de bosc i guanyant alçada de manera molt suau.

Km. 4,2. La Torrentera. Traspassem el petit rierol i de seguida trobem una bifurcació. Seguim per la senda ascendent de la nostra esquerra. Cartell indicador.

Km. 4.6. Font del Cobert. Poc metres per sota de les runes de Sant Joan de l’Erm Vell, ben visible a sobre nostre.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 4,7. Sant Joan de l’Erm Vell. Ample pista. Cruïlla de camins. Seguim uns quans metres a la nostra esquerra i de seguida deixem la pista més ample per pujar per un corriol ascendent que neix en direcció sud, tendència S.E. Taques grogues.

Km. 5,2. Anem a parar a una pista transversal que seguirem uns pocs metres vers a la nostra esquerra. Cartell indicador.

Km. 5,3 – Abandonem la pista per seguir pujant pel corriol ascendent que torna a endinsar-se pel mig del bosc a la nostra dreta en direcció S.S.E. Cartell indicador. Taques grogues.

Km. 5,8 – Passem per sota la línia elèctrica que dibuixa un enorme tallafoc en mig del bosc. Continuem guanyant alçada sense pèrdua possible.

Km. 6,2 – Tornem a passar per sota d’una segona línia elèctrica i el seu enorme tallafoc.

Km. 6,4 – El corriol mor en una pista transversal que seguirem vers a la nostra esquerra, en direcció S.S.E. fent ja un tram força planer. Taques grogues.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 7,0 – Coll de la Culla. 1.928 metres. Punt més alt de l’excursió. Cruïlla de pistes i camins. Seguim recte vers al S.E. Cartell indicador.

Km. 7,1 – Abandonem la pista i seguim vers a la nostra esquerra per un prat on s’insinua les restes d’un corriol. Re orientem les nostre passes un xic més cap a llevant. Taques grogues. Cartell indicador.

Km. 7,2. Estem vora el Bony de la Culla. Anem a parar a una mena de pista en desús que seguirem vers a la nostra dreta, al poc ignorem un nou brancal perpendicular que neix vers a la nostra esquerra. Seguim recte vers al S.E.

Km. 7,5. Anem a parar per sota el tallafoc de la línia elèctrica. Seguirem uns quants metres sota el filat vers a la nostra dreta i al poc, seguint les indicacions de les estaques, tornem a endinsar-nos al bosc de la nostra esquerra.

Km. 8,0 – Serrat de la Culla. Ens trobem la segona línia elèctrica i el seu tallafoc. Les estaques ens indiquen el camí a seguir per tornar a entrar al bosc i començar a davallar vers al S.E. Taques grogues.

Km. 8,5. Pistes d’esquí nòrdic de Sant Joan de l’Erm. Anem a parar a una ample pista que seguirem en sentit descendent vers a la nostra esquerra, re orientant les nostres passes directament cap a llevant. De fet el corriol amb les taques grogues discorre paral·lel a l’ample pista un xic a la seva dreta. Cartell indicador a la cruïlla.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 8,8 – Creuem una pista de manera transversal. Seguim perdent alçada vers a l’est, tendència N.E.

Km. 8,9 – Important nus de pistes. Cap a la nostra dreta surten dues pista paral·leles al igual que a la nostra esquerra, cap a on també continuen aquestes dues pistes transversals. Prenem el corriol que neix entre l’angle de la pista ascendent (per la qual davallem nosaltres) i la segona pista de l’esquerra, endinsant-nos en diagonal pel mig del bosc en direcció E.N.E. Cartell indicador. Taques grogues.

Km. 9,2 – Bifurcació de corriols. Cartell indicador. Seguim vers a la nostra esquerra. Taques grogues.

Km. 9,6. Creuem de manera transversal una pista per seguir tot recte pel corriol. Estem ja ha tocar del refugi de la Basseta, ben proper i visible.

Km. 10,0 – Refugi de la Basseta. Final del present periple.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGAR-TE EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/parc-de-lalt-pirineu-volta-llarga-de-sant-joan-de-lerm-48106445

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: