PARC DE L’ALT PIRINEU – VOLTA DE SANTA MAGDALENA A TRESSÓ

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-3-blog-catalonia-trekking.jpg
VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-1-blog-catalonia-trekking.jpg
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-2-blog-catalonia-trekking.jpg
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Excursió circular i variada al cor d’aquesta enigmàtica i solitària vall on no hi ha cap poble i on només trobem les bordes com a vestigi del que era un poblament estacional de l’home.

Santa Magdalena de Ribalera, o de Farrera, és una antiga capella romànica del terme municipal de Farrera, a la comarca del Pallars Sobirà. És a l’extrem oriental del terme municipal, a tocar ja amb el de les Valls de Valira, de la comarca de l’Alt Urgell. De fet, queda més a prop del poble valirenc de Civís que no pas de Farrera. És a la dreta del riu de Santa Magdalena, en el vessant sud-est del Cap de l’Orri Vell i a migdia de les Bordes de Bedet.

Es conserven poques referències documentals d’aquesta església, integrada al segle XV a l’Oficialat de Tírvia, del vescomtat de Castellbò, i consta ja com a despoblat en aquell moment. De l’antic poblat de la Ribalera, només en queda aquesta capella.

FOTO PAKO CRESTAS

Temps:4 hores

Desnivell:475 metres de pujada i 475 metres de baixada

Llargària:11 quilòmetres 880 metres

Dificultat:Alta

Punts d’aigua:Hi ha diferents fonts durant la marxa

Punts de referència:* Santa Magdalena * riu de Bedet * Font de la Plana * Font de Casals * Coll de Jou * Bosc de Coll de Jou * Borda de Dalt ó Borda de Coté * Bordes de Tressó * Bosc de Gireni * Font de l’Orri Vell * Coll de Cap de l’Orri Vell * Font de Serret * Pla Serret * Castell de Serret * Pla Serret * torrent de Prat Mallol * Santa Magdalena

Punt de partida:Santa Magdalena. 1.556 metres. Accesible per pista forestal des de Sant Joan de l’Erm.

FOTO PAKO CRESTAS

Itinerari: Km. 0,0. Santa Magdalena. Seguim la pista que continua en direcció nord a la vora esquerra de les aigües del riu de Bedet. Cartell indicador. Marques gorgues.

Km. 0,35. Un corriol ascendent neix a l’esquerra de la pista. Es la senda que cal agafar. Cartell indicador. Marques grogues. Comença ara una pujada per una estreta senda en mig del bosc.

Km. 1,2. Creuem de manera transversal una pista i seguim pujant per la senda ascendent pel mig del bosc en direcció N.O. En aquest tram cal parar especial atenció a les marques de pintura groga ja que la senda està desdibuixada en bastants sectors.

Km. 1,8. Anirem a parar a una pista que seguirem vers a la nostra dreta en suau pujada molt a prop d’un revolt que dibuixarem per re orientar les nostres passes vers al sud.

Km. 2,0. Just dibuixat el revolt abandonem la pista i prenem de nou una senda ascendent en direcció N.O. pel mig del bosc. De nou caldrà parar atenció a les marques de pintura groga ja que la senda està desdibuixada.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 2,2. Font de la Plana. Bifurcació de sendes. Molt a prop i ben visibles a la nostra dreta estan les bordes de la Plana, si be no caldrà arribar a les mateixes ja que la senda a seguir just es la que puja vers a la nostra esquerra i, per tant, es allunya de les construccions. Marques de pintura groga. Re orientem les nostres passes vers al S.S.E.

Km. 2,4. Creuem de nou la pista i seguim en diagonal ascendent pel mig del bosc en direcció S.E.

Km. 2,8. Retrobem la pista a l’alçada d’un tancat revolt, però continuem per la senda ascendent per mig del bosc que continua en direcció sud, i de seguida oest, deixant la pista a la nostra dreta. Taques grogues.

Km. 3,2. Anem a parar a una nova pista horitzontal que seguirem vers a la nostra dreta.

Km. 3,3. Font de Casals. Trifurcació de pistes. Deixem totes elles i seguim per la senda en pujada en diagonal obliqua vers a la nostra esquerra en direcció O.N.O. per pujar cap a una mena de coll ben visible. Clariana en mig del bosc.

Km. 3,7. Creuem una pista de manera transversal i comencem a davallar pel vessant contrari en direcció O.N.O. Tram on tenim visibilitat. Terreny obert. Bones panoràmiques locals. Després d’un tram relativament horitzontal, traspassem l’anomenat Coll de Jou, 1.921 metres, i comencem a perdre alçada de manera constant per anar-nos aproximant al fons de la vall. Creuem el Bosc de Coll de Jou. Camí ben marcat. Taques grogues.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 5,0. Unió de camins. Ja estem al fons de la vall. Seguim vers a la nostra esquerra pel costat d’una mena de llit sec, al poc deixem a la nostra dreta, una mica per sobre de la senda, la Borda de Dalt ó Borda de Coté. Seguim pel fons de la vall, ara re orientant les nostres passes vers al sud.

Km. 6,0. Bordes de Tressó. Conjunt de bordes que sembla un petit poble. Caldrà ara abandonar al camí a tocar del riu i pujar vers a la nostra esquerra per una llarga pendent herbada que forma una gran clariana al bosc. Camí poc marcat a trossos. Terreny evident. Marques grogues disperses (per la pròpia orografia del terreny que no permet masses indicacions). Cal pujar dons de manera constant i suau vers al E.-S.E. Més amunt deixem enrere els pendents d’herba i continuem pujant la mateixa pendent però ara en mig d’un bosc obert. En aquest tram si que hi ha més taques de pintura groga i de fet haurem d’anar a l’aguait per seguir les mateixes, ja que no hi ha una senda ben marcada.

Km. 7,3. Anem a parar a una pista en desús horitzontal que seguirem vers a la nostra dreta en direcció sud.

Km. 7,5. Deixem la pista i pugem de nou vers a la nostra esquerra per un corriol que torna a endinsar-se pel bosc. Estem a l’anomenat Bosc de Gireni. Taques grogues.

Km. 7,6. Font de l’Orri Vell. Tornem a trobar-nos amb una nova pista, aquesta més ample, que seguirem vers a la nostra dreta en direcció S, tendència S.O.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 7,9. Coll de Cap de l’Orri Vell. Poc abans de l’ample i idíl·lica collada obviem un brancal secundar que neix a la nostra dreta. Just traspassar el coll abandonem també la nostra pista de procedència i davallem directament pel bosc en direcció E.S.E. Taques de pintura groga. Traces de camí que a trams es perd totalment.

Km. 8,4. Font de Serret. Anem a parar a una pista que seguirem vers a la nostra dreta en direcció S.S.E. suavíssima baixada.

Km. 9,1. Pla Serret. Mena de collet. En aquest punt la pista dibuixa un marcat revolt vers a la nostra esquerra i neix un brancal vers a la dreta que ignorem. Si volem pujar al castell abandonarem momentàniament la pista per pujar el turonet, sense camí marcat i en tendència a l’esquerra del greny rocallós del llom, sempre en direcció S.E.

Km. 9,4. Castell de Serret. Conjunt petit de runes. Bones vistes panoràmiques sobre la vall i el massís del Salòria. Desfem les nostres passes per tornar de nou al Pla i retrobar la pista.

Km. 9,7. Pla Serret. Seguim la pista descendent dibuixant el marcat revolt i orientant les nostres passes vers al nord.

Km. 10,4. Després de traspassar el torrent de Prat Mallol, la pista dibuixa un marcat revolt i es re orienta vers al sud. Al poc trobem una senda que davalla a la nostra esquerra. Es el moment d’abandonar de nou la pista i baixar per aquest senderó pel mig del bosc. Taques grogues.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 11,2. Travessem el curs de les aigües de la torrentera i davallem en diagonal vers el E.N.E. Atenció, en aquest tram el camí es desdibuixa en mig de plans inclinats d’herba. Taques de pintura distants als arbres dispersos. No obstant tenim a prop el curs de la pista on hem d’anar a parar, un xic per sota nostre.

Km. 11,5. Anem a parar a la pista d’accés de Santa Magdalena que seguirem tot recte vers a la nostra dreta en direcció N.E.

Km. 11,9. Ja hi som de nou a l’església de Santa Magdalena. Final del periple.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGAR-TE EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/parc-de-lalt-pirineu-volta-de-santa-magdalena-a-tresso-48106844

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: