PARC DE L’ALT PIRINEU – ITINERARI DE CASTELLBÓ A SENDES I SOLANELL

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-3-blog-catalonia-trekking.jpg
VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-1-blog-catalonia-trekking.jpg
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-2-blog-catalonia-trekking.jpg
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció:Interessant i variat periple on visitarem dos despoblats: Solanell i Sendes, el primer s’està intentant poblar de nou, amb el projecte REVIURE SOLANELL. El segon està completament oblidat. Bones vistes panoràmiques locals i agradables trams de bosc que fan aquest periple un dels més variats de la xarxa de camins de la zona que estan sota l’empara de la conservació del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Solanell (font wikipedia): és un nucli de població del municipi de Montferrer i Castellbò, a l’Alt Urgell. El 1889 havia arribat als 180 habitants, l’any 1950 n’hi havia 38 i el 1970 en quedaven 8. A partir de l’any 1973 ja no hi vivia ningú, però a partir del 2012 hi viuen tres persones durant tot l’any, gràcies al projecte Reviure Solanell. Aquest projecte ha fet que al poble hi torni l’electricitat.

Segons l’acta de consagració de la Catedral d’Urgell, presideix el nucli l’església de Sant Julià, antiga parròquia, un edifici del segle XVIII amb campanar de torre. Té també les ruïnes d’una capella dedicada a Sant Domènec. Encara es pot reconèixer el vell camí medieval que anava de Solanell a Albet i que unia tots els pobles de la part alta de la vall de Castellbò. El camí és en part excavat a la roca.

FOTO PAKO CRESTAS

Sendes: és un nucli de població del municipi de Montferrer i Castellbó (Alt Urgell). Poble de l’antic terme de la vall de Castellbò, al nord de l’antiga capçalera municipal, es troba situat a 1.243 metres d’altitud i havia estat cap d’una extensa parròquia que incloïa Sallent i la Torre de Sant Climent

L’any 2011 tenia 3 habitants, era un dels despoblats del municipi que passà de 73 habitants al segle XIX a 7 el 1970, habitat des de l’edat mitjana. Destaca l’esglèsia de Sant Vicenç del segle XVIII. El retaule gòtic dels segles XIV-XV es va portar el 1972 a la casa del comú de Montferrer i es conserva al Museu Diocesà d’Urgell. El nom Sendes prové d’un antropònim no determinat

Temps:4 hores 5 minuts

Desnivell:555 metres de pujada i l’equivalent de baixada

Llargària:13 quilòmetres 140 metres

Dificultat:Alta

Punts d’aigua:Hi ha fonts a Castellbó i a Solanell. A la resta de l’excursió passarem per diverses torrenteres.

FOTO PAKO CRESTAS

Punts de referència:* Poble de Castellbó* la Col·legiata de Castellbó * Devesa d’Engonç * Solà de la Casa * Font de Solanell * despoblat de Solanell * riu de Solanell * Serrat d’Aristot * Torrent d’en Mir * Serrat de les Solanes*Despoblat de Sendes * Serrat de Sobils * poble de Castellbó

Punt de partida: Poble de Castellbó, accessible per carretera des de Montferrer (N-260)

Itinerari:Km. 0,00. Poble de Castellbó. Sortim des de l’entrada del poble on hi ha un petit aparcament i un rètol indicador. Bifurcació de vials asfaltats. Comencem caminant vers a la nostra dreta en direcció N.O. Al poc divissem la característica església de la Col·legiata de Castellbó dalt del poble a la nostra esquerra.

Km. 0,26. Arribem a l’alçada d’un pont, l’altre costat del qual es localitza d’hostal Cal Lluis. Sense necessitat de creuar el pont, abandonem l’asfalt i emprenem la pujada per un corriol ascendent. Cartell indicador. Marques grogues.

Km. 0,41. Arribem a una pista tranversal. Abandonem el corriol i seguim pre la pista vers a la nostra dreta, abandonant la senda que puja vers a Turbians i el Refugi de la Basseta. Cartell indicador. Al poc la pista es bifurca. Seguim per la pista principal a la nostra esquerra.

Km. 0,78. Bifurcació. Prenem el brancal de la nostra esquerra deixant la pista principal i anant per una de paralel.la en desús que discorre una mica per sobre. Taques grogues.

Km. 1,2. Camí en desús que se’ns incorpora en diagonal per la nostra esquerra. Seguim tot recte en direcció O.N.O. per corriol que discorre paral·lel a la pista principal, la qual divissem ben a prop a la nostra dreta.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 1,6. El camí fa un gir ascendent vers a l’esquerra per endinsar-se en un camp. Cal parar especial atenció en aquest punt a les taques grogues. Una vegada al camp seguim per seu marge inferior, o sigui, marge dret, vers al N.N.O. sense senda marcada.

Km. 1,9. Al entrar al límit del bosc, es trona a dibuixar la senda. Estaca. De nou divissem la pista principal a tocar, a la nostra dreta. Seguim pel camí amb marques grogues.

Km. 2,0. Camí que se’ns incorpora a la nostra esquerra i que ignorem per continuar tot recte vers al nord. Taques grogues.

Km. 2,1. Bifurcació. Seguim pel camí de la nostra esquerra, o sigui el de major alçada.

Km. 2,7. Anem a parar a la pista principal en el punt on la mateixa es bifurca. Seguim pel brancal de la nostra esquerra pujant de manera suau vers al N.O. A la nostra dreta divissem el bosc conegut com la Devesa d’Engonç. Hi ha una abreviador amb aigua, però la mateixa acostuma a estar molt calenta ja que la canonada que subministra aigua es negra i resta al descobert durant molt de tros, motiu pel qual, si fa sol, acostuma a sortir a temperatura elevada. No recomanem aprofitar aquest punt per subministrar-se d’aigua. Ara seguirem un llarg tram de pista ample sense pèrdua possible, estem a l’accés rodat a Solanell.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 2,9. Una pista se’ns incorpora per la nostra esquerra. Seguim tot recte vers al nord per la pista principal. Taques grogues. Aquest tram pel qual transitem es conegut com el Solà de la Casa.

Km. 3,4. Pista secundaria a la nostra dreta amb el pas tancat per una cadena i que obviem per continuar en molt suau i constant pujada per la pista principal.

Km. 4,4. Al costat d’un pòster de fusta de instal·lació elèctrica o telefònica, neix una pista secundaria descendent que neix a la nostra dreta i que ignorem.

Km. 5,0. Ja estem a tocar del despoblat de Solanell. Bifurcació. Seguim recte per la pista inferior vers al nord. Cartell indicador.

Km. 5,2. Font de Solanell a la nostra esquerra. Bon punt per aprovisionar-se d’aigua.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 5,3. Ja hi som al despoblat de Solanell. Bifurcació. Cartell indicador. Prenem la senda que surt a la dreta de la pista dinant l’esquena al poble. Perdem alçada en direcció N.E.

Km. 5,5. Bifurcació. Ignorem la senda de la nostra esquerra i continuem perdent alçada vers al N.E.

Km. 5,6. Bifurcació. Seguim la senda descendent de la nostra dreta que davalla de manera forta fent petites ziga zagues. Taques grogues.

Km. 5,9. Creuem les aigües del riu de Solanell mitjançant un pont. La senda es re-orienta vers al sud presentant un primer tram molt curt de pujada que de seguida es suavitza i passa a fer una traçat bastant horitzontal.

Km. 6,8. Serrat d’Aristot. Tan bon punt el traspassem per la carena boscosa, veurem que el camí gira i re orienta les nostres passes vers a l’est, tendència N.E.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 7,5. Creuem les aigües del Torrent d’en Mir mitjançant un pont. El camí, ben marcat, gira vers al sud. Taques gorgues.

Km. 8,2. Serrat de les Solanes. Mirador. Bones vistes sobre la vall de Castellbó. El camí, força horitzontal i ben marcat, es re orienta vers a llevant.

Km. 8,8. Despoblat de Sendes. L camí continua en sentit descendent a la dreta de les runes de l’esglèsia. Marques grogues. Iniciem ara el descens vers a l’est després cap al sud.

Km. 9,4. Bifurcació. Estaca indicadora a la cruïlla,. Davallem ara vers a la nostra dreta, en direcció S.O. Taques grogues.

Km. 9,7. Cartell indicador. Sortim del bosc i creuem una clariana descendent. Traces de camí.

Km. 9,9. A la part baixa del prat inclinat trobem un altre cartell indicador. Continuem ara per senda ben marcada en mig del bosc. Taques grogues.

Km. 10,1 – Anem a parar a una pista ample que seguirem vers a la nostra dreta en sentit descendent. Cartell indicador.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 11,3 – Serrat de Sobils. Abandonem la pista i prenem un corriol estret i ben marcat que neix a la nostra esquerra. Cartell indicador. Marques grogues. Baixem per l’esmentat corriol sense pèrdua possible vers al sud.

Km. 12,2 – Mirador. Panell informatiu. Castellbó ja es ben visible. Continuem perdent alçada per la senda molt ben marcada.

Km. 13,2 – Ja hi tornem a ser al poble de Castellbó, final d’aquest agradable periple.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGAR-TE EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/parc-de-lalt-pirineu-itinerari-de-castellbo-a-sendes-i-solanell-48114695

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: