PARC DE L’ALT PIRINEU – LLAVORSÍ – CAMI DE SANT ROMA DE TAVERNOLES

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-3-blog-catalonia-trekking.jpg
VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-1-blog-catalonia-trekking.jpg
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-2-blog-catalonia-trekking.jpg
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Llarg camí amb trams de forta pujada i trams horitzontals de llarg flanqueig a mig vessant. Canvi radical de vegetació, un primer bosc de pi negre, un segon tram de soleia amb vegetació arbustiva i un tercer tram amb alzinar i vegetació més de secà.

Passem per un dels despoblats més enigmàtics de la comarca: Sant Romà de Tavèrnoles.

Sant Romà de Tavèrnoles és un despoblat al terme municipal de Llavorsí, a la comarca del Pallars Sobirà. És al sud del terme municipal, en els vessants orientals de la Pica de l’Àliga, enlairat a 1.208 m i dominant la riba dreta de la Noguera Pallaresa. Tot i que el 2011 hi havia un habitant censat, actualment cal considerar-lo despoblat, atès que no hi viu ningú i les cases són totes en ruïnes. El poble tenia l’església de Sant Quirze de Sant Romà de Tavèrnoles, amb campanar d’espadanya, avui dia mig enrunat. A part de l’església, formaven el pobles les cases de Ca l’Andreu, Cal Batlle, Cal Blasi i Cal Malló. Als afores del poble hi havia l’antiga abadia benedictina del monestir de Sant Pere de Vellànega ja esmentada l’any 969 i de la qual avui queden ben poques restes, a les Bordes de Vellànega.

El poble pren el nom de l’antiga parròquia, advocada a sant Romà; la segona part, Tavèrnoles, és un mot d’origen romànic, del llatítabernulas (botiguetes).  Malgrat l’actual migradesa del poble, la memòria popular del país conserva el nom de fins a tretze cases, la majoria de les quals avui dia [2012) són enrunades. Estaven disposades de forma longitudinal en un coster arrecerat del vent del nord. Les cases del poble eren: Casa Andreu, Casa Batlle, Casa Blasi, Casa Curiós, Casa Felip, Casa Forn, Casa Jepó, Casa Malet, Casa Malló, La Rectoria, Casa Sabiel, Casa Sèrio i Casa Toni.

Pascual Madoz dedica un article del seu Diccionario geográfico..  San Romá de Tabernoles. Hi diu que és una localitat del districte municipal de Llavorsí, situada en el vessant d’una muntanya molt alta, amb clima molt fred. Tenia en aquell moment 9 cases i l’església de Sant Quirze, annexa de la parròquia de Rodés. El territori és fluix, pedregós i muntanyós. S’hi collia sègol, patates i herba. Hi havia bestiar de tota mena, especialment vacum i cacera de llebres i de perdius. Comptava amb 6 veïns (caps de casa) i 26 ànimes (habitants).

FOTO PAKO CRESTAS

Temps:5 hores i 40 minuts

Desnivell:760 metres de pujada i 938 metres de baixada

Llargària:15 quilòmetres i 360 metres

Dificultat:Alta

Punts d’aigua:Hi ha fonts al pobles de Llavorsí, Rodès i Rialp. A la resta de l’excursió hi torbem torrenteres i alguna surgència d’aigua natural no arranjada com a font.

Punts de referència:*Poble de Llavorsí * Bosc de Conca * Borda d’Arnui * Serrat de Canaledo *Barranc de Marguilló * l’Obac de Sant Romà * Cabanerto * despoblat de Sant Romà de Tavèrnoles * Barranc de Cabanerto * Serrat de Cabanerto * Bordes de Botella * Roca Cinglada * Barranc de la Pala * Poble de Rodés * Tanatori de Rialp * carretera C-16 * poble de Rialp

Punt de partida:Poble de Llavorsí, ben comunicat per carretera ja que forma part de l’eix vial del centre de la comarca del Pallars Sobirà, a mig camí entre Sort i Esterri d’Àneu.

Itinerari: Km. 0.0. Poble de Llavorsí. Sortim des de la plaça (situada a la carretera C-13) Cartell indicador. Prenem una mena de carreró estret pavimentat de forta pujada vers a l’oest.

Km. 0,10. Cartell indicador. Bifurcació. Aquí comença el camí de terra que puja vers a la nostra dreta per mig del bosc d’alzines. Taques grogues. Camí evident i ben marcat.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 0.65. Creuem una pista en desús o camí ample de manera transversal. Continuem guanyant alçada en mig del bosc. Taques grogues.

Km. 1,1. Bifurcació. Cartell indicador. Pujarem pel corriol de la nostra dreta. Forta pujada pel mig del bosc. Taques grogues.

Km. 1,5. Passem pel costat de les runes d’una primera borda que resta un xic per sobre nostre a l’esquerra. Seguim pujant pel mig del bosc parant atenció a les marques de pintura groga. Camí ben marcat. Estem travessant l’anomenat Bosc de Conca.

Km. 1,7. Sender que surt vers a la nostra esquerra i que ignorem per seguir pujant pel corriol amb taques gorgues que mica en mica guanya alçada de manera ferma i va modificant la seva orientació, primer vers al O, després cap al S i finalment cap al S.E.

Km. 2,4. Per terreny ja obert, pel mig de prats, trobem les runes d’una primera borda. Seguim de manera quasi horitzontal vers al S.E. per prats d’herba. Taques grogues i traça de corriol.

Km. 2,5. Borda d’Arnui, també en runes. Bifurcació de camins. Seguim la senda ascendent vers a la nostra dreta. Després de travessar una petita esplanada ens tornem a endinsar al bosc. Cal vigilar, en especial en aquest tram inicial, ja que el camí està poc marcat degut a la gran quantitat de branques que hi ha al terra. Caldrà seguir les taques rodones de color groc pintades al arbres. Pujada constant i ferma. Direcció O-S.O. més endavant fa un doble gir, primer orientant les passes vers al O.N.O. i després descaradament cap al sud. Cal prendre especial atenció a les senyals de pintura.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 3,8. Traspassem el Serrat de Canaledo, punt més alt de l’excursió (cota 1.581 metres). Continuem pel mig del bosc, ara però fent un llarg flanqueig a mig vessant de la Solana de Racó, en tendència sempre a ponent.

Km. 4,1. Primera de les diverses fonts naturals (sense arranjament) que trobarem en aquest tram de camí. Just una mica més endavant, en la darrera surgència d’aigua, hi ha un tram un xic perdedor, ja que la senda es perd en l’aiguabarreig. Cal seguir recte i continuar flanquejant a mig vessant ara ja per terreny obert i el ferm ple de vegetació arbustiva baixa. Hi ha taques de pintura groga, però costen de veure.

Km. 5,1. Barranc de Marguilló. Creuem les aigües de la torrentera i ens endinsem al bosc, continuant per una senda bastant horitzontal, amb tendència a perdre alçada, que re orienta les nostres passes vers al S.E. Travessem l’Obac de Sant Romà.

Km. 5,7. Restes d’un borda que resta un xic per sota nostre. Seguim la senda vers al S.E. Taques grogues.

Km. 5,9. Restes d’una segona borda que també queda desplaçada una mica a la nostra esquerra. Seguim per la senda amb taques grogues.

Km. 6,3. Cabanerto. Creuem l’aresta i tornem a ser-hi a la solana nua de vegetació alta (arbres dispersos que no arriben a formar bosc). El camí va davallant dibuixant ziga zagues. Restes de murs de pedra seca. Taques grogues.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 7,1. Runes del despoblat de Sant Romà de Tavèrnoles. Just al que deuria ser el centre del poble trobem una  cruïlla de camins amb un rètol indicador. Nosaltres seguim vers a la nostra dreta de manera horitzontal passant per sota una arcada de una casa en runes. Taques grogues. Seguint aquesta senda horitzontal vers a l’oest abandonem aquest poble fantasma.

Km. 8,3. Barranc de Cabanerto, que acostuma a estar sec. En aquest punt el camí, ben marcat i majoritàriament planer, es re orienta vers al sud seguint la línia natural del vessant. Estem de nou a dins del bosc, si be aquest es d’alzinar. Seguim el llarg camí ben marcat i sense pèrdua possible.

Km. 9,0. Serrat de Cabanerto. Seguim flanquejant a mig vessant per un corriol molt ben marcat, re orientant ara les nostres passes en direcció oest.

Km. 10,5. Bordes de Botella. Bifurcació. Seguim per una senda que neix al marge dret de les bordes, deixant a la nostra dreta un camí ample. El principi es un xic perdedor. Cal prendre atenció a les taques de pintura grogues. Continuem vers al sud.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 11,2. Roca Cinglada. Traspassem l’aresta i re orientem la marxa vers al N.O. i O. Més endavant hi ha un tram de camí un xic aeri però que no presenta cap tipus de dificultat.

Km. 12,1. Barranc de la Pala. Traspassem les aigües de la torrentera i seguim per una pista en direcció S.S.O.

Km. 12,4. Un camí que ignorem se’ns incorpora per la nostra esquerra en diagonal. Seguim recte vers al S.S.O. Taques grogues.

Km. 12,7. Anem a parar a la carretera asfaltada d’accés a Rodés. Cartell indicador a la cruïlla. Seguim el vial vers a la nostra esquerra, el poble es ben proper.

Km. 12,9. Poble de Rodés. Just a l’extrem sud del petit poble trobem l’inici del camí vell d’accés a Rialp, o sigui la senda que hem de seguir. Cartell indicador a l’inici. Baixem de manera directa pel mig del bosc fent ziga zagues. Camí centenari molt ben marcat. Taques grogues.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 14,1. Anem a parar a una pista que seguirem ver a la nostra esquerra en direcció oest.

Km. 14,3. Inici del tram pavimentat. Estem davant del Tanatori de Rialp. Seguim davallant de manera suau vers al S.O.

Km. 14,4. Carretera tranversal asfaltada que creuarem per continuar per la senda descendent que neix en línia recta, direcció S.O. Cartell indicador.

Km. 14,6. Anem a parar a un nou vial asfaltat que seguirem vers a la nostra esquerra fins a la propera carretera C-16 que seguirem vers a la nostra dreta en direcció oest. El poble de Rialp ja es proper i ben visible.

Km. 15,4. Ja estem al mateix centre del poble de Rialp, final d’aquesta llarga excursió lineal.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

FOTO PAKO CRESTAS

POTS DESCARREGAR-TE ELS TRACKS DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/parc-de-lalt-pirineu-llavorsi-st-roma-tavernoles-rialp-47946109

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: