PARC DE L’ALT PIRINEU – LLAVORSÍ – CAMÍ DE BIUSE

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-3-blog-catalonia-trekking.jpg
VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-1-blog-catalonia-trekking.jpg
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-2-blog-catalonia-trekking.jpg
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

Introducció:Llarga caminada que discorre pel vessant del Pui d’Urdosa que va ser l’escenari de la batalla de Baladredo. Es pot complementar l’excursió amb la visita a la Castelleta, un dels punts claus del front del Pallars i de la història de la comarca durant el desenvolupament del conflicte bèl·lic de la Guerra Civil Espanyola.

La Castelleta: Encara queden moltes restes de les fortificacions, trinxeres, murs de pedra, el polvorí, els nius d’ametralladores de la Castelleta. Fa poc es va instal·lar una creu en record de les víctimes a la font de Pardines. Hi ha un itinerari marcat amb taques vermelles que comença al punt quilomètric …. de la volta de Biuse que descrivim en el present episodi.

La Batalla de Baladredo: Tot i que poc coneguda, la muntanya del Baladredo, a Llavorsí, va viure un dels episodis més dramàtics de la guerra civil al Pirineu. Les empremtes d’aquells fets encara són visibles avui en dia.

A principis d’abril de 1938, després de trencar el Front d’Aragó, les forces franquistes arriben a Catalunya. Els nacionals estableixen una línia de front que transcorre paral·lela als Rius Ebre, Segre i Noguera Pallaresa. Catalunya queda aïllada de la resta del territori republicà.

Als Pallars el front tenia una doble finalitat: d’una banda, defensar la carretera que, des de Balaguer, era l’única via de subministrament de les forces franquistes al Pirineu. De l’altra, controlar les preses i centrals hidroelèctriques que proporcionaven a Catalunya bona part de l’energia elèctrica. En conseqüència la indústria de guerra catalana es va veure greument perjudicada que va haver de tornar a utilitzar el carbó com a combustible.

El dia 22 de maig l’exèrcit de la República va emprendre una ofensiva amb el propòsit d’eliminar els caps de pont de Seròs, Balaguer i Tremp, recuperar les centrals i avançar el front fins la línia del riu Cinca. Als Pallars hi van destacar els combats a la muntanya de Sant Corneli, entre Tremp i Pobla i a les Pedres d’Auló, sobre Rialp. Tot i els milers de baixes que hi va haver en ambdós bàndols, l’ofensiva va resultar un fracàs.

La República no es va donar per vençuda i va preparar la que acabaria sent la pugna més sagnant de la Guerra Civil: La Batalla de l’Ebre. L’inici de l’ofensiva republicana tenia que començar el 25 de juliol, però uns dies abans va haver-hi una operació de distracció
a la muntanya de Baladredo. Amb aquest atac republicà, dut a terme per forces del Xè Cos d’Exèrcit entre es dies 22 i 24. Es tenia que tallar la carretera prop de Llavorsí amb la intenció d’aïllar les forces franquistes d’aquest sector per impedir que es poguessin desplaçar a la zona de l’Ebre per donar suport als seus.

En un principi les forces republicanes van aconseguir foragitar les forces franquistes de les posicions de la Castelleta, que era el principal centre de resistència d’aquest sector. Passades unes hores els franquistes emprenen un ferotge contraatac i recuperen les posicions perdudes. Els combats es van incrementar i allargar durant dos dies per l’arribada de forces fresques per part dels dos exèrcits, però tot va ser inútil per canviar la situació militar al Pallars Sobirà.

FOTO PAKO CRESTAS

El 22 de juliol de 1938 l’artilleria republicana va iniciar un atac contra les posicions rebels situades a Baladredo, amb l’objectiu de tallar la carretera de Llavorsí. Els atacs sobre Baladredo van provocar un elevadíssim nombre de víctimes mortals, especialment entre les files republicanes.

Temps:5 hores 45 minuts

Desnivell:939 metres de pujada i 939 metres de baixada

Llargària: 13 quilòmetres 480 metres

Dificultat:Alta

Punts d’aigua:Fonts a la Mare de Déu de Biuse i al torrent de la Font de la Raigada.

Punts de referència:* càmping Riberies * Cal Monjo * Solana de Lleras * Barranc dels Riu * Serrat de Faro * Mare de Déu de Biuse * Serrat del Faro * Barranc de la Mata * l’Obaga de la Vinenta * torrent de la Font de la Raigada * Solana de Roc Roi * Borda de les Poselles * Escala de Lleras * Cal Monjo * Càmping de les Riberies.

FOTO PAKO CRESTAS

Punt de partida:Llavorsí. Deixarem el vehicle a la zona d’aparcament de l’entrada del càmping Riberies, al costat sud de les aigües del Noguera de Cardós.

Itinerari:Km. 0,0. Aparcament situat vora el càmping Riberies. Prenem el vial asfaltat de voreja el càmping vers a la nostra esquerra en direcció est i de seguida i trobem el camí que puja en  diagonal vers a la nostra dreta, punt on comença l’excursió. Cartell indicador a la cruïlla. Taques grogues.

Km. 0,49 – Pista que creuem de manera transversal, A l’altre costat hi trobem el cartell indicador i un corriol que te un tram que discorre sobre un mur enlairat (vigileu)

Km. 0,63 – Anem a parar a una pista es desús que seguirem en ascendent vers a la nostra esquerra, de seguida la pista es transforma en un camí ascendent ben marcat. Taques grogues.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 0,88. Trifurcació. Estaca indicadora. Vers a la nostra dreta surt el camí vers el castell de Gilareny que em d’obviar. En teoria hauríem de continuar recte seguint les taques grogues, però en realitat aquests camí ha estat tallat una mica més amunt. Haurem d0agafar un nou sender que surt a la nostra esquerra i que, amb taques molt barroeres de color rosa i verd fluorescent, ens va orientat en mig del bosc.

Km. 0,98 – El corriol va a parar a una pista que seguirem en sentit ascendent vers a la nostra dreta, dibuixant uns revolts.

Km. 1,5. Passem per davant del mas de Cal Monjo, on retrobem les taques grogues just al passar per davant dels correus que hi ha l’altre costat de la casa. Seguim per un camí en desús a tocar d’un mur de pedra seca al marge dels esmentats correus.

Km. 1,6 – Al marge del mur de pedra seca neix un camí vers a la nostra esquerra i que puja en direcció E.S.E. per mig del bosc. Taques grogues. Atenció, aquesta cruïlla costa de veure si anem distrets a casa de la vegetació herbosa.

Km. 1,9. Bifurcació, cartell indicador. Seguim el corriol ascendent en direcció sud. Taques grogues.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 2,1 – Traspassem un aresta per un indret on el camí passa per sota d’una torreta elèctrica. Davallem en flanqueig pel mig del vessant en direcció S.S.E. per un corriol molt ben marcat que discorre pel mig del bosc a l’indret conegut com la Solana de Lleras.

Km. 2,7 – Barranc dels Riu. Traspassem la torrentera i tornem a guanyar alçada de manera decidida per un camí que dibuixa ziga zagues i que re orienta les nostres passes vers al S.O. Taques grogues.

Km. 3,4 – Serrat de Faro. Traspassem de nou una aresta intermèdia situant-nos de nou sota una torreta i seguim flanquejant a mig vessant, fent un traçat bastant horitzontal en direcció sud, tendència S.O. Taques grogues.

Km. 4,0 – Anem a parar a una pista que seguim vers a la nostra esquerra i que de seguida topa amb una segona pista encara més ample i marcada,. A l’alçada d’un revolt, la qual seguirem en sentit ascendent vers a la nostra esquerra. Cartell a la cruïlla. Taques grogues.

Km. 4,4 – Mare de Déu de Biuse, on trobem l’església, unes bordes i l’àrea d’esbarjo amb una font. Seguim per la pista situada a la part superior.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 4,5 – A l’alçada d’un revolt neix un camí vers a la nostra dreta que ignorem. Cartell indicador. Seguim pujant per l’ample pista que ara canvia radicalment de direcció re orientant les nostres passes ascendents vers al N.N.E. Taques grogues.

Km. 5,4 – Serrat del Faro. La pista ascendent descriu un nou revolt i re orienta les nostres passes vers al S.S.E.

Km. 6,7–Bifurcació. Vers a la nostra dreta surt una pista per on s’accedeix a la Castelleta (restes del front del Pallars), cartell indicador. Aquest itinerari complementari està marcat amb punt rodons de pintura vermella. Nosaltres seguim per la pista principal que continua pujant tot recte en direcció E.S.E.

Km. 7,3. Bifurcació. Deixem la pista principal a la nostra dreta i seguim per una secundària cap a la nostra esquerra. Taques grogues.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 7,4 – Creuem les aigües del Barranc de la Mata. Re orientant les nostres passes vers al N.O. Tram bastant planer, flanqueig a mig vessant boscós. Marques grogues.

Km. 8,2 – Continuant el flanqueig canviem de vessant, entrem a l’Obaga de la Vinenta. Mica en mica la pista es va convertint en camí.

Km. 8,9 .- Creuem el torrent de la Font de la Raigada. El camí, que ara es un estret senderó, descriu una pujada ferma en diagonal vers al N.O. Taques grogues.

Km.9,0. Anem a parar a un camí perpendicular que seguirem vers a la nostra esquerra. De seguida comencem a perdre alçada en direcció E, i després N.E. Passant per prats oberts a l’anomenada Solana de Roc Roi.

Km. 9,8 – Borda de les Poselles. Atenció, en aquest punt costa de trobar el camí, seguim pel marge del prat que ressegueix l’aresta fins a torbar-nos de nou en el bosc, llavors el camí surt en horitzontal vers a la nostra dreta i de seguida es trona a dibuixar de manera clara, baixant pel mig del bosc de pronunciada pendent fent unes ziga zagues. Passem per l’anomenada Escala de Lleras. Taques grogues.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 11,9 – Unió de camins. Cartell indicador. Coincidim amb el punt quilomètric 1,9.davallem dons vers a la nostra dreta desfent les passes que haurem fet durant el tram inicial de l’excursió, passant per davant del mas de Cal Monjo.

Km. 13,5 – Càmping de les Riberies. Final de l’excursió.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGAR EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/parc-de-lalt-pirineu-cami-de-biuse-47945794

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: