PARC DE L’ALT PIRINEU – ITINERARI D’AURESSI

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-3-blog-catalonia-trekking.jpg
VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-1-blog-catalonia-trekking.jpg
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-2-blog-catalonia-trekking.jpg
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció:L’itinerari d’Auressi es complementari al itinerari de Sant Bartomeu des de Baiasca, de fet, tots dos dibuixen una mena de 8.

NO obstant aquest es molt més llarg i està bastant poc marcat, fins i tot a trams força perdut i amb sectors on quasi es impossible orientar-se correctament sense l’auxili del GPS. Per contra, val a dir que es un dels itineraris més salvatges i on més podrem gaudir de la natura, de tots els itineraris oficials del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Arestui (Font Wikipedia):  és un poble del terme municipal de  formant una Entitat municipal descentralitzada.

FOTO PAKO CRESTAS

Està situat a la part nord-occidental del terme, a 1.161,7 metres d’altitud. És al marge dret del Riu de Baiasca, envoltat d’una gran extensió de bosc. Es comunica mitjançant una carretera amb Baiasca i amb la carretera nacional C-13 entre les poblacions de Llavorsí i Escaló.

L’església de Sant Martí era sufragània de la de Baiasca. Actualment depèn de l’agrupació de parròquies que té la seu a la parròquia de la Mare de Déu de Valldeflors de Rialb. També pertany a aquest poble l’ermita de Sant Jaume.

El seu terme (d’uns 9,7 km²) es correspon amb el de l’antic municipi del mateix nom, que es va fusionar a mitjan segle XIX amb Llavorsí.

FOTO PAKO CRESTAS

Segons Joan Coromines, Arestui està format per dos ètims iberobascos. El primer, és aritz (roure, per extensió,arbre); el segon, el sufix col·lectivitzador -toi. Per tant, el nom del poble fa honor al seu emplaçament: lloc d’abundants arbres.

Temps:3 hores i 20 minuts

Desnivell:483 metres de pujada i l’equivalent de baixada

Llargària:10 quilòmetres 230 metres

Dificultat:Alta

Punts d’aigua:Traspassem diverses torrenteres, però les úniques fonts les trobem als dos pobles, Baiasca i Arestui.

Punts de referència:* poble d’Arestui * Riu Baiasca * torrent del Barranc d’Estadina * poble de Baiasca * Barranc de Cultius * torrentera del Barranc dels Feners d’Auressi * Barranc de la Canal de Coter * Serreta del Solà * Auressi de Dalt * Borda d’Auressi * Bosc d’Auressi * Serreta del Solà * Borda de Domenge * Borda de la Centraleta * Poble d’Arestui.

Punt de partida:Poble d’Arestui. Accesible per carretera estreta (en mal estat)

FOTO PAKO CRESTAS

Itinerari: Km. 0,0. Petit aparcament situat a la carretera just al marge superior del poble d’Arestui. Plafó informatiu. Neix un camí descendent al marge esquerra de la carretera. Cartell indicador. Prenem el sender que davalla en diagonal en direcció oest. Tram sense taques de pintura.

Km. 0,56. Bifurcació. Seguim la senda superior, o sigui, la de la nostra esquerra, que continua perdent alçada de manera suau i constant.

Km. 0,74 – Trifurcació. Seguim per la senda de la nostra dreta, o sigui, la inferior de totes tres. Continuem perdent alçada en direcció O.N.O.

Km. 1,0 – Riu Baiasca, a tocar del riu trobem les runes d’una borda. Seguim ara vall amunt vers a ponent al marge esquerra de les aigües. Tram sense taques de pintura.

Km. 1,1. Un petit pont ens permet traspassar per sobre les aigües del torrent del Barranc d’Estadina. Seguim pujant pel fons de la vall, al costat del riu, vers a l’oest. Camí ben traçat però sense marques de pintura.

Km. 2.2. Anem a parar de nou a la carretera a les proximitats del poble de Baiasca. Petita esplanada on aparquem els vehicles. Plafó informatiu. Creuem per un pont les aigües del torrent de Barranc d’Encasi i encarem les nostres passes vers a l’est – N.E.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 2,4. Font situada al centre del poble de Baiasca. Sortirem pel carrer de la nostra dreta passant per sota d’una arcada. Taques grogues. El camí discorre per un tram obert en direcció N.E. i després N., a la recerca de la vall situada a llevant.

Km. 2,8. Creuem la torrentera del Barranc de Cultius mitjançant un petit pont de fusta. Pugem de manera suau però constant.

Km. 2,9. Bifurcació. Deixem el llit de la torrentera i prenem la senda ascendent en diagonal de la nostra dreta. Taques grogues. Estaca a la bifurcació.

Km. 3.2. Falsa bifurcació. Tots dos brancals s’uneixen una mica més amunt. Traspassem una mena d’aresta i el camí es dibuixa quasi horitzontal a mig vessant en direcció N.E. i després N.

Km. 3,7. Creuem les aigües de la torrentera del Barranc dels Feners d’Auressi. En aquets punt el camí es un xic perdedor, ja que hi ha diverses traces i no hi ha indicació. Seguim recte en direcció S.E. per la senda que va sota un petit mur de pedra i que es la que està millor marcada.

Km. 3.9. Bifurcació. Trobem una fita de separació de terme amb la inscripció “64” i una maca circular de pintura groga amb en centre negre. Seguim la senda ascendent de la nostra esquerra i continuem guanyant alçada de manera suau.

FOTO PAKO CRESTAS

Km.4,0. Traspassem una aresta i continuem per la traça de la senda horitzontal que es dibuixa a mig vessant en direcció N.E. Atenció. Hi ha diversos traçats paral·lels, cal anar en compte d’agafar el més marcat i evident. En aquest tram no hi ha marques de pintura.

Km. 5,1. Traspassem una nova aresta secundària a tocar del Barranc de la Canal de Coter. Al camí continua bastant lineal a mig vessant.

Km. 5,4. Serreta del Solà. Estaca indicadora. Entrem al bosc i canviem de vessant i de vall. Ara davallem de manera molt suau, amb trams força horitzontals, vers al N.N.O i després N.

Km. 6.0. Trobem una estaca indicadora i a tocar les runes d’una borda, coneguda com Auressi de Dalt. En aquest punt el camí es força perdedor. Hi ha alguna que altra estaca, però distanciades i per una zona sense referència, el que fa que costin de trobar-se les poques indicacions existents. De totes maneres caldrà tenir com a referència que hem de baixar directament en direcció est creuant antics camps de conreus abandonats i zones intermèdies molt petites de bosc que han anat poblant els marges d’aquests dels camps en desús, que avui en dia amb prou feina son clarianes en mig del bosc.

Km. 6,4. Borda d’Auressi (en runes) estaca indicadora. Caldrà ara parar atenció i agafar una senda, al principi molt poc marcada, que surt vers a la nostra dreta en direcció S.E. Mica en mica la senda, que discorre pel mig del bosc, va fent-se més definida i al final es força evident. Continuem sense marques de pintura. Estem creuant el Bosc d’Auressi.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 7,6. Traspassem l’aresta de la Serreta del Solà. Prèviament trobem una bifurcació on descartem la senda que davalla vers a la nostra esquerra. Una vegada traspassada l’aresta estem de nou al vessant de la soleia i el paisatge canvia radicalment, tornant a ser obert i sense bosc. Re orientem les nostres passes vers al S.S.E.

Km. 7,9 – Borda de Domenge (en runes), el antic camí, a trams empedrat i ara en desús, continua davallant de manera suau però constant vers al sud- S.O.

Km. 8,6. Arribem a una mena de collet. La senda continua vers a la nostra dreta. Al poc traspassem un aiguabarreig on la senda es perd. Continuarem el línia recta en suau descens vers al S.O. per trobar de nou la senda marcada, malgrat estar es estat d’abandonament. Continuem sense marques de pintura.

Km. 9,2. Creuem les aigües del riu Baiasca amb l’auxili d’un pont. Una vegada al altre costat de les aigües trobem una bifurcació. Seguim vers a la nostra dreta pujant per la vora del riu en direcció oest.

Km. 9,3. Borda de la Centraleta. Estaca indicadora. Seguim cap a la nostra esquerra, per la pista que neix a la pròpia borda en sentit ascendent i que reorienta les nostres passes vers a l’est.

Km. 9,6. Després de voltar una mena d’aresta i re orientar les nostres passes de nou vers a ponent, abandonem la pista i prenem una senda d’un antic camí empedrat que neix a la nostra dreta i que s’enfila directament vers al poble ja ben visible d’Arestui.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 9,9. Bifurcació. Obviem la senda que neix a la nostra esquerra i seguim recte en una pujada en diagonal vers al S.O.

Km. 10.0. Anem a parar a una senda transversal que seguirem en sentit ascendent vers a la nostra esquerra. Estaca indicadora a la cruïlla. Les cases del poble ja son a tocar.

Km. 10,2. Poble d’Arestui. Final del periple.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGAR-TE EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/parc-de-lalt-pirineu-itinerari-dauressi-47945435

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: