PARC DE L’ALT PIRINEU – VOLTA DE TORNAFORT

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-3-blog-catalonia-trekking.jpg
VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-1-blog-catalonia-trekking.jpg
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-2-blog-catalonia-trekking.jpg
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Curta excursió en la qual gaudirem de vistes panoràmiques properes del fotogènic poble de Tornafort.

Tornafort: és un poble del municipi de Soriguera, a la comarca del Pallars Sobirà, que forma una entitat municipal descentralitzada pròpia, creada el 2004. Històricament va formar part del Vescomtat de Vilamur. Segons Joan Coromines, Tornafort és un topònim ja construït en català medieval a partir de l’expressió torna’t fort, amb què es volia manifestar el desig sobre el castell que hi havia en aquest lloc. Ja pertanyia a l’antic terme de Soriguera abans que hi fos annexat el d’Estac.

És a la part central del terme, dalt d’un turó al vessant nord de la muntanya de Baén, en un coll per on passa el camí que comunica Malmercat i la vall de la Noguera Pallaresa (a través de la carretera local LV-5131) amb Puigforniu i Soriguera, a través d’un vial asfaltat. També sortia de Tornafort el camí per anar a Freixa. Està emmarcat al sud pel tossal del Puial (1.914 m). Els boscos del terme es troben dins els límits del Parc Natural de l’Alt Pirineu. L’any 2010comptava amb 36 habitants, amb la qual cosa era el quart nucli més poblat del municipi, després de Vilamur,Llagunes i Baró. La seva església, dedicada a Santa Coloma, depèn de la de Malmercat.

FOTO PAKO CRESTAS

Tornafort és als vessants est, sud i sud-oest del turó que domina el poble, que es troba aglomerat i escalonat a quatre nivells diferents, entre els quals discorren els carrers del poble. L’església de Santa Coloma és al bell mig del nucli, amb una placeta davant seu. Prop del poble hi ha també les restes de la capella de Santa Maria.

Temps: 45 minuts.

Desnivell:83 metres de pujada i l’equivalent de baixada

Llargària:2 quilòmetres 190 metres

Dificultat:Baixa

Punts d’aigua:Font al mateix poble de Tornafort.

FOTO PAKO CRESTAS

Punts de referència:* poble de Tornafort * les Martins * Bosc de la Caella * Mirador de Tornafort * Poble de Tornafort.

On dormir: Refugi de les Valls de Siarb, al poble de Llagunes. www.refugivalldesiarb.com

Punt de partida:Poble de Tornafort. Accesible per la carretera LV-5131 que neix entre Sort i Montardit de Baix.

Itinerari: Km. 0,0. Sortim del poble de Tornafort per una pista que neix de la mateixa zona d’aparcament que hi ha a l’entrada de la vila i que ens duu vers al sud. Cartell indicador que ens informa l’inici de l’itinerari.

Km. 0,06. Bifurcació. Seguim la pista ascendent de la nostra esquerra. Cartell indicador.

Km. 0,12. Nova bifurcació de pistes, prenem la de la nostra esquerra però al poc trobem un corriol ascendent que abandona la pista i que puja vers a la nostra esquerra fent drecera. Cartell indicador.

Km. 0,18. Trifurcació. Seguim la pista ascendent de la nostra esquerra deixant un doble brancal en forma de “V” a la nostra dreta. Re orientem les nostres passes vers a l’est. Cartell indicador. Taques grogues.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 0,38. Bifurcació. Obviem un camí secundari que se’ns incorpora per la nostra esquerra per seguir recte per la pista principal en direcció S.E. Aquesta zona de bosc es coneguda com les Martins.

Km. 0,61. Deixem la pista i prenen un corriol ascendent que neix a la nostra dreta, al poc creuem una pista en desús de manera transversal, cartell indicador, i seguim pujant pel mig del bosc pel corriol ben marcat. Taques grogues.

Km. 0,72. Anem a parar de nou a la pista que seguirem vers a la nostra dreta en direcció oest. Cartell indicador.

Km. 0,89. Pista descendent que neix a la nostra dreta i que ignorem per seguir recte per terreny molt planer, lleugera pujada, vers a l’oest. Cartell indicador. Taques grogues. Estem al Bosc de la Caella.

Km. 1,4. Mirador de Tornafort. Punt culminant de l’itinerari. El mirador està just per sobre la pista a la nostra esquerra, al donar mitja volta per tornar, deixarem la pista per la qual hem pujat de davallarem directe per un corriol que neix en direcció nord i que s’endinsa pel bosc. Cartell indicador.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 1,7.Creuem una pista en desús a l’alçada d’un marcat revolt i al trobar-la de nou per segona vegada la seguim vers a la nostra dreta. Cartell indicador.

Km. 1,9. Bifurcació. Seguim la pista descendent de la nostra esquerra en direcció N.N.E. Cartell indicador.

Km. 2.0. Tornem a coincidir amb el punt quilomètric 0,18. Davallem ja vers al nord per terreny ja conegut.

Km. 2,2. Ja tornem a ser al punt de partida. Poble de Tornafort.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGAR-TE ELS TRACKS DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/parc-de-lalt-pirineu-volta-de-tornafort-47931660

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: