PARC DE L’ALT PIRINEU – LLAGUNES – CAMÍ DELS CANEMASSOS

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-3-blog-catalonia-trekking.jpg
VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-1-blog-catalonia-trekking.jpg
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-2-blog-catalonia-trekking.jpg
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció:Curta excursió vora la ribera del riu Cantó a les seves proximitats del poble de Llagunes. Cal destacar l’existència de dues fonts durant el trajecte, una de les quals està just a l’altre costat del riu en un punt on no comptem amb l’existència de pont. No deixa de ser una font una mica inaccessible per la pròpia agua del cabdal del riu.

Llagunes: és un poble del terme municipal de Soriguera, a la comarca del Pallars Sobirà.

A ponent de la població, a la dreta del Riu de Llagunes i a l’esquerra del Barranc de Coma-Sarrera es troben les ruïnes de la Mola del Sastre, antic molí fariner i bataner convertit en central hidràulica que donà llum a Llagunes entre els anys 20 del segle XX i el 1972.

El poble se situa a llevant de la confluència del Barranc de Coma-Sarrera amb el riu de Llagunes, a l’est del terme municipal i en un contrafort sud-occidental del Serrat de Santa Creu, al sud-oest dels Feners. Un branc de la carretera N-260, al seu pas pel Port del Cantó, és la seva principal via de comunicació.

FOTO PAKO CRESTAS

Llagunes està situat en un pla en el vessant sud-oest del Serrat de Santa Creu, a l’entorn del qual pren la forma d’una C, mantenint uns camps de conreu al mig. L’església de Sant Martí de Llagunes, parroquial, és al centre de la C, amb una petita plaça en el seu costat meridional. La resta, forma pràcticament un sol carrer, que ressegueix la forma del poble.

Llagunes ja apareix documentat en l’acta de consagració de la catedral d’Urgell l’any 819. El 1014 el comte de Pallars, Guillem II, fa donació del poble a la seva germana Ermengarda.

Segons Joan Coromines, Llagunes és un topònim romànic, format a partir del mot comú català llacuna (estany de petites dimensions), en la forma llaguna, fruit de la fonètica mossàrab.

Temps:40 minuts

Desnivell:96 metres de pujada i l’equivalent de baixada

Llargària:2 quilòmetres i 640 metres

FOTO PAKO CRESTAS

Dificultat: Baixa

Punts d’aigua:Podem comptar amb la font de Fornicons.

Punts de referència:* Poble de Llagunes. * Riu Cantó * font de Canemassos * riu Cantó * Font de Fornicons * riu Cantó * Poble de Llagunes.

Punt de partida:Poble de Llagunes, al terme municipal de Soriguera, accessible per la carretera que comunica Sort i el Coll de Cantó.

On dormir: Refugi de les Valls de Siarb, al poble de Llagunes. http://www.refugivalldesiarb.com/

Itinerari:Km. 0,0.Poble de Llagunes. Inici de l’itinerari en un carreró estret i pavimentat que neix juts una mica per sobre de la zona d’aparcament i contenidors de la part baixa del poble. Cartell indicador. Taques grogues

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 0,16. Trencall. Un senderó davalla vers a la nostra dreta vers a un zona de prats. Totes dues opcions presenten taques grogues, ja que aquest es el punt d’unió amb el trajecte de tornada. Seguim recte per la senda superior, que discorre al costat d’una canal artificial d’aigua de rec,. Anirem deixant de banda diferents trencalls sense importància que son l’accés a diferents bancals situats per sobre i per sota del camí que seguim, el qual presenta el lateral de mur de pedra seca.

Km. 0,92. El camí passa per sobre de la pròpia canal d’aigua de rec, la qual ara hi serà a la nostra esquerra. Seguim pel mig del bosc en direcció E.S.E., taques grogues.

Km. 1,0. Bifurcació. Cartell indicador. Seguim la senda de la nostra esquerra que al poc gira en direcció sud. Taques grogues

Km. 1.1, Nova bifurcació. Obviem el senderó que neix en transversal vers a la nostra esquerra i seguim cap al sud, creuant una zona de prats per apropar-se directament el curs del riu. Taques grogues.

Km. 1,2. Anem a parar a la ribera del Riu Cantó, a l’altre costat de les aigües divissem la font de Canemassos. Desfem les nostre passes i tornem a la cruïlla amb el darrer cartell que hem divisat, o sigui al punt quilomètric 1,0.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 1,4. Seguim ara vers a la nostra esquerra en direcció sud. Taques gorgues.

Km. 1,5. Passem per sobre el riu Cantó amb l’auxili d’un pont. Seguim vers al S.S.O. Suau pujada.

Km. 1,7. Bifurcació. Final de la pujada. Prenem el camí que davalla vers a la nostra dreta i que pren orientació N.N.O. Taques grogues. Al poc trobem al nostre marge esquerra la Font de Fornicons, ben arranjada i amb una petita zona de pícnic annexa.

Km. 1,8. Bifurcació. Cartell indicador. Obviem la senda ascendent de la nostra esquerra i seguim davallant de manera suau vers al O.N.O. al poc hi serem vora el riu que restarà a la nostra dreta.

Km. 2,1. Creuem el riu Cantó amb l’auxili d’un pont, a l’altre costat de les aigües la senda gira vers a la nostra esquerra i continu orientant les nostres passes vers a l’est. Seguim una mena de pista en desús.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 2.4. Bifurcació. La pista va a parar a uns camps, es el moment d’abandonar-la i prendre el corriol que puja vers a la nostra dreta en diagonal. Marques grogues.

Km. 2.5. Anem a parar a la mateixa senda per la qual hem començat aquesta breu excursió, la qual seguirem vers a la nostra esquerra.

Km. 2.6. Ja tornem a ser-hi al punt de partida. Poble de Llagunes.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

FOTO PAKO CRESTAS

POTS DESCARREGAR-TE EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/parc-de-lalt-pirineu-cami-dels-canemassos-47931259

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: