PARC DE L’ALT PIRINEU – SANT BARTOLOMEU DE BAIASCA

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-3-blog-catalonia-trekking.jpg
VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-1-blog-catalonia-trekking.jpg
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-2-blog-catalonia-trekking.jpg
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció:Senzilla i bonica excursió per la capçalera de la Vall de Baiasca. Visitem les runes de la petit ermita de Sant Bartolomeu i anem pel costat de les dues torrenteres de la part alta de la vall. Bones vistes panoràmiques. Grans extensions de bosc.

Baiasca (font Wikipedia): és a l’extrem nord-oest del terme de Llavorsí, a l’esquerra del Riu de Baiasca, just al damunt -nord-oest- d’on s’ajunta a aquest riu el Barranc de Cultius.

Emplaçat sobre la penya al final d’una vall secundària. Destaca per la bellesa del seu entorn, els seus boscos i els seus prats.

FOTO PAKO CRESTAS

El 21 de març de 1958 es constituí en entitat local menor per un decret del Ministeri de Governació. Actualment és unaentitat municipal descentralitzada, que ocupa el terme que tenia el municipi de Baiasca abans de fusionar-se amb Llavorsí a mitjan segle XIX.

Segons Joan Coromines, Baiasca és un topònim clarament preromà, iberobasc, però no n’aclareix els significats. Només afirma que -asca és un component freqüent en la toponímia pirinenca de la mateixa procedència.

L’església de Sant Serni és al nord del centre de la població, a l’alçada de la línia de cases més enlairada

Temps:1 hora 20 minuts

Desnivell:207 metres de pujada i 207 metres de baixada.

Llargària:4 quilòmetres 160 metres

FOTO PAKO CRESTAS

Dificultat:Baixa – mitjana

Punts d’aigua:Anem creuant diferents torrenteres durant tot el periple. Al poble de Baiasca trobem una font.

Punts de referència:* Poble de Baiasca * Barranc de Cultius * Runes de l’esglèsia de Sant Bartomeu * Borda de Perganta * Riu Baiasca * Torrent d’Escasi * poble de Baiasca

Punt de partida:Poble de Baiasca. Accesible per carretera estreta (en mal estat)

Itinerari: Km. 0,0. Poble de Baiasca. Deixarem el vehicle a l’aparcament que hi ha just a l’entrar a la petita població (senyal de tràfic que ens indica que a partir d’aquest punt està prohibida la circulació de vehicle excepte veïns). Cartell indicador a la petita esplanada on aparquem al cotxe, just a tocar de les aigües del torrent de Barranc d’Encasi.

Km. 0,16. Font situada al centre del poble de Baiasca. Sortirem pel carrer de la nostra dreta passant per sota d’una arcada. Taques grogues. El camí discorre per un tram obert en direcció N.E. i després N., a la recerca de la vall situada a llevant.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 0,60. Creuem la torrentera del Barranc de Cultius mitjançant un petit pont de fusta. Pugem de manera suau però constant.

Km. 0,63. Bifurcació. Deixem a la nostra dreta un sender ascendent i continuem, guanyant alçada també, però vers al nord seguint el llit de la torrentera. Taques grogues.

Km. 0,73. Creuem de nou les aigües del Barranc de Cultius per una petita passarel·la de fusta. Continuem guanyant alçada. Senda ben marcada.

Km. 1,0. Runes del’esglèsia de Sant Bartomeu, que resten una mica per sobre el camí a la nostra esquerra. Seguim pujant per la senda amb taques grogues.

Km. 1,2. Borda de Perganta. El camí torça vers a la nostra esquerra, orientant-se vers a l’oest. Continuem guanyant alçada.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 1,8. Creuem les aigües del Riu Baiasca, que en realitat, a aquesta alçada, no es més que una petita torrentera. Atenció, just havent passat les aigües hi ha una bifurcació de camins i just el que hem de seguir es el menys clar, que es el que puja en diagonal vers a la nostra esquerra. Fites i taques grogues més amunt. Orientem primer les nostres passes vers al S.O. i després cap al sud.

Km. 2,1. Traspassem una carena herbosa i davallem vers al vessant contrari en direcció N.O. senda marcada. Taques grogues. Estem a 1.435 metres, el punt més alt de l’excursió.

Km. 2,3. Torrent d’Escasi, que no haurem de creuar, ja que just a tocar de les aigües el camí fa un gri i davalla vers al sud pel costat esquerra de les aigües.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 3,2. Bifurcació. Seguim pel corriol de la nostra esquerra que discorre al costat d’un petit mur de pedra. Continuem perdent alçada de manera suau i constant en direcció S.E. Taques grogues.

Km. 4,2. Tornem a ser-hi al poble de Baiasca des d’on anirem a l’aparcament situat a l’entrada del poble on conclourem l’excursió.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGAR-TE EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGFÜENT ENLLAÇ: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/parc-de-lalt-pirineu-sant-bartolomeu-de-baiasca-47934514

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: