PARC DE L’ALT PIRINEU – BARÓ – ITINERARI DEL PONT D’ARCALÍS A ARBOLÓ

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-3-blog-catalonia-trekking.jpg
VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-1-blog-catalonia-trekking.jpg
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-2-blog-catalonia-trekking.jpg
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Suau i tranquil·la excursió pel curs baix del riu Noguera Pallaresa en el seu pas per la comarca del Pallars Sobirà.Ens permet anar caminant al costat del riu que es ben visible la majoria del temps i descobrir dos ponts penjants, el d’Arcalís i el de Arboló. L’excursió finalitza al santuari de la Mare de Déu d’Arboló i caldrà fer la tronada pel mateix camí en sentit invers.

Santuari de la Mare de Déu d’Arboló (font Ara Lleida): L’ermita de la Mare de Déu d’Arboló (el Pallars Sobirà) es troba molt a la vora de l’antiga partió de termes entre Arcalís i Gerri de la Sal, a la part superior d’un espadat de roca que s’alça sobre la riba esquerra de la Noguera Pallaresa, al lloc conegut com l’estret d’Arboló. El lloc d’Arboló és un dels indrets del Pallars documentats de més antic.

FOTO PAKO CRESTAS

El santuari d’Arboló és un edifici romànic, de mitjan segle XII i construït amb carreus bastant regulars i ben tallats, amb una diversa gamma cromàtica de pedra rogenca, grisos i ocres, d’una nau, absis semicircular amb arcuacions, que acull una imatge font de devoció popular. Malauradament no és l’original, sinó una còpia fidedigna (reposada el 5 de maig de 1940, obra de l’escultor barceloní Francisco de P. Gomara), ja que el temple va ser saquejat el mes d’agost de 1936, i si en un primer moment la imatge restà amagada i se salvà, posteriorment fou trobada i reduïda a cendres al pont de Baro.

Una de les creences arrelades a l’ànima de les noies matrimonieres era aquella que deia que la noia que el dia de l’aplec tragués el seu peu per damunt de la balustrada de l’ermita, l’any següent tornaria a l’aplec amb el seu marit. I és que de ganes de casar-se, no en faltaven pas…

FOTO PAKO CRESTAS

Temps:1 hora per l’anada i un altre hora per la tornada.

Desnivell:100 metres de pujada i 125 de baixa per l’anada i l’equivalent en sentit contrari a la tornada.

Llargària:4 quilòmetres 100 metres.

Dificultat:fàcil.

Punts d’aigua:font al poble de Baró.

Punts de referència:* Poble de Baró * Pont d’Arcalís * riu de la Noguera Pallaresa * Roureda de la Vinya * Roca Punxeguda * Pont d’Arboló* Santuari de la Mare de Déu d’Arboló.

FOTO PAKO CRESTAS

Punt de partida:Poble de Baró, situat a la carretera arterial de la comarca del Pallars Sobirà, la N-260, entre Gerri de Sal i Sort, en concret entre els quilòmetres 288 i 289.

Itinerari:Km. 0,0. Poble de Baró – Pont d’Arcalís. Creuem les aigües del riu de la Noguera Pallaresa mitjançant el pont rehabilitat d’Arcalís, donant l’esquena a les cases de Baró i situant-nos al marge de llevant de les aigües.

Km. 0,12. Una vegada a l’altre costat del riu trobem una pista horitzontal que seguirem vers a la nostra dreta en direcció S.O.

Km. 0,65. Bifurcació. Deixem a la nostra esquerra una pista ascendent i seguim vora el riu. Al poc creuarem la Roureda de la Vinya.

Km. 1,5. Bifurcació de pistes. Deixem de banda un pista a la nostra dreta. Seguim paral·lels al riu, al poc ens separem una mica. Suau pujada.

Km. 1,6. Trifurcació. Cartell indicador. Seguim el brancal que continua recte vers al S.O. pel fons de la vall. Seguim un llarg tram de senda vora al riu (primer es pista i poc a poc es transforma en senda), passant pel costat d’un greny rocallós conegut com al Roca Punxeguda.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 3,8. Bifurcació. Ala nostra dreta, ben visible, veiem l’estètic Pont d’Arboló. Cartell indicador. Seguim recte per un camí empedrat en suau pujada on trobarem cartells amb els miracles.

Km. 3,9. Creu de fusta al costat dret del camí, seguim recte vers la propera església.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 4,1. Santuari de la Mare de Déu d’Arboló. Al costat hi ha una petita cova on segons ens informa, visqué un ermità.

Cal retornar pel mateix camí desfent les nostres passes.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

FOTO PAKO CRESTAS

POTS DESCARREGAR-TE EL TRACK DE LA SORTIDA AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/cami-darbolo-47933603

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: