PARC DE L’ALT PIRINEU – CAMÍ VELL DE LLAVORSÍ A TIRVIA

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-3-blog-catalonia-trekking.jpg
VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-1-blog-catalonia-trekking.jpg
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-2-blog-catalonia-trekking.jpg
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Agradable camí que discorre en la seva majoria de trajecte ben a prop de les aigües de la Noguera de Cardós. Només al final hi trobem una secció costeruda per arribar al pintoresc poble de Tírvia.

Tírvia (font Wikipedia): El poble de Tírvia, totalment refet a partir del 1940, a penes conserva res del seu caràcter primigeni. És un poble allargassat de llevant a ponent, damunt d’un petit pla que pel costat meridional dóna directament a un desnivell important sobre la vall. Té al seu extrem de ponent l’església parroquial de Sant Feliu, i a llevant les capelles de Sant Joan i de la Mare de Déu de la Pietat.

Etimologia: Joan Coromines explica l’origen de Tírvia a partir del llatí Trivia, plural de Trivium (cruïlla de tres camins). Per tant, es refereix indubtablement a la situació geogràfic de tres camins importants, els que duien a la Coma de Farrera, a la Vall Ferrera i a la Vall de Cardós. Diverses formes del nom són documentades des d’antic: vallem Terbiensem (abans del 824), Terbiensis i Tirbiensis pagus (835) i Tirviensis (Acta de consagració de la catedral d’Urgell 839), entre els primers. Es tracta, doncs, d’un topònim llatí o romànic primerenc.

FOTO PAKO CRESTAS

Temps:1 hora 5 minuts per la pujada i pioc menys d’una hora per la baixada.

Desnivell:204 metres de pujada i 7 metres de baixada per l’anada i l’equivalent a la inversa per la tornada

Llargària:4 quilòmetres 100 metres

Dificultat:Mitja

Punts d’aigua:Als pobles hi trobem fonts, durant el trajecte només torrents.

Punts de referència:* Poble de Llavorsí * riu de la Noguera de Cardós * càmping Riberies * Barranc de Riberies * Riu Glorieta * Carena de lo Galís * poble de Tírvia

FOTO PAKO CRESTAS

Punt de partida:Poble de Llavorsí, ben comunicat per carretera ja que forma part de l’eix vial del centre de la comarca del Pallars Sobirà, a mig camí entre Sort i Esterri d’Àneu.

Itinerari: Km. 0,0.Poble de Llavorsí. Deixem el vehicle just abans de passar el pont per la carretera (venint des de Sort), per prendre el vial asfaltat paral·lel al riu de la Noguera de Cardós i que es l’accés rodat al càmping Riberies (cartell indicador).

Km. 0.16. cartell indicador que ens informa que comencem l’itinerari del camí Vell de Llavorsí a Tírvia. Continuem pel vial asfaltat vers a l’E-N.E.

Km. 0,38 – Bifurcació. Camí que surt vers a la nostra dreta en sentit ascendent i que ignorem. Cartell indicador a la cruïlla. Seguim recte vora al riu i passem pel costat del Càmping Riberies.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 0,51. Bifurcació. Seguim per la pista de la nostra esquerra seguint paral·lels a les aigües del riu. Poc a poc la pista es va estretint fins a convertir-se en un sender. Alguna que altre marca esporàdica. Cercle grog amb el centre negre.

Km. 1,1. Creuem les aigües del torrent del Barranc de Riberies, seguint tot recte vora el riu en direcció N.O.

Km. 2,8. Bifurcació. Cartell indicador. Seguim per la senda recta deixant de banda el camí que puja vers a la nostra dreta.

Km. 2,9. Riu Glorieta. Anem a parar a una pista que seguirem vers a la nostra dreta i de seguida creuem per sobre les aigües del riu gràcies a l’auxili d’un petit pont.

Km. 3,1. Abandonem la pista i pugem per una drecera que surt en sentit ascendent vers a la nostra dreta. A partir d’aquest punt hi ha taques de pintura de color groc. Poc metres més amunt travessem de perpendicular la mateixa pista que hem abandonat.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 3,2. Creuem de nou, per segona vegada, la pista de manera transversal i seguim pujant pel sender en direcció N.E. Taques grogues.

Km. 3,4. Anem a parar a una pista a l’alçada d’un revolt. Seguim la mateixa vers a la nostra dreta en sentit ascendent.

Km. 3,5.Carena de lo Galís. Unió de pistes. Seguim vers al brancal de la nostra esquerra en direcció N.E.

Km. 3,6. Abandonem la pista i prenem un corriol ascendent que neix a la nostra esquerra i que puja directe vers al poble que ja es ben visible. Taques gorgues.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 3,7. Creuem de nou una pista de manera transversal. Pugem pel corriol que discorre sota un mur natural. Al poc ja estarem a tocar de les primeres cases del poble.

Km. 4,1. Centre del poble de Tírvia, amb la seva característica església de Sant Feliu.

Caldrà retornar al punt de partida desfent les nostres pròpies passes.

FOTO PAKO CRESTAS

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGAR-TE EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/parc-de-lalt-pirineu-cami-vell-de-llavorsi-a-tirvia-47937489

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: