PARC DE L’ALT PIRINEU – RIALP – CAMÍ DE TRIAGO

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-3-blog-catalonia-trekking.jpg
VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-1-blog-catalonia-trekking.jpg
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-2-blog-catalonia-trekking.jpg
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció:itinerari pel cor de la comarca que segueix el curs del riu i que comunicala capital comarcal amb un altre nucli de població de primer ordre com seria Rialp. Només al principi torbem un tram de pujades i baixades, la resta de l’itinerari es molt més suau i completament planer al final. Si no tenim mitjà de transport per anar de Sort a Rialp al final de l’excursió, caldrà comptar amb la necessitat de desfer el camí per retornar al punt de partida.

Despoblat de Pernui (font wikipedia)i: és un antic poble, ara del tot despoblat, del terme municipal de Sort, a la comarca del Pallars Sobirà. Fins al 1976 formà part del terme primigeni de Sort. Pernui és a l’esquerra de la Noguera Pallaresa, enlairat a llevant de Sort, davant per davant de la vila, al capdamunt del Serrat de la Carruga.

Etimologia del nom: segons Joan Coromines, en primer lloc és molt clara l’adscripció de Pernui al grup de topònims amb el sufix toponímia -ui (<-oi), molt present a molts topònims pirinencs (Llessui, Bernui, Corroncui…). Pel que fa a l’arrel principal, Coromines descarta el parentiu amb l’ètim de perna/pierna, atesa la total absència a la zona pirinenca d’aquesta arrel romànica. Baralla dues possibilitats: que l’origen sigui una arrel iberobasca del tipus perr-, amb alternança amb pern-, o que sigui una arrel plenament romànica: la de pedró/peiró (fita o oratori en lloc aïllat), que hagué passat per una fase amb la forma Peironui > Peronui > Pernui. Finalment, Coromines es decideix decididament per aquesta darrera possibilitat.

FOTO PAKO CRESTAS

Sort (Font wikipedia): És la capital comarca del Pallars Sobirà. És, juntament amb el Pont de Suert, un dels caps de comarca menys poblats de Catalunya. El 2011 compta amb 2.360 habitants.

L’actual municipi de Sort és fruit de l’agregació al vell terme de Sort dels d’Enviny i Llessui, el 1970, i d’Altron, el 1976. Amb aquestes agregacions, el terme municipal de Sort ha assolit una extensió de 105,05 km², que multiplica per vuit el seu terme original de 13,9 km². Enviny n’hi va aportar 31,7, Llessui, 53 (tota la part muntanyosa del costat de ponent), i Altron, més petit, 6,5.

És el centre històric del Pallars, i conserva les restes del Castell comtal, així com nombrosos vestigis medievals que ajuden a entendre el paper històric que jugà el Pallars a la història de Catalunya (com ara l’àliga bicèfala al seu escut): és gran el nombre d’esglésies romàniques, de castells i de pobles closos i viles murades que hi ha en aquest tros del Pallars.

L’origen del nom és anterior a l’època romana i té un origen diferent del concepte de sort. «Sort» és un topònim d’origen bascoide, de l’arrel sort, o suert, que volia dir pont, fent referència a l’únic pont important que creuava la Noguera Pallaresa

FOTO PAKO CRESTAS

Temps:2 hores 55 minuts per l’anada i la tornada.

Desnivell:77 metres de pujada i 88 metres de baixada per l’anada i l’equivalent en sentit contrari per la tornada.

Llargària:3 quilòmetres 970 metres per l’anada i l’equivalent per la tornada.

Dificultat:Mitjana

Punts d’aigua:Als pobles de Rialp i Sort trobarem fonts

Punts de referència:* poble de Rialp * Pont de les Vernedes – riu Noguera Pallaresa * Borda del Fener * les Feners * Barranc de Santa Anna * carretera N-260 * riu Noguera Pallaresa * poble de Sort

Punt de partida: Pont de les Vernedes sobre el riu Noguera Pallaresa situat poc més endavant del quilòmetre 131 de la C-13 direcció Rialp. Just al sud de la zona esportiva del poble de Rialp.

Itinerari:Km. 0,0 – Pont de les Vernedessobre el riu Noguera Pallaresa situat poc més endavant del quilòmetre 131 de la C-13 direcció Rialp. Just al sud de la zona esportiva del poble de Rialp. Cartell indicador a l’inici de l’itinerari. Creuem el pont i ens situem al costat de llevant de les aigües del riu.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 0,16 – Bifurcació. Cartell indicador. Seguim el camí pavimentat i amb taques grogues de la nostra dreta. Lleugera pujada.

Km. 0,62 – Anem a parar davant de la tanca d’una propietat privada. Prenem el corriol ascendent que neix a la nostra dreta i que torna a aproximar-nos al riu. Cartell indicador. Taques grogues.

Km. 0,94 – Bifurcació. Prenem el camí de la nostra esquerra que dibuixa una curta però pronunciada pujada. Estem vorejant el tancat de la Borda del Fener. Després de la pujada seguim per un tram horitzontal en direcció sud creuant la zona de bosc coneguda com les Feners. Poc després tornem a perdre alçada per anar ben a prop de les aigües del riu.

Km. 3,0 – Bifurcació. Seguim el trencall de la nostra esquerra. Cartell indicador. Taques grogues. Suau pujada.

Km. 3,1 – Anem a parar a una pista transversal que seguirem vers a la nostra dreta en direcció sud.

Km. 3,4. A la nostra esquerra neix un camí amb forta pujada que ignorem (es l’accés al despoblat de Pernui. Cartell indicador. Seguim recte per la pista en direcció sud.

Km. 3,6. Creuem les aigües del Barranc de Santa Anna per un petit pont. Bifurcació. Seguim el trencall de la nostra dreta en direcció oest per tornar a girar al poc vers al sud.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 3,7. Anem a parar a una pista transversal que seguirem vers a la nostra dreta en direcció oest. Taques grogues. Cartell indicador.

Km. 4,0. Anem a parar a la carretera N-260 a les proximitats del poble de Sort, creuem el riu Noguera Pallaresa per un pont i entrem ja a la població, on finalitzem l’excursió.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGAR-TE EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/parc-de-lalt-pirineu-cami-de-triago-47941820

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: