PARC DE L’ALT PIRINEU – ITINERARI DEL CASTELL D’ARCALIS

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-3-blog-catalonia-trekking.jpg
VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-1-blog-catalonia-trekking.jpg
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-2-blog-catalonia-trekking.jpg
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció:Breu excursió amb un tram de pujada i un altre paral·lel de baixada que discorre íntegrament per bosc. Només sortim de la protecció dels arbres al petit turonet on es localitzen les restes del castell, des d’on gaudirem d’una bonica vista panoràmica del poble d’Arcalís i de la part baixa de la comarca.

Arcalís és un poble del terme municipal de Soriguera, a la comarca del Pallars Sobirà. Pertanyia a l’antic municipi d’Estac. Disposà d’una Entitat Municipal Descentralitzada pròpia, heretada de temps pretèrits, que es va suprimir el 1992.

L’ermita de la Mare de Déu d’Arboló és una església romànica de finals del segle XII on es fa un concorregut aplec el primer diumenge de maig. Encara que és a prop de Gerri de la Sal, pertany a Arcalís.

Arcalís té l’església parroquial dedicada a Sant Lliser. Tot i que és una església bastant moderna, el nom del sant a qui està dedicada deixa veure un origen medieval i fa pensar en una església anterior, possiblement romànica. Està situada a l’extrem meridional del poble, el més alt. Destaca a l’altre extrem del poble el casalot de Casa de la Masia. També hi ha les restes del Castell d’Arcalís, amb la capella romànica de Sant Martí i, més allunyada del poble, l’antiga església romànica de la Mare de Déu de Serenyà.

FOTO PAKO CRESTAS

Segons Joan Coromines  l’origen etimològic d’Arcalís a partir d’unes arrels preromanes que donen el basc Erkaritze, a partir del qual, per dissimilació, evoluciona fins a la forma actual. Lloc d’arbusts seria la interpretació del topònim

Temps:1 hora i 15 minuts

Desnivell:179 metres de pujada i l’equivalent de baixada.

Llargària:2 quilòmetres 500 metres

Dificultat:baixa – Mitja

Punts d’aigua:Al mateix poble d’Arcalís i al Com que trobem a la baixada

Punts de referència:* Sant Lliser d’Arcalís * les Canteres * Restes del Castell d’Arcalís * Es Casalots * Com del Camí del Castell d’Arcalís * el Terrapiquet * Sant Lliser d’Arcalís

Punt de partida:Poble d’Arcalís, accessible per l’estreta carretera que neix a les proximitats del poble de Baró.

FOTO PAKO CRESTAS

On dormir: Refugi de les Valls de Siarb, al poble de Llagunes. www.refugivalldesiarb.com

Itinerari: Km. 0,0. Sortim de la placeta situada davant de l’esglèsia de Sant Lliser d’Arcalís. Cartell indicador que ens informa de l’inici i les característiques de l’itinerari. Pugem pel carreró asfaltat ascendent en direcció E. tendència S.E.

Km. 0,10. Bifurcació. Seguim el camí ascendent de la nostra dreta i comencem a guanyar alçada de manera constant en direcció S, tendència S.E. Marques grogues. Cartell indicador.

Km. 0,21. Creuem de manera transversal una pista i continuem pujant vers al sud. Taques grogues.

Km. 0,27. Creuem de nou la pista de manera transversal. Continuem pujant en tendència a la nostra dreta. Aquest tram de la muntanya es conegut com les Canteres

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 0,43. Bifurcació de camins, Seguim vers a la nostra esquerra i al poc tornem a crear de manera transversal la pista. Seguim pujant vers al E, S.E. Taques grogues.

Km. 0,55. Creuem transversalment un camí i seguim per la senda ascendent. Marques grogues.

Km. 0,63. Tornem a creuar la pista, el camí ascendent continua pocs metres a la nostra esquerra pel mig del bosc en direcció S.S.E. Taques grogues

Km. 0,96.Restes del Castell d’Arcalís, situades sobre un petit turonet amb bones vistes panoràmiques, anomenant Es Casalots, de 1.024 metres d’alçada. Haurem de pujar i baixar el greny rocallós que sustenta les quatre restes del castell i després continuarem pujant pel mig del bosc, ara ja de manera més suau, continuant vers al sud. Taques grogues.

Km. 1,2. Bifurcació de sendes. Estem al punt més alt del periple. Prenem el camí de la nostra dreta re dirigint les nostres passes vers al oest i gradualment vers al N.O., moment en que comencem a perdre alçada.

Km. 1,6. Creuem de manera transversal una pista. Continuem davallant per la senda vers al N.O. Taques grogues.

Km. 1,7. Creuem de manera transversal una pista. Continuem davallant per la senda vers al N.O. Taques grogues.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 1,8. Com del Camí del Castell d’Arcalís (font) que resta a la nostra esquerra. Continuem perdent alçada.

Km. 1,9. Creuem la pista de manera tranversal. La senda continua davallant vers al N. Taques grogues. Aquesta part de la muntanya es coneguda com el Terrapiquet.

Km. 2,1. Anem a parar de nou a la pista. La senda descendent continua en diagonal vers a la nostra dreta i al poc torna a enllaçar amb la bifurcació de camins del punt 0,43. A partir d’aquest punt seguim perdent alçada per terreny ja conegut.

Km. 2,5. Ja hi tornem a ser al costat de l’esglèsia de Sant Lliser d’Arcalís. Final del periple.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGAR-TE EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/parc-de-lalt-pirineu-cami-del-castell-darcalis-47942128

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: