SANT MARC DE BROCÀ DES DEL SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DEL PALLER.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-3-blog-catalonia-trekking.jpg
VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-1-blog-catalonia-trekking.jpg
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-2-blog-catalonia-trekking.jpg
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: No es la més llarga però si l’excursió més exigent, per les característiques de la pujada, de totes les que hem descrit per coronar el cim de Sant Marc de Brocà. Combinem les dues alternatives, per pujar la més directe i curta i per baixar la més llarga i, relativament, més suau. A part de l’atractiu cim, destaca el mirador de la Foranca i els prats i les runes Paller de Dalt, on destaquen les restes de l’antiga església que data de l’any 1200.

Mare de Déu del Paller: Edifici històric que va ser construït entre el 1747 i el 1748. L’antic santuari era a la masia del Paller de Dalt, on encara hi ha restes de l’església, ja esmentada l’any 1200 i que tenia molts devots. Depenia del monestir de Bagà i la primitiva església fou encara refeta el 1687. El 1747 s’inicià la construcció de l’actual santuari segons traça de Francesc Morató a l’indret del Paller de Baix, a dos quilòmetres de la vila de Bagà, en un paratge acollidor, tranquil i d’una serena bellesa, a prop de l’anomenada Font dels Banyadors (per això també es coneix com Santa Maria dels Banyadors), on era costum que els devots s’hi banyessin i que se n’emportessin aigua considerada miraculosa.

FOTO PAKO CRESTAS

A partir del 1772 el santuari fou ornamentat amb retaules i altars que foren destruïts, en bona part, l’any 1936, tot i que en l’actualitat, les pintures que decoren la paret i la volta s’estan restaurant, com també el magnífic retaule barroc que orna l’altar major.

L’església és d’una sola nau d’estil neoclàssic amb volta de mig punt, mentre que l’estructura i ornamentació del retaule principal és d’estil barroc, destacant-hi la imatge de la Mare de Déu, d’estil neoclàssic, que acapara l’estima i la devoció dels habitants de la vall del riu Bastareny. El primer diumenge de setembre s’hi celebra l’aplec de la Mare de Déu de Paller.

Temps: 2 hores i 55 minuts.

Desnivell: 685 metres de pujada i l’equivalent de baixada

Dificultat: Mitja

Punts d’aigua: Cap en tota l’excursió. Al santuari de la Mare de Déu del Paller hi ha fonts i un Bar Restaurant.

FOTO PAKO CRESTAS

Punts de referència: * Santuari de la Mare de Déu del Paller *La Foranca * Bassa de Tarnes * Collet de la Roca Llaurada * Sant Marc de Brocà * Bassa de Tarnes * Collet de Fanelles * Collada Grossa * El Paller de Dalt * bauma de la Foranca * Santuari  de la Mare de Déu del Paller.

Punt de partida: Santuari de la Mare de Déu del Paller. 990 metres. Per arribar-hi des del Racó de l’avi a Guardiola de Berguedà, caldrà prendre la carretera vers a Bagà, entrar a la població i prendre la carretereta ascendent vers a llevant que neix al costat del torrent del Paller, abans d’entrar al barri de Rocamora. Cartell indicador. La pista asfaltada coincideix amb el GR.

Itinerari: 0,00 h. Santuari de la Mare de Déu del Paller. 990 metres. Prenem el marcat corriol que neix entre el Santuari i la torrentera normalment seca que es el nervi central de la vall. Ja des de bon principi presenta una bona pujada vers al N.E. Camí empedrat. Cartell indicador al principi.

FOTO PAKO CRESTAS

0,04 h. Creuem la torrentera. Seguim corriol amunt, Marques de GR i taques grogues.

0,12 h. Separació de camins en un indret on el pendent presenta unes llastres característiques. Pugem directes en diagonal vers a la nostra dreta tot seguint les marques de pintura groga. Terreny descarnat. Cal anar amb compte ja que, sense ser perillós, si que es propens a les relliscades.

0,24 h. La Foranca. Bon mirador local. En aquest tram hi ha una protecció vers al estimball amb una mena de filat. Continuem pel corriol ascendent de marques grogues. Per sort, a partir d’aquest punt, la pendent ja es més moderada i el ferm més còmoda.

0,31 h. Anem a parar a una pista transversal que seguirem vers a la nostra esquerra, o sigui, vers al N.E.-E. Tram bastant horitzontal.

0,36 h. Al marge dret de la pista trobem un corriol que torna a endinsar-se al bosc per pujar de manera decidida, es la senda a seguir. Marques de pintura vermelles (punts i sagetes). Tram relativament llarg de pujada constant.

FOTO PAKO CRESTAS

1,03 h. Anem a parar a una pista en desús que continuarem vers a la dreta. Taques vermelles.

1,06 h. Bassa de Tarnes. Collet situat a 1.495 metres d’alçada. Coincidim aquí amb el PR que prové d’una nova pista ben marcada que talla la de procedència en perpendicular. Seguir la nova pista vers a la dreta. Descrivim uns revolts i tornem a guanyar alçada de manera més suau però constant.

1,13 h. Collet de la Roca Llaurada. Bifurcació. Seguim per la pista de la nostra esquerra que puja en diagonal pel mig del bosc vers al S.E.

1,30 h. Sant Marc de Brocà. 1.608 metres. Cim de les muntanya on trobem les restes de la petita ermita. Bones vistes panoràmiques. Retornem per les nostres pròpies passes fins a la Bassa.

FOTO PAKO CRESTAS

1,42 h. Bassa de Tarnes. 1.495 metres. Enlloc de retornar pel camí que hem fet a la pujada, seguirem la pista amb marques de PR vers al N.E primer i després vers al N.O. suau pujada.

1,49 h. Collet de Fanelles. 1.562 metres. Barrera. Seguim per la pista que ara presenta un tram de baixada.

1,58 h. Collada Grossa. 1.475 metres. Indret on coincideix el GR amb el PR. Cartell indicador. Nosaltres iniciarem la davallada vers a l’esquerra del coll seguint les marques de GR. Consta un xic de veure al principi, però el camí surt en diagonal descendent en tendència N.O. Després d’una part inicial més moderada fem una forta baixada per ziga zagues.

2,13 h. Bifurcació. Seguim el brancal de l’esquerra. Marques de GR.

2,18 h. El Paller de Dalt, conjunt de runes en mig de prats. 1.312 metres. El senderó es converteix en camí. Bifurcació. Seguim per la pista descendent que surt vers a la nostra esquerra, passant pel mig del conjunt de runes.

2,30 h. Al marge esquerra de pista neix una drecera que seguirem. Forta davallada en direcció S.O., marques de GR

FOTO PAKO CRESTAS

2,39 h. Passem per davant de la bauma de la Foranca (nom escrit a la paret). Continuem davallant vers al S. Camí molt marcat sense pèrdua possible.

2,46 h. Unió de camins. Coincidim ja amb el tram inicial de pujada os son comunes les taques de pintura groga amb el GR, davallem per terreny ja conegut.

2,55 h. Santuari  de la Mare de Déu del Paller. 990 metres. Final d’aquest entretingut periple.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGAR EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/sant-marc-de-broca-des-del-santuari-de-la-mare-de-deu-del-paller-47912718

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: