VALLCEBRE – PUJADA PEL GRAU DE JOU I BAIXADA PER FORADADA.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-3-blog-catalonia-trekking.jpg
VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-1-blog-catalonia-trekking.jpg
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-2-blog-catalonia-trekking.jpg
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Llarga excursió que ens porta als cingles de Vallcebre, situat amb sud de Guardiola de Berguedà.

L’excursió, a més de llarga es variada, passem per l’església de Sant Climent de la Torre de Foix i pugem el grau de Jou amb l’auxili d’unes bones cadenes. Al tram final de tornada coincidim amb el camí de Picasso.

Sant Climent de la Torre de Foix: Església romànica. Les primeres referències documentals que ens parlen de Vallcebre daten dels primers segles de l’alta edat mitjana, concretament de l’any 983, data en què l’església de Sant Climent apareix citada com una de les possessions del monestir de Sant Llorenç prop Bagà. “in monte Balcebre, eclesiam Sancti Clementis, cum suas decimas et primicias et oblaciones et casas et terras et vineas, cum illorum afrontationes…”

Pocs anys més tard, vers el 1003, Guifré, comte de Cerdanya i marquès, juntament amb Oliba, el futur abat i bisbe, donen al monestir de Sant Llorenç prop Bagà 18 masos situats dins el terme de l’església de Sant Climent de Vallcebre, donació de la qual s’especifiquen les afrontacions.

FOTO PAKO CRESTAS

Temps: 6 hores i 35 minuts.

Desnivell: 655 metres de pujada i l’equivalent de baixada.

Dificultat:  Alta.

Punts d’aigua: Hi ha la font  de la Foradada, sota els cingles de Vallcebre, ja quan abandonem els mateixos, i la font del mas del Vilar, a la part final de l’excursió.

Punts de referència: * Guardiola de Berguedà * riu Bastareny * Església de Sant Llorenç de Guardiola * riu Llobregat * Les Cases Noves de Collet * Collet d’Eina * riu Llobregat * torrent de la Torre * Sant Climent de la Torre de Foix * El Jou * Grau del Jou * Cingles de Vallcebre * cim del Grau de Sant Climent * Grau del Poeta * la Foradada * Font de la Foradada * càmping El Berguedà * riu Saldes *  mas del Castellot * riu Saldes * Devesa de Mas d’en Pei * Serrat de la Socarrada * Segona Canal * la Primera Canal * Serrat de l’Adó * El Vilar * Camp de Baix d’en Vilar * Sant Llorenç prop Bagà * Guardiola de Berguedà.

Punt de partida: Guardiola de Berguedà. 720 metres. Podem sortir a peu del mateix establiment del Racó de Ca l’avi – Hotel Casa Duaner. Més informació a www.elrecodelavi.com

Itinerari: 0,00 h. Guardiola de Berguedà. 720 metres. Sortint del racó de Ca l’avi prenem el carrer situat a la vora del riu vers a la dreta fins a trobar la carretera, seguim la mateixa vers a l’esquerra tot passant per sobre el pont del riu Bastareny i seguim vers a la plaça central del poble.

FOTO PAKO CRESTAS

0,05 h. Centre del poble, rotonda. Església de Sant Llorenç de Guardiola. Cartell indicador. Seguim la carretera o carrer principal de la població vers al sud. A l’alçada del que era l’antiga estació de tren, avui transformada en oficina de turisme, deixem la carretera per baixar unes escales i continuar pel vial paral·lel a la carretera, també en direcció sud.

0,15 h. Passem pel costat de CAP, ens situem davant de l’escala bressol, girem vers a l’esquerra per anar al voltant del cap de futbol i seguim la pista de terra situada al marge esquerra de les instal·lacions esportives, orientant les nostres passes vers al pont que haurem de passar per sota.

0,19 h. Passem per sota el pont i sortim definitivament del poble. Comença ara un bonic passeig vora al riu Llobregat (sota el pont s’ajunten el riu Bastareny que es tributari i el Llobregat, que es el principal). Tram planer, amb ombra gràcies als arbres de ribera.

0,23 h. Trobem una font a ma dreta i una bifurcació ascendent que ignorem. Seguim per l’agradable camí planer situat al marge dret de les aigües.

0,34 h. El camí abandona la vora del riu i puja en diagonal a la nostra dreta en direcció sud. Al poc anem a parar a uns descampats situats al costat de la carretera. Davant nostre hi ha unes pantalles de propaganda. Seguim pel mig dels plans vers al sud. Camí.

0,38 h. Les Cases Noves de Collet, 700 metres. Traspassem a l’altre costat de la carretera pel pont enlairat de vianants. Una vegada siguem al costat contrari, o sigui al costat de ponent de la carretera, continuarem per l’asfalt vers al sud per una mena de carrer interior. Cartell indicador. Zona un xic desolada, amb magatzems i locals.

0,43 h. Anem a parar a una rotonda i seguim la carretera que puja en diagonal a la dreta i que es la carretera d’accés a Saldes. Passem pel costat del Restaurant el Collet.

0,47 h. Collet d’Eina. Quan donem l’esquena al restaurant i trobem un cartell indicador. Seguim per la carretera encara uns quans metres passant per sobre del pont del riu Llobregat.

0,50 h. A ma esquerra de l’asfalt neix una pista de terra que dibuixa una diagonal ascendent, es el camí a seguir, tot abandonant la carretera.

0,54 h. Anem a parar a una pista transversal que seguirem vers a la nostra esquerra, o sigui, en sentit ascendent vers al sud. A partir d’aquesta zona trobem marques de PR verdes i blanques, però en una quantitat més petita de l’acostumat en aquesta mena de camins senyalitzats.

0,58 h. Deixem un brancal que surt vers a la nostra esquerra i que du a unes fàbriques abandonades.

1,11 h. Bifurcació. Seguim tot recte obviant la pista que puja en diagonal vers a la nostra dreta. Al poc travessem el torrent de la Torre que acostuma a estar eixut. La pista guanya alçada dibuixant uns revolts.

FOTO PAKO CRESTAS

1,21 h. A l’alçada d’un revolt surt una mena de camí vers a la nostra esquerra. L’ignorem i continuem guanyant alçada de manera molt suau vers al sud. Marques molt esporàdiques del PR, verdes i blanques.

1,36 h. Bifurcació. Cartell indicador. En aquest punt abandonem el PR i continuem per la pista més ample de la nostra dreta, vers a l’oest.

1,40 h. Sant Climent de la Torre de Foix. Interessant esglesiola romànica. Continuem per la pista que segueix vers al O-S.O. i que fa una suavíssima pujada.

1,46 h. Anem a parar a un vial asfaltat que talla la pista en perpendicular. Es el moment de seguir la carretera, sense pèrdua possible, vers a l’esquerra, o sigui, primer vers al S.E. i després vers al sud.

1.48 h. Rètol indicador. Per la nostra esquerra sens incorpora la senda del PR que abans havíem deixat de banda. Continuem per la carretera per fer un llarg tram d’asfalt.

2,20 h. El Jou. Gran Mas que també es hostaleria. Cartell indicador a ma dreta de la carretera. Es el moment d’abandonar l’asfalt i prendre aquesta pista ascendent. Doble brancal al principi, nosaltres pujarem per la senda de la dreta. Marques PR (grogues i blanques).

2,23 h. Bifurcació. Seguim el brancal ascendent de la dreta. Marques de PR.

2,37 h. Anem a parar a una mena de cul de sac on mort la pista en desús. En aquest punt cal prendre especial atenció a les marques de pintura grogues i blanques que senyalitzen la nova senda que seguirem vers a la nostra dreta. De seguida es converteix en un camí molt evident i prossegueix un tram força divertit, que es la superació de Grau del Jou dels Cingles de Vallcebre, amb trams amb cadenes i costeruts. Es tracta d’un camí molt ben equipat i exent de perill.

2,44 h. Ja hi som dalt del Grau de Jou. Seguim pel marge del cingle vers al nord tot seguint les marques de PR (grog i blanc).

2,46 h. Cartell indicador. 1.220 metres. Estem al punt més alt del periple. Seguim vers a la nostra dreta. Al principi el camí es discontinu i s’alternen zones de prats amb zones de senda intermitent. Cal parar especial atenció a les senyals. Deixem un forat a la nostra dreta (el Jou) i una petita creu.

2,52 h. Anem a parar a una senda, aquesta ben marcada, que seguirem vers a la nostra dreta, o sigui, cap al nord. Anem pel marge del cingle, combinant zones obertes amb petites zones de bosc. Aquesta zona es molt panoràmica.

3,06 h. Creuem una torrentera. Seguim l’evident camí vers al nord.

3,12 h. Hi som a un promontori del cingle on hi ha una bandera. Es el cim del Grau de Sant Climent. Ara el cingle gira vers a ponent i el camí senyalitzat amb marques del PR també.

3,18 h. Bifurcació. Cartell indicador. Seguim tot recte obviant la senda que baixa vers a la nostra dreta. Marques de PR.

3,19 h. Anem a parar a una pista forestal que seguirem vers a la nostra dreta, marques de PR.

3,26 h. Unió de pistes. Seguim vers a la dreta, o sigui, cap a l’est. Tram bastant horitzontal.

FOTO PAKO CRESTAS

3,29 h. Neix un camí a ma dreta. Es el moment d’abandonar la pista i seguir aquest camí que ens duu al Grau del Poeta, a partir del qual discorre tota l’estona al costat del cingle i presenta diferents ramals vers a l’esquerra, tots ells que caldrà ignorar ja que duen a cases particulars. Marques de GR.

4,00 h. Ja hi som sobre la Foradada. Passem per sobre un pont. A l’altre costat hi ha un rètol indicador i una cruïlla de camins. Es el moment d’abandonar el cingle i davallar vers a la nostra dreta per un camí de forta baixada però molt ben marcat i senyalitzat amb taques grogues.

4,11 h. Una vegada a la part baixa de l’engorgat de la Foradada en trobem la carretera asfaltada. Font de la Foradada, al marge esquerra que brolla de la pròpia paret rocallosa. Seguim l’asfalt uns pocs metres vers a la nostra dreta, o sigui, cap a l’est. Marques gorgues.

4,14 h. Un corriol neix al marge esquerra de la carretera. Marques de pintura groga a la barrera de protecció de la carretera. Camí ben marcat que davalla pel bosc.

4,25 h. Traspassem un tros quadrat pavimentat, a banda i banda hi ha corriols. Nosaltres seguim tot recte davallant vers al N.E. Estem a tocar del càmping El Berguedà, que resta a la nostra dreta.

4,29 h. Bifurcació. Seguim pel brancal de l’esquerra. Marques grogues.

4,33 h. Bifurcació. Obviem el brancal que surt vers a l’esquerra i que baixa al riu ben proper.

4,37 h. Anem a parar a una  pista ample. Al costat esquerra hi ha el pont sobre el riu Saldes. En aquest punt coincidim amb el camí Picasso. Seguim aquesta nova pista vers a la dreta. Marques grogues.

4,45 h. Un corriol neix a banda esquerra de la pista endinsant-se en el bosc. Es el moment d’abandonar la pista i seguir aquest corriol vers a l’est. Marques grogues.

4,58 h. Anem a parar a les proximitats del mas del Castellot que restarà a la nostra esquerra. A partir d’aquest punt seguim per una pista, sempre cap a l’est. Marques grogues.

5,12 h. Passem per sobre les aigües del riu Saldes, el qual creuarem gràcies a l’auxili d’una passarel·la de fusta. 730 metres. Una vegada en el marge nord de les aigües iniciem un tram de moderada pujada. Camí en diagonal que puja vers al N.E. Marques gorgues. Aquest sector es conegut com la Devesa de Mas d’en Pei.

5,36 h. Traspassem una collet, es el Serrat de la Socarrada, 895 metres. Seguim pel corriol horitzontal pel mig del bosc vers a l’est.

5,41 h. Bifurcació. Rètol indicador. Deixem a la nostra dreta un corriol descendent. Seguim pel camí del Picasso vers a l’est. Ara be un llarg tram en que flanquegem seguint una linia gairebé horitzontal a ple vessant de la muntanya, traspassant la Segona Canal, la Primera Canal i el Serrat de l’Adó. No hi ha pèrdua possible ja que tan sols hi ha una senda i ben marcada. Marques de pintura groga.

6,10 h. El Vilar. Font just al arribar vora el mas. Passem per sota els límits del mas i a l’altre costat trobem una pista ample i horitzontal que segueix vers al nord. Marques grogues.

6,12 h. Bifurcació. Cartell indicador. Continuem davallant vers a l’est, o sigui, cap a la dreta, passant pel costat del Camp de Baix d’en Vilar. Seguim la pista ample i evident que descriu un marcat revolt vers a la nostra esquerra.

6,24 h. Passem pel costat del cementiri, a partir d’aquí la pista es transforma en un vial asfaltat.

6,27 h. Proximitats del Sant Llorenç prop Bagà. Seguim davallant pel vial asfaltat que descriu uns revolts. Al poc ja hi som dins de les cases de la part alta de la població de Guardiola.

6,35 h. Després d’haver creuat la carretera interior de la població, davallem pel carreró que ens duu al punt de partida, tancant així el periple. Ja tornem a ser al racó de l’avi, al cor de Guardiola de Berguedà. 720 metres.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGAR-TE EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/vallcebre-pujada-pel-grau-de-jou-i-baixada-per-foradada-47154266

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: