Diseña un sitio como este con WordPress.com
Comenzar

ITINERARIS DE RAQUETES DE NEU AL PORT DEL COMTE

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Des de fa anys, amb la cada vegada més popular pràctica de les excursions amb raquetes de neu, l’estació d’esquí del Port del Comte ha adequat i senyalitzat una sèrie de 5 recorreguts per poder dur a terme aquesta pràctica esportiva dins de la mateixa muntanya que inclou les pistes d’esquí, de manera segura i sense trepitjar les pistes d’esquí, al que fa completament compatibles i complementàries les dues pràctiques lúdiques o esportives: L’esquí alpí i les raquetes de muntanya. Magnífics circuits per boscos i per alçades amb grans altiplans i perspectives paisatgístiques. No en va el conjunt d’alçades de la Serra de Port del Comte es un veritable paradís per la pràctica de les raquetes de muntanya.

FOTO PAKO CRESTAS

CIRCUIT FONT ESTIVELLA

Introducció: Curtíssim circuit, sense pèrdua possible, una veritable passejada pel mig del bosc, bastant planera. Marcat amb senyals circulars de color blau.

Temps:40 minuts per l’anada i l’equivalent per la tornada.

Desnivell:30 metres de pujada i 18 de baixada per l’anada i l’equivalent a la inversa per la tornada.

Llargària:2 quilòmetres 500 metres per l’anada i el mateix per la tornada.

Dificultat:Baixa

Punts d’aigua:La font de l’Estivella està canalitzada per aprofitament de les pistes. No es possible agafar aigua.

FOTO PAKO CRESTAS

Punts de referència:* Aparcament de l’Estivella * l’Obaga dels Galls * Canal de l’Embut * Font de l’Estivella.

Accés al punt de partida:Pàrquing de l’Estivella, accessible per carretera asfaltada des de l’estació d’esquí de Port del Comte. Accés molt ben senyalitzat.

Recorregut: Km. 0,0. Aparcament de l’Estivella. De les dues pistes que surten a la nostra dreta, prenem la situada per sota, la qual es molt planera, lleugera pujada, molt ample i evident i orienta les nostres passes vers al N.E. Creuem el bosc conegut com l’Obaga dels Galls.

Km. 1,4 – La pista fa un petit revolt, moment en que creua la Canal de l’Embut. Seguim de manera evident cap al N.E.

Km. 2,5 – Font de l’Estivella. Replà on trobem la font avui canalitzada. Punt en que la pista que continua es fa més estreta i acaben les senyalitzacions o discos rodons de color blau. Donem per finalitzat el recorregut i retornem desfent les nostres passes.

FOTO PAKO CRESTAS

POTS DESCARREGARTE EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://ca.wikiloc.com/rutes-raquetes-de-neu/port-del-comte-circuit-font-estivella-45680123

CIRCUIT PUIG DE LES MORRERES

Introducció:Curta i bonica excursió molt planera amb vistes excepcional. Un veritable passeig pel gaudi dels sentits. Caldrà comptar amb la comoditat de l’accés a la zona alta de la Serra, gràcies al telesella del Querol de les pròpies pistes d’esquí, que ja te un forfait adaptat per fer un únic viatge de pujada i baixada.

Temps:Poc menys d’una hora per tot el periple, que es molt planer.

Desnivell:95 metres de pujada i 95 metres de baixada.

Llargària:3 quilòmetres 190 metres

Dificultat:baixa – mitja

Punts d’aigua:No hi ha cap font ni punt d’aigua en tota l’excursió

Punts de referència:* Remuntador del Querol * Mirador del Querol * Coma Sentinella * Remuntador del Querol.

FOTO PAKO CRESTAS

Accés al punt de partida: Mirador de Querol, 2.110 metres. Accesible amb remuntadors des de l’estació d’esquí de Port de Comte. Possibilitat de comprar un tiquet d’un sol viatge anada i tornada al telesella del Querol per tal de començar l’excursió, evitant així el pas a peu per les pistes d’esquí, quan aquestes estan a ple funcionament.

Recorregut: Km. 0,0 – part alta del remuntador del Querol. Pugem vers al S.O. per una ample pista a la recerca de l’aresta on hi ha el mirador del Querol.

Km. 0,85. Mirador del Querol, aquí comença el circuit en horitzontal vers a la nostra dreta fent un traçat ben senyalitzat a mitja alçada (discos de color verd), anant una mica per sota de la línia de l’aresta per una zona d’arbres dispersos. Orientem les nostres passes vers al E, tendència S.E.

Km. 1,4. Coma Sentinella. Arribem a l’extrem d’aquest petit altiplà, situant-nos sota les fortes pendents vessant sud del Puig de les Morreres. Excel·lent mirador. Donem mitja volta creuant de nou l’altiplà de la Coma Sentinella fent una línia més a l’esquerra, o sigui, cap al nord de l’anterior, tornant dons pel fons de la coma en direcció est. Les senyalitzacions de discos rodons amb el dibuix d’una persona caminant amb raquetes, no ens donen opció a perdre el traçat, ja que està molt ben senyalitzat, fins i tot en previsió de dies de boira.

Km. 3,2 – Remuntador del Querol. Ja em tancat aquest periple que fa una mena de cercle molt allargassat.

FOTO PAKO CRESTAS

POTS DESCARREGARTE EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://ca.wikiloc.com/rutes-raquetes-de-neu/port-del-comte-circuit-puig-de-les-morreres-45680710

CIRCUIT PEDRÓ DELS QUATRE BATLLES 1

Introducció:De les tres alternatives que tenim per pujar al Pedró del Quatre Batlles pels circuits marcats de l’estació d’esquí de Port del Comte, aquest seria el mes curt i directe. Hi ha tres parts ben diferenciades: El primer tram de bosc amb els revolts ascendents, la part alta de Prat de l’Orri on trobem els remuntadors de  la zona alta de l’Estivella i la cafeteria homònima, i un tercer sector ja a la part alta, on anem per una petita coma recollida fins a pujar dalt del cordal, ja a les proximitats del cim més alt.

Temps:Poc menys de 2 hores per pujar i 1,30 h per baixar.

Desnivell:460 metres de pujada i 11 metres de baixada per l’anada i l’equivalent a la inversa per la tornada.

FOTO PAKO CRESTAS

Llargària:6 quilòmetres 560 metres per la pujada i l’equivalent per la baixada si utilitzem aquest mateix itinerari pel descens.

Dificultat:Mitja

Punts d’aigua:No hi ha cap font la recorregut. Podem anar a la cafeteria de l’Estivella si està oberta.

Punts de referència:* Aparcament de l’Estivella * Costa Dreta * Prat de les Fontetes * Clot Rodó * Collet intermedi Tosa Pelada – Pedró * Pedró del Quatre Batlles.

Accés al punt de partida:Pàrquing de l’Estivella, accessible per carretera asfaltada des de l’estació d’esquí de Port del Comte. Accés molt ben senyalitzat.

Recorregut: Km. 0,0 – Aparcament de l’Estivella. De les dues pistes que surten a la nostra dreta prenem la més enlairada de les dues, o sigui la de l’esquerra, que presenta discos de color vermell i taronja. Pugem en diagonal ascendent en direcció N.E.-N. Al poc fent un revolt i re orientem les nostres passes vers al S.O. Estem pel mig del bosc.

Km. 1,0 – Bifurcació. Seguim per la pista principal que fa un nou revolt i torna a re orientar-se vers al N.E. Marques taronja i vermella.

Km. 2,1 – Costa Dreta. Bifurcació. Obviem la pista que surt a la nostra esquerra i que puja al prat rodó que dona nom a aquets indret. Seguim en direcció N.O. Marques vermelles i taronges (discos circulars).

Km. 3,3 – Bifurcació. Es separen els circuits amb discos taronges i vermells. Seguim la pista de la nostra esquerra, o sigui les marques taronges, que pugen en ziga zaga en tendència general vers al S.O.

Km. 4,2. Prat de les Fontetes. Coincidim amb els remuntadors de la pista d’esquí, a les proximitats de la cafeteria de l’Estivella (que resta una mica per sota nostre). Bifurcació. Prenem la pista de la nostra dreta en direcció N.N.O.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 4,4. Creuem una pista transversal i seguim vers al N.O. per una ample pista en suau pendent a la recerca de la carena.

Km. 4,7 – Clot Rodó. Estem a la part alta de la carena, en mig de les pistes d’esquí i envoltat de remuntadors. Prenem el camí de la nostra esquerra vera al llom (senyals que ens indiquen el camí a seguir). Deixem enrere les pistes d’esquí i anem vers a l’est per ficar.-nis dins de l’ample coma de les Pedregueres.

Km. 6,1 – Collet intermedi entre la Tosa Pelada i el Pedró. Cartell indicador. Seguim vers a la nostra esquerra per una suau llom ascendent fins al punt culminant de la Serra.

Km. 6,6 – Pedró del Quatre Batlles. 2.387 metres. Cim culminant de la Serra del Port del Comte. Podem baixar pel mateix itinerari o, millor, combinar aquesta pujada amb el descens per qualsevol altre dels 3 itineraris marcats per pujar i baixar del Pedró.

FOTO PAKO CRESTAS

POTS DESCARREGARTE ELS TRACKS DE LA SORTIDA AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://ca.wikiloc.com/rutes-raquetes-de-neu/port-del-comte-circuit-pedro-dels-quatre-batlles-1-45681544

CIRCUIT PEDRÓ DELS QUATRE BATLLES 2

Introducció:Aquesta es l’ascensió més curta i directa que podem fer per pujar al Pedró dels Quatre Batlles des de l’aparcament de l’Estivella i segurament per això es de tractar de l’excursió més popular per pujar al cim amb raquetes. Des del Portell de Llop hi ha l’alternativa, més llarga, d’anar a buscar la traça que puja del Prat Piquer pel llom S.O. de les Pedrusques, però es millor pujar directe cap al cim per la Coma situada a ple vessant sud, la qual acostuma a acumular força neu, està a recer del vent i ens permet una pujada més directe al primer cim.

Temps:1 hora 30 minuts per la pujada i menys d’una hora per la baixada.

Desnivell:481 metres de pujada i 22 metres de baixada per l’ascens i el mateix a la inversa pel descens.

Llargària:3 quilòmetres 300 metres

Dificultat:Mitja

Punts d’aigua:No hi ha cap font ni punt d’aigua en tot el camí

Punts de referència:* Aparcament de l’Estivella * Clot de la Vall * Rasa de Prat Piquer *Portell del Llop * Clot de les Pedrusques * Cap de les Pedrusques * Coma Condesa * Cim del Pedró dels Quatre Batlles

Accés al punt de partida:Pàrquing de l’Estivella, accessible per carretera asfaltada des de l’estació d’esquí de Port del Comte. Accés molt ben senyalitzat.

Recorregut: Km. 0,0 – Aparcament de l’Estivella. Prenem la pista ascendent en direcció N.N.O. cap a la zona de remuntadors.

Km. 0,16 – Clot de la Vall. Gran bassa artificial. Seguim per la pista de la nostra esquerra flanquejant la bassa que restarà a la nostra dreta. Atenció, en aquest tram coincidim amb el trajecte de la pista d’esquí. Precaució amb els esquiadors.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 0,29 – Rasa de Prat Piquer. Abandonem la pista i pugem vers a la rasa que resta a la nostra dreta, dirigint les nostres passes en direcció O, i després O.S.O. Al principi pugem una mica pel marge dret de la pròpia rasa però se seguida el més còmoda serà anar pel fons de la rasa (si hi ha força neu, mena de torrentera) o pel corriol que es marca al marge dret. Aquest tram, ben nevat, es una delícia. Pujada per bosc amb un traçat còmoda i net. Discos de color negre.

Km. 1,4 – Portell del Llop. 2.111 metres. Zona de planúries on acaba el bosc tancat. Encara hi trobem arbres a la primera pujada que farem pel llom, però ja es tracta d’un bosc dispers i terreny molt obert. Dirigim les nostres passes vers a l’esquerra, en direcció N.N.E. per agafar una mena de ample coma o canal que es dibuixa al mig del vessant, os acostuma a acumular-se força neu i on estarem a recer del vent. Pugem dons per l’assolellada Clot de les Pedrusques. A la part alta sortim en tendència diagonal vers a la dreta en direcció N, tendència N.E. Acostuma a estar bastant trepitjat.

Km. 2,5. Cap de les Pedrusques. 2.349 metres. Cim molt planer, un veritable altiplà. Ja divissem davant nostre el Pedró. Davallem per suavíssimes pendents vers al N.O. a la recerca del fons de la petita depressió que ens separa del cim principal.

Km. 2,8. Coma Condesa, on trobem uns curiosos forats als prats que no acostumen a omplir-se del tot de neu. Estaca indicadora. Pugem a ple vessant vers al nord a la recerca de la carena. Si hi ha poca neu podrem veure o intuir el traçat d’una pista en desús. Una vegada dalt de la carena seguirem l’ample llom vers a la nostra dreta en direcció.

Km. 3,3 – Cim del Pedró dels Quatre Batlles, 2.387 metres. Sostre comarcal del Solsonès.

FOTO PAKO CRESTAS

POTS DESCARREGAR-TE EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://ca.wikiloc.com/rutes-raquetes-de-neu/port-del-comte-circuit-pedro-dels-quatre-batlles-2-45681791

CIRCUIT TOSA PELADA I PEDRÓ QUATRE BATLLES

Introducció:Dels tres itineraris que trobem per pujar al Pedró dels Quatre Batlles des de l’aparcament de l’Estivella, aquest es possiblement el més variat, alhora que també es el més llarg, i coincideix amb el traçat de raquetes que surt de la pista d’esquí nòrdic de Tuixén – Lavansa. El vessant obac de la Tosa Pelada es el punt on més garantirem la neu en durada, qualitat i quantitat.

Temps:2 hores 30 minuts per la pujada i unes dues hores per la baixada, si be aconsellem baixar per altre dels itineraris alternatius (Circuit 1 i 2 del Pedró dels Quatre Batlles), més curts i directes.

Desnivell:594 metres de pujada i 183 metres de baixada per l’anada i l’equivalent en sentit contrari per la tornada i optem per desfer el camí.

Llargària:7 quilòmetres 360 metres

Dificultat:Mitjana.

Punts d’aigua:La font de l’Arderic està canalitzada per aprofitament de les pistes. No es possible agafar aigua.

Punts de referència:* Aparcament de l’Estivella * Costa Dreta * Pleta del Diable * l’Arderic * Rasa dels Carbassers * Font d’Arderic * Prat Llong * Refugi dels Pastors * Cim de la Tosa Pelada * Collet intermedi * Pedró del Quatre Batlles

FOTO PAKO CRESTAS

Accés al punt de partida:Pàrquing de l’Estivella, accessible per carretera asfaltada des de l’estació d’esquí de Port del Comte. Accés molt ben senyalitzat.

Recorregut:Km. 0,0 – Aparcament de l’Estivella. De les dues pistes que surten a la nostra dreta prenem la més enlairada de les dues, o sigui la de l’esquerra, que presenta discos de color vermell i taronja. Pugem en diagonal ascendent en direcció N.E.-N. Al poc fent un revolt i re orientem les nostres passes vers al S.O. Estem pel mig del bosc.

Km. 1,0 – Bifurcació. Seguim per la pista principal que fa un nou revolt i torna a re orientar-se vers al N.E. Marques taronja i vermella.

Km. 2,1 – Costa Dreta. Bifurcació. Obviem la pista que surt a la nostra esquerra i que puja al prat rodó que dona nom a aquets indret. Seguim en direcció N.O. Marques vermelles i taronges (discos circulars).

Km. 3,3 – Bifurcació. Es separen els circuits amb discos taronges i vermells. Seguim la pista de la nostra dreta en direcció N.N.O. o sigui, la pista horitzontal que te les marques vermelles.

Km. 3,6 – Pleta del Diable (inexistent), canvi d’orientació de la pista al traspassar un llom o aresta. Ara la pista, molt planera, s’orienta cap a llevant, anant pel mig del bosc, i al poc comencem a creuar els talls de les pistes d’esquí i els remuntadors de la zona coneguda com l’Arderic.

Km. 4,9 – Rasa dels Carbassers, on trobem la Font d’Arderic (canalitzada per usos interns de l’estació d’esquí). Creuem de manera transversal la rasa que es una de les pistes de descens de l’estació, i seguim per la pista ascendent de la nostra dreta en direcció nord.

Km. 5,3 – Prat Llong. Bifurcació. Seguim la pista de la nostra esquerra que normalment està ben oculta per la neu. Creuem una zona de planúries en mig del bosc, estem en una mena de coll molt ample. Fins aquí arriben els discos rodons de color vermell.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 5,4. Trobem l’anomenada Refugi dels Pastors. Petita cabana que resta oberta (a dins hi ha una taula, una cadira i poca cosa més). Emprenem la pujada directament pel bosc de la nostra esquerra pujant de manera directa vers al sud. Acostuma a haver-hi una bona traça de penjades de raquetes, ja que a partir d’aquest punt coincidim amb l’itinerari de raquetes de neu que prové de les pistes d’esquí nòrdic de Tuixén – Lavansa.

Cap als 2.200 metres d’alçada desapareix la línia del bosc, seguim pel suau llom a la recerca de l’aresta en direcció N.E. A la part alta, per pujar la darrera pujada del llom arrodonit que corona al cim, trobem taques de pintura blau i groga. Acostuma a haver-hi molta traça. Vigilar a la part alta de l’aresta amb les possibles cornises que es formen a la nostra esquerra.

Km. 6,7 – Cim de la Tosa Pelada. 2.379 metres. Grans vistes panoràmiques. Davallem vers al sud per un ample llom.

Km. 6,9 – Collet intermedi entre la Tosa Pelada i el Pedró. Cartell indicador. Seguim recte cap al sud per una suau llom ascendent fins al punt culminant de la Serra.

Km. 7,4 – Pedró del Quatre Batlles. 2.387 metres. Cim culminant de la Serra del Port del Comte. Podem baixar pel mateix itinerari o, millor, combinar aquesta pujada amb el descens per qualsevol altre dels 3 itineraris marcats per pujar i baixar del Pedró

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

FOTO PAKO CRESTAS

POTS DESCARREGARTE EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://ca.wikiloc.com/rutes-raquetes-de-neu/port-del-comte-circuit-tosa-pelada-i-pedro-quatre-batlles-45682380

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: