SANT JAUME DE FRONTANYÀ PEL COBERT – CÀMPING DE PUIGCERCÓS.

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció:Excursió en constant i suau pujada que ressegueix la part alta de la Riera de Merlès per anar a parar a un dels indrets de major encant del Pre-Pirineu, joia del romànic a Catalunya. Sant Jaume de Frontanyà.

En conjunt resulta fàcil de resseguir ja que tot ell està marcat amb la pintura del G.R.-241.

Riera de Merlès: es tracta d’un corrent fluvial que passa o voreja les comarques del Ripollès, Berguedà, Osona, i el Bages. Neix a la confluència de diversos torrents que davallen dels Rasos de Tubau, als termes municipals de Sant Jaume de Frontanyà iViladonja. Te el seu naixement de 1.485 metres d’alçada i desemboca directament al riu Llobregat a l’alçada de 345 metres. El cabal mitjà es de 0,90 metres cúbics per segon i la seva superfície de conca es de 173 Km 2.El seu curs transcorre per municipis amb poca població i això fa que tingui un atractiu paisatgístic i natural força rellevant, ja que el paisatge s’ha modificat molt poc.

FOTO PAKO CRESTAS

Temps:2 hores i 40 minuts per l’anada i poc més de 2 hores pel descens

Desnivell:412 metres de pujada i 102 metres de baixada

Llargària:9 quilòmetres 800 metres

Dificultat: Mitja

Punts d’aigua:A mig camí hi trobem la Font del Pont. A Sant Jaume de Frontanyà també hi ha fonts.

Punts de referència:* Cobert de Puigcercós * Plana del Soler * riera de Merlès * Refugi de Puigcercós * Rec de la Font de la Teula * Pla dels Morts * carretera C-26 * Càmping El Salol * les runes de les Vinyasses * Font del Pont * Rec de les Pomeroles * Riera de Merlès * Gorg Blau * l’Esquerd de les Feixes * Gorg del Matxo * Rec de Vila-rasa * Pla de Cal Voltant *La Pollangra * Sant Jaume de Frontanyà

FOTO PAKO CRESTAS

Punt de partida:Cobert de Puigcercós – Càmping Puigcercós. Situats en una cruïlla de petites carreteres entre els quilòmetres 22 i 23 de la BP-4654 que comunica Borredà i Alpens.

Itinerari:0,00 h. Cobert de Puigcercós. Prenem la pista de la Riera de Merlès que continua al marge dret de les aigües en direcció N.E. Tram planer al principi pavimentat que de seguida passa a ser una ample pista de terra. Passem pel costat de la Plana del Soler, camps de conreu que resten a la nostra esquerra. Marques de G.R. (vermelles i blanques)

Km. 1,5. Bifurcació. Cartell indicador. Seguim recte encara uns quans metres per la pista vora la riera de Merlès en direcció nord.

Km. 1.6. Deixem la pista principal i seguim un corriol que neix a la nostra esquerra i que davalla vers a la riera de Merlès per travessar-la al poc mitjançant un pont. Cartell indicador a la bifurcació. A l’altre costat de les aigües trobem el Refugi de Puigcercós. Passem per davant d’ell i encaminem les nostres passes vers una senda direcció nord. Marques de G.R.

Km. 2,1. Deixem el camí mes ample vora el riu i seguim per un corriol que neix a la nostra esquerra, continuant en direcció nord. Marques de G.R. Al poc creuen el Rec de la Font de la Teula.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 2,3. Pla dels Morts. Anem a parar a una pista bastant planera que seguirem vers a la nostra esquerra en direcció nord. Marques de G.R.

Km. 2,6. Bifurcació. Seguim la pista de la nostra dreta. Marques de G.R. Tram de suau pujada.

Km. 2,8. Creuem la carretera C-26 de manera transversal i seguim vers al nord per un vial asfaltat que es l’accés rodat al proper càmping.

Km. 3,6. Càmping El Salol. Passem per davant de l’entrada i seguim recte pel vial asfaltat en direcció nord. Marques de G.R.

Km. 3,9. Es el moment de deixar la pista pavimentada i prendre un corriol, al principi poc marcat al discórrer per mig d’un camp herbós, vers a la nostra esquerra en sentit ascendent. Al poc la senda es dibuixa i tornem a agafar orientació nord. Cartell indicador a la cruïlla. Marques de G.R. Just després dels trencall passem pel costat de les runes de les Vinyasses.

Km. 4,5. Després de creuar una mena de torrentera seca on el camí fa un revolt, anem a parar a una mena de prat. Descartem uns corriols que neixen al llit de la torrentera a la nostra esquerra, per seguir vers al nord. Atenció, en aquest punt la traça del corriol que seguim es desdibuixa i costa de veure la propera senyal del G.R. Seguim vers al nord i al poc el corriol trona a marcar-se. Suau pujada.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 4,6. Anem a parar a una pista horitzontal que seguirem vers a la nostra dreta en direcció est, per girar al poc cap al nord. Cartell indicador a la cruïlla. Marques de G.R.

Km. 4,8.Cruïlla de pistes en forma de creu. Seguim el brancal ascendent que neix a la nostra esquerra, primer vers a l’oest per descriure al poc un revolt que ens torna a re orientar vers al nord.

Km. 5,1. Una pista que obviem se’ns incorpora en diagonal per la nostra esquerra. Seguim recte en direcció nord, suau pujada.

Km. 5,4. Bifurcació. Obviem la pista descendent de la nostra dreta i seguim recte per terreny bastant horitzontal. Al poc trobem a la nostra esquerra la Font del Pont.

Km. 5,9. Rec de les Pomeroles. Ignorem una pista que se’ns uneix en perpendicular per la nostra esquerra. Seguim recte en direcció N, tendència N.O.

Km. 6,0. Deixem la pista per emprendre una forta pujada per un corriol que neix a la nostra esquerra. Marques de G.R. Fita a la bifurcació. Ens endinsem pel bosc direcció oest.

Km. 6,2. Després d’un tram de forta pujada anem a parar a una mena de pista en desús que seguirem vers a la nostra dreta en sentit descendent i direcció nord. Marques de G.R.

Km. 6,4. Creuem les aigües de la Riera de Merlès a les proximitats de l’anomenatGorg Blau. El corriol ascendent puja pel mig del bosc, torna a connectar amb la pista a l’alçada d’un revolt, però seguim de nou per la nostra esquerra per camí ascendent, obviant aquest primer contacte amb la pista.

Km. 6,5. Anem a parar de nou a la pista transversal que, ara si, seguirem vers a la nostra esquerra en direcció N.O. Estem a l’indret conegut com l’Esquerd de les Feixes. Marques de G.R.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 6.8. Bifurcació. Seguim pel brancal de la dreta obviant una pista secundària que davalla vers a la riera. Marques de G.R.

Km. 7,6. Proximitats del Gorg del Matxo. Creuem les aigües d’una torrentera. Bifurcació, continuem per la pista der la dreta i seguim pel costat del Rec de Vila-rasa.

Km. 8,2. Bifurcació. Seguim la pista de la nostra dreta que inicia una constant pujada, deixant el llit de la torrentera i orientant.se vers al N.O. Marques de G.R.

Km. 8,7. Pla de Cal Voltant. Pista, amb doble unió en forma de triangle, que surt vers a la nostra dreta i que ignorem. Seguim recte vers a l’oest. Al poc sortim del bosc i caminem per una zona de camps amb millors perspectives, el que ens permet visualitzar per primera vegada el nostre destí ja proper. Marques de G.R.

Km. 9,4. La Pollangra. Bifurcació. Seguim la pista de la nostra esquerra amb forta pujada. En aquets punt costen de veure les marques de G.R.

Km. 9,8. Després de creuar la carretera anem al centre del minúscul poblet de Sant Jaume de Frontanyà president per la majestuosa església romànica. Final de l’excursió.

Descens: pel mateix itinerari en sentit invers.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGAR EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/sant-jaume-frontanya-des-del-cobert-camping-puigcercos-9868628

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: