LA TOR DE L’ESPÀ DES DEL COBERT – CÀMPING DE PUIGCERCÓS.

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció:Excursió variada que discorre en gran mesura per la part alta de carenes suaus poblades de bosc. Anirem a visitar els desolats masos de La Tor de l’Espà on hi trobem l’abandonada església de Sant Quirze de la Tor. Trams de camí ramader.

Els camins de transhumància al Lluçanès:En aquesta sub-comarca es constitueix com una gran carrerada degut a la convergència dins de diverses vies ramaderes que dibuixen una complexa xarxa formada per les interconnexions i els desdoblaments de les vies principals.

El camí transversal. Utilitza en alguns punts el camí ral entre Vic i Berga, parteix el Lluçanès pel bell mig, d’est a oest. El camí, antigament utilitzat per a portar els ramats de les valls interiors i prelitorals a les pastures d’estiu del Cadí i la Cerdanya.

El camí de ponent. És paral·lel al central seguint la partició d’aigües entre la riera de Merlès i la Gavarresa. Era el camí que antigament utilitzaven els ramats per anar a Castellar de N’Hug a passar l’estiu.

 El camí de llevant. Utilitzat antigament per a traslladar els ramats de les pastures del Vallès a les del Ripollès i la Cerdanya, penetra al Lluçanès pel Coll de Fontfreda, al sud-est del territori. És un dels últims camins que han utilitzat els pastors transhumants per a conduir-hi els ramats.

FOTO PAKO CRESTAS

El camí central. Pren la direcció nord sud i es pot considerar el camí ramader principal del Lluçanès ja que anava des del Monestir de Poblet fins a la Cerdanya francesa i era la ruta per on passaven les ramades d’aquest monestir de l’Ordre del Cister.

Temps:3 hores.

Desnivell:278 metres de pujada i l’equivalent de baixada

Llargària:12 quilòmetres 200 metres.

Dificultat:Mitja

Punts d’aigua:No hi ha cap font en tot el periple. Caldrà dur el líquid necessari des del principi de l’excursió.

FOTO PAKO CRESTAS

Punts de referència:* Cobert – càmping de Puigcercós * riera de Merlès * Molí de Pont Romà * Pont Romà * riera de Merlès * La Querosa * El Pi Forcat * Bassa dels Bous * La Tor de l’Espà * Coll de la Bena * Sant Quirze de la Tor * cases de la Coma de Grau * Casa de la Fusta * Roc del Corb * Serrat de les Basses * Rec d’en Romà *  Molí del Pont Romà * Riera de Merlès * Cobert / Càmping de Puigcercós.

Punt de partida:Cobert de Puigcercós – Càmping Puigcercós. Situats en una cruïlla de petites carreteres entre els quilòmetres 22 i 23 de la BP-4654 que comunica Borredà i Alpens.

Itinerari:Km. 0,00. Cobert – càmping de Puigcercós. Emprenem la marxa resseguint l’estreta carretera que discorre paralel.la a la riera de Merlès en direcció sud.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 1,3. Molí de Pont Romà. Deixem enrere el conjunt de cases i continuem uns quans metres encara per la carretera.

Km. 1,4. Pont Romà. Abandonem la carretera i prenen la pista que neix a la nostra dreta i que tot seguit dibuixa un revolt per passar per sota del mateix pont romà i portant-nos a travessar les aigües de la riera de Merlès. Seguim per la pista en suau pujada (cadena) en direcció sud. Cartell que ens indica que estem entrant a una propietat privada.

Km. 1,6. Després de passar un petit rierol (sovint eixut) trobem una senda que neix a la nostra esquerra. Deixem la pista i prenem aquest camí amb forta pujada, ben fressat. Sense marques. Alguna fita esporàdica. Estem a l’anomenadaLa Querosa.

Km. 1,9. A mitja pujada hi ha una falsa bifurcació.

Km. 2,0. El Pi Forcat. Passem un tancat. A partir d’aquest moment trobem marques grogues. Atenció, deixem el senderó i iniciem una pujada en diagonal pel mig del bosc obert vers a la nostra esquerra en direcció est. Al principi el traçat de la nova senda no està ben dibuixat, cal prendre especial atenció a les marques de pintura grogues. Més tard el nou corriol ascendent es va definint.

Km. 2,1. Anem a parar a una pista transversal que seguirem vers a la nostra dreta en direcció est. Ve ara un tram bastant planer. Taques de pintura groga.

Km. 2,8. Una pista se’ns incorpora per la nostra esquerra. Seguim tot recte per terreny molt planer per la pista principal en direcció S.E. taques de pintura groga.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 3,0. Unió de pistes. Seguim vers a la nostra dreta en direcció sud. Suau baixada.

Km. 3,1. Bassa dels Bous. Pista que neix en diagonal ascendent a la nostra esquerra i que ignorem per seguir tot recte vers al sud. S’alternen sectors planers amb suaus baixades. Marques de pintura groga.

Km. 3,8. Voregem una bassa deixant de banda la pista que surt vers a la nostra dreta. Seguim vers al sud.

Km. 3,9.Anem a parar a un ample pista on trobem un cartell que ens informa que estem al camí ramader. Seguim la nova pista vers a la nostra dreta en direcció sud. Tram planer.

Km. 4,0. La Tor de l’Espà. Conjunt de tres construccions vora el Coll de la Bena. En aquest punt abandonem la pista i seguim per una mena de senda poc marcada vers a la nostra esquerra en direcció E.N.E. per pujar el petit turonet que sustenta les runes d’una esglesiola.

Km. 4,2. Sant Quirze de la Tor, Església abandonada i mig en runes. Paratge trist i desangelat. Retornem sobre les nostres passes fins al punt quilomètric 3,0.

Km. 5,3 (que coincideix amb el punt 3,0), deixem el tram ja conegut durant l’anada i seguim la pista de la nostra dreta en direcció N.O. Sageta blanca a la bifurcació (en aquest punt deixem també les marques grogues)

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 5,5. Pista secundària que deixem a la nostra dreta per seguir en direcció N.-N.O. (indicacions de l’itinerari de BTT núm. 5), al poc la pista descriu un revolt i podem observar a la nostra esquerra les poques runes que encara estan en peu del que en el seu dia van ser les cases de la Coma de Grau.

Km. 6,4. Anem a parar a una pista transversal que seguirem vers a la nostra esquerra en direcció nord.

Km. 6,6. Pista que se’ns incorpora per la nostra esquerra i que obviem per seguir tot recte vers al N.N.O.

Km. 7,1. Bifurcació. Seguim el brancal de la nostra esquerra, abandonant en aquest punt l’itinerari de BTT marcat amb el núm. 5.

Km. 7,2. Pista que se’ns incorpora per la dreta. Seguim tot recte en direcció nord. Passem pel costat les runes quasi inexistents del que va ser la Casa de la Fusta.

Km. 8,2. Abandonem la pista principal i seguim una que davalla vers a la nostra esquerra en direcció est. Sageta blanca a la bifurcació. Seguim ara per un tram de bosc passant per sota de l’anomenat Roc del Corb, resseguint el Serrat de les Basses. Seguim per un traçat evident la única pista possible. A la part baixa la pista descriu una gran “S” per mig de prats on acostumen a haver-hi vaques pasturant.

Km. 10,4. Bifurcació. Seguim vers a la nostra esquerra en direcció S i després S.E. (Atenció, també hi ha la possibilitat de seguir vers a la nostra dreta escorçant el camí i evitant el pas per la propietat privada del molí del Pont Romà, si be ens perdrem la visita a l’enclusa propera, que es un dels punts més interessants de l’excursió).

Km. 10,5. Petita enclusa al Rec d’en Romà. Bonica estampa d’aigua en mig del bosc. Seguim davallant per la pista.

Km. 10,9. Molí del Pont Romà, on tornem a trobar l’asfalt de l’estreta carretera de la Riera de Merlès i coincidim amb terreny ja transitat durant el principi de l’excursió. Seguim la carretera vers a la nostra dreta, o sigui, cap al nord.

Km. 12,2. Cobert / Càmping de Puigcercós. Final del periple.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGAR-TE EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/la-tor-de-lespa-des-del-cobert-i-camping-de-puigcercos-9862090

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: