SANT JAUME DE FRONTANYÀ – VOLTA CREU MELOSA – BAGA DE SANTA EUGINIA.

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Excursió circular que traspassa el serrat que protegeix el poblet de Sant Jaume de Frontanyà i que davalla pel vessant nord, per l’Obaga de Santa Euginia, fet pel qual podrem contrastar la diferència de vegetació i ambient entre el vessant sud i el vessant nord.

Destacarem, dins del periple, el bonic mirador del Cingle de les Forques, amb una esplèndida i propera vista de ocell sobre el poble de Sant Jaume.

Sant Jaume de Frontanyà. En realitat l’historia canònica de Sant Jaume comença per l’antiga església, coneguda com Sant Jaume de Frontanyà Vell, que es dalt d’una cinglera, temple del qual avui resta ben poca cosa. Sembla ser que es va fer una mena de “trasllat” de la parròquia i del poblat per anar a l’assentament actual. Es te constància de la seva existència a l’any 1060. En l’actualitat es tracta d’un magnífic edifici d’una nau coberta de volta de canó reforçada per un arc toral. Procedeix de l’església una taula pintada de tremp d’os amb escenes que representen diverses episodis de la llegenda de Sant Jaume, que actualment es conserven al Museu Diocesà de Solsona, amb el número 13 del inventari.

FOTO PAKO CRESTAS

Sant Jaume de Frontanyà te un curiós record: es el municipi de Catalunya que, a l’any 2008, tenia menys població censada: 29 habitants.

Temps: 2 hores i 50 minuts per tot el periple.

Desnivell: 414 metres de pujada i l’equivalent de baixada.

Llargària: 8 quilòmetres 840 metres

Dificultat: Baixa – Mitja.

FOTO PAKO CRESTAS

Punts d’aigua: No hi ha cap en tot el periple. Caldrà dur dons l’aigua necessària des del propi punt de partida.

Punts de referència: * Sant Jaume de Frontanyà * Cingle de les Forques * Pla del Cingle * Pla de Timonar * Pla de la Llaona * Creu Melosa * Rec de Creu de Melosa * Quintans de Santa Euginia * Coll de la Bataiola * Collet de Sant Jaume * Roca Blanca * Sant Jaume de Frontanyà

Punt de partida: Sant Jaume de Frontanyà, 1.060 metros. Accessible mitjançant carretera asfaltada que neix al mateix poble de Borredà.

Itinerari: 0,00 h. Sant Jaume de Frontanyà, 1.060 metres. Deixem el vehicle a la zona d’aparcament situada a l’inici del petit poble i anem vers a la plaça situada entre l’església i l’ajuntament. El camí surt vers a la nostra esquerra. Cartell indicador.

0,04 h. Bifurcació  a la sortida del poble. Agafem la senda ascendent de la nostra esquerra. Cartell indicador. Marques de G.R i marques grogues i blanques del P.R. El camí s’endinsa pel bosc pujant en direcció oest.

FOTO PAKO CRESTAS

0,18 h. Bifurcació. En aquest punt es separen P.R. (marques grogues i blanques) i el G.R. (marques vermelles i blanques). Cartell indicador. Seguim vers a la nostra dreta, o sigui, les marques del P.R. que continuen per un camí de suau pujada.

0,20 h. Anem a parar a una pista transversal que seguirem vers a la nostra dreta, en direcció est.

0,27 h. Cingle de les Forques. 1.210 metres. Coronat per una creu ben visible des de la pista. Es tracta d’un mirador situat a la dreta de la pista que ens convida a desviar-nos uns quans metres per gaudir de l’excel·lent vista a vol d’ocell sobre el poblet de Sant Jaume de Frontanyà. Una vegada feta la parada al mirador tornem a la pista per continuar per la mateixa vers a la nostra dreta, o sigui, girant en direcció nord. Just a l’indret on deixem i tornem a la pista es conegut com el Pla del Cingle. Seguim dons les marques del P.R.- C-51.

0,49 h. Després d’uns revolts ascendents trobem una bifurcació. Seguim la pista de la nostra esquerra en direcció oest. Al poc creuem el Pla de Timonar, 1.301 metres. Marques P.R.

0,53 h. Nova bifurcació. Descartem la pista de la nostra esquerra i pugem de manera suau vers al N.O.

0,58 h. Un corriol neix a banda dreta i puja en diagonal pel mig del bosc en direcció N.O. Es el moment d’abandonar la pista i seguir aquesta nova senda. Atenció, tram de bosc afectat per la tala d’arbres que fan que el camí resti a trams tapat i que hagin desaparegut marques del P.R. Cal esperar que aquesta situació sigui transitòria i que es restauri el bon camí.

1,04 h. Anem a parar a un cul de sac d’una nova pista que seguirem vers a l’oest. Ja hi som a la part alta de la carena. Marques de P.R.  Seguim aquesta nova pista sense pèrdua possible per dalt del serrat, passant pel Pla de la Llaona, punt més alt del periple.

FOTO PAKO CRESTAS

1,30 h. Creu Melosa. 1.345 metres. Collet. Unió de camins. Cartell indicador. Iniciem ara un fort descens vers al camí que davalla a la nostra dreta en direcció nord. Corriol ben marcat amb trams de pendent i ziga zagues. Marques del P.R. C-51.

1,41 h. Creuem una pista en desús i continuem davallant, ara ja de manera molt més suau.

1,42 h. Creuem la torrentera del Rec de Creu de Melosa.

1,44 h. Anem a parar a una pista transversal en desús on mort el camí. Seguirem aquesta nova pista vers a la nostra esquerra. Marques de P.R. (grogues i blanques)

1,47 h. Nus de pistes. Anem a parar a una pista ample a l’alçada d’un revolt. Nosaltres seguirem pel trencall de la nostra dreta en direcció est. Marques de P.R. Aquest sector es conegut com el Quintans de Santa Euginia.

1,56 h. Passem pel costat d’una bassa que resta a la nostra esquerra. En aquest moment abandonem la pista que segueix vers a la nostra dreta i seguim tot recte per un corriol ascendent que s’endinsa dins del bosc.

1,58 h. A plena pujada dins del bosc un nou corriol surt en horitzontal, amb suavíssima pujada, vers a la nostra esquerra. Atenció en aquest punt les sendes estan una mico difuminades i manquen la majoria de marques de P.R. que han estat esborrades i caldria repassar. Cal anar amb compte dons per no passar de llarg aquest nou corriol que torna a encaminar les nostres passes en direcció est.

2,07 h. Traspassem una mena de collet en mig del bosc. El camí, ja clar i evident i amb marques de P.R. davalla en tendència E.-N.E.

2,10 h. Coll de la Bataiola. 1.197 metres. Anem a parar a una carretera asfaltada que seguirem vers a la nostra dreta, o sigui, direcció E.-S.E. Marques de P.R.

2,23 h. Collet de Sant Jaume, 1.156 metres. Cartell indicador. En aquest punt abandonem de nou l’asfalt i prenem el corriol que neix vers a la nostra dreta en direcció sud. Marques de P.R. anem pel mig del bosc i al poc passem per sota la cingle de la Roca Blanca.

2,46 h. Ja a les proximitats del poble, ben visible, anem a parar a un camí transversal al qual ens incorporem en diagonal i que seguirem vers a la nostra dreta en direcció sud. Marques de P.R.

2,50 h.  Ja hi som de nou al cor del minúscul poblet de Sant Jaume de Frontanyà, donant per conclosa aquesta excursió circular.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGARTE EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/sant-jaume-de-frontanya-volta-creu-melosa-baga-de-santa-euginia-3830880

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: