TOSSAL DE RUS DES DEL COLL DE LA CREUETA (amb raquetes de neu)

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Podríem dir que aquest itinerari es la versió reduïda de l’anterior que puja al Puigllançada des del Coll de la Creueta. Si no volem caminar tantes hores o se’ns fa feixuga la darrera pujada al monumental Puigllançada, sempre resta l’alternativa del Tosal del Rus. Excursió ni massa llarga, ni massa curta, perfecte per omplir un bon matí amb raquetes.  Es podria dir que l’itinerari te dues parts ben diferenciades. La primera bastant planera fins al Coll del Tossal del Rus i una segona que seria la pujada uniforme i constant al propi cim.

El Tossal del Rus es un arrodonit cimal que tindria major personalitat i presencia, si no fos per l’aclaparador protagonisme del gegantí Puigllançada, situat més a l’est.

Punts de referència: * Coll de la Creueta * Coma de l’Home Mort * Pla de Baguet * Tarter de Rus * Collada de Tortes * Tosal del Rus

Temps: 2 hores i 30 minuts.           

Desnivell: Amb tot el periple, comptant la pujada i la baixada, tenim 490 metres de pujada i l’equivalent de baixada.         

FOTO PAKO CRESTAS

Dificultat: Mitja           

Punt de partida: Coll de la Creueta, 1.925 metres.

Accés: El Coll de la Creueta es el punt més alt de la carretera BV – 4031, que enllaça la Pobla de Llillet amb la Collada de Toses, tot passant per Castellar de N’Hug. Degut a la seva alçada, no sempre es transitable o es molt probable que hi calguin cadenes per transitar a ple hivern. No obstant estem en una zona on les màquines llevaneus actuen amb celeritat.                  

On dormir: A l’itinerari no hi ha cap refugi, ni lliure ni guardat. La millor alternativa més propera es l’Alberg de la Closa, al poble de Castellar de N’Hug.  Alçada: 1.400 metres. Obert tot l’any. Servei de restaurant, menjador, bar, WC, dutxes, calefacció central, biblioteca, sala d’estar i habitacions de 3,4,6,8 i 10 places. Informació: Tel. 938.257.016 – http://www.cingles.org.

Descripció itinerari: Des del Coll de la Creueta, prenem la pista que es dibuixa vers al sud i que de seguida fa un revolt per orientar-se cap al N.O. En realitat aquest tram de pista, que acostuma a ser visible o estar marcat malgrat la neu, voreja la cota 1.952 metres, situada a l’oest de la carretera, cota que també podrem pujar directament per anar a parar a la Coma de l’Home Mort, 1.922 metres, punt on trobarem de nou la pista que voreja la primera cota. 

FOTO PAKO CRESTAS

Malgrat el nom de “Coma” en realitat es un ample coll. Ara també tenim dos alternatives que triarem segons la presència o absència de la neu. Si els cordals estan ventats però la neu encara aguanta al vessant sud, el millor es continuar per la pista, primer vers al sud i després vers a l’est, tot flanquejant pel vessant sud de les següents cotes.

Si per contra la neu es prou abundant als cims, el millor es continuar pel cordal tot pujant primer el Pla de Baguet, 1.996 metres, davallant a una collada intermitja de 1.968 metres, i pujant després el cim del Tarter de Rus, de 2.031 metres. La baixada d’aquesta cota vers a l’est pot presentar trams de blocs i pedres si la neu no es prou abundant.

Tan si hem optat per flanquejar per la pista a ple vessant sud, com per pujar les cotes de Pla de Baguet i Tarter del Rus, anirem a parar a l’ample Collada de Tortes, 1.871 metres, on trobem una cabana de pastors tancada, una construcció satèl·lit i un corral. Son les anomenades Barraques de Rus. (1,30 h). El Tossal hi es davant nostre i la resta de l’excursió es mostra molt evident. Caldrà pujar el llom arrodonit que descriu vagament una amplíssima aresta, sempre en sentit ascendent i orientació S.E., tot seguint una mena de grades que més aviat son la conseqüència dels múltiple camins que a l’estiu ha marcat el ramat que pastura i la pròpia erosió periglacial que provoca el desgel i la desfeta de la neu. Es possible que no sempre sigui practicable amb raquetes trams d’aquesta darrera pujada, pel fet de que el cordal resta molt desprotegit del vent i no sempre s’acumula la neu com ens agradaria als caminants amb raquetes. Com sempre, la muntanya i les seves característiques temporals, determinaran la nostra marxa. Cim del Tosal del Rus, 2.116 metres (2,30 h).

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

FOTO PAKO CRESTAS

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s