PUIGLLANÇADA DES DE LA CREUETA (amb raquetes der neu)

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Llarga excursió que ens permet caminar durant força estona per un paratge d’alta muntanya amb espais nets de vegetació més amples de l’Alt Berguedà. El Puigllançada mostra les seves enormes proporcions amb la seva màxima plenitud.

Quan hi siguem dalt del cim i girem la vista cap a la Creueta, veurem que el tros que em caminat per arribar-hi a coronar al cim, no es gens menyspreable.

Es recomana evitar el recorregut en dies de vent, ja que la zona es molt propensa a canalitzar les ràfegues (sobretot aquelles provinents del nord). Tanmateix, si hi ha poca visibilitat per culpa de la boira, caldrà tenir molt bon sentit de l’orientació per no errar en les nostres passes, ja que sense bona visibilitat, els punts de referència son difícils de localitzar.

FOTO PAKO CRESTAS

Punts de referència: * Coll de la Creueta * Coma de l’Home Mort * Pla de Baguet * Tarter de Rus * Collada de Tortes * Pla de Rus * Coma o Torrent de la Geperuda * Puigllançada

Temps: de 3,30 hores a  4 hores per la pujada i unes 3 hores per la baixada.     

Desnivell: Entre anar i tornar, i tenim com a alternatives l’anada per dalt del cordal Pla de Baguet – Tarter de Rus i la tornada flanquejant per vessant sud dels esmentats cimals, ens trobarem amb una suma total de desnivells de 782 metres de pujada i els equivalents de baixada.               

Dificultat:  Mitjana – Alta      

Punt de partida: Coll de la Creueta, 1.925 metres.

FOTO PAKO CRESTAS

Accés: El Coll de la Creueta es el punt més alt de la carretera BV – 4031, que enllaça la Pobla de Llillet amb la Collada de Toses, tot passant per Castellar de N’Hug. Degut a la seva alçada, no sempre es transitable o es molt probable que hi calguin cadenes per transitar a ple hivern. No obstant estem en una zona on les màquines llevaneus actuen amb celeritat.                  

On dormir: A l’itinerari no hi ha cap refugi, ni lliure ni guardat. La millor alternativa més propera es l’Alberg de la Closa, al poble de Castellar de N’Hug.  Alçada: 1.400 metres. Obert tot l’any. Servei de restaurant, menjador, bar, WC, dutxes, calefacció central, biblioteca, sala d’estar i habitacions de 3,4,6,8 i 10 places. Informació: Tel. 938.257.016 – http://www.cingles.org.

Descripció itinerari: Des del Coll de la Creueta, prenem la pista que es dibuixa vers al sud i que de seguida fa un revolt per orientar-se cap al N.O. En realitat aquest tram de pista, que acostuma a ser visible o estar marcat malgrat la neu, voreja la cota 1.952 metres, situada a l’oest de la carretera, cota que també podrem pujar directament per anar a parar a la Coma de l’Home Mort, 1.922 metres, punt on trobarem de nou la pista que voreja la primera cota. 

FOTO PAKO CRESTAS

Malgrat el nom de “Coma” en realitat es un ample coll. Ara també tenim dos alternatives que triarem segons la presència o absència de la neu. Si els cordals estan ventats però la neu encara aguanta al vessant sud, el millor es continuar per la pista, primer vers al sud i després vers a l’est, tot flanquejant pel vessant sud de les següents cotes.

Si per contra la neu es prou abundant als cims, el millor es continuar pel cordal tot pujant primer el Pla de Baguet, 1.996 metres, davallant a una collada intermitja de 1.968 metres, i pujant després el cim del Tarter de Rus, de 2.031 metres. La baixada d’aquesta cota vers a l’est pot presentar trams de blocs i pedres si la neu no es prou abundant.

Tan si hem optat per flanquejar per la pista a ple vessant sud, com per pujar les cotes de Pla de Baguet i Tarter del Rus, anirem a parar a l’ample Collada de Tortes, 1.871 metres, on trobem una cabana de pastors tancada, una construcció satèl·lit i un corral. Son les anomenades Barraques de Rus. (1,30 h)

Continuem per la pista o ample camí (que sovint encara està prou marcat com per distingir-se prou be en mig del terreny nevat), i que fa un llarg flanqueig horitzontal pel vessant nord del Tossal del Rus, cim aquest que deixarem totalment de banda. Creuem una zona de grans prats, estem al Pla de Rus, de 1.915 metres, i sense necessitat d’arribar a la collada que tanca l’horitzó vers al S.O., encarem la pujada de la Coma situada davant nostre, en direcció, O.-N.O., i que rep el nom de la Coma o Torrent de la Geperuda. (El torrent, com es de suposar, no es visible, ja que tota la coma resta completament tapat per la neu). (2,40 h.)

FOTO PAKO CRESTAS

La pujada de la Coma de la Geperuda es un xic llarga, monòtona i constant. Es guanya desnivell de manera decidida i ens situem entre el ample llom de la Costa del Mig, que tanca l’horitzó vers al nord i que conclou a la cota 2.303 metres; i la pròpia aresta de la Geperuda, que tanca l’horitzó vers al sud i que conclou a la cota 2.289 metres.

Sigui com sigui la coma finalitza en una mena de coll de 2.273 metres, que, si be ho presenciem com a tal quan estem a la part alta de la coma, a mida que guanyem alçada i ens apropem, veurem que el coll dona pas a una suau pujada per un vessant obert, poc inclinat i de suau però constant pendent, orientat sota ella a l’est.

El cim ja es ben visible i el corona la gran pantalla metàl·lica i quadrada que semblà un gegantí panel d’anuncis. Guanyant alçada a mig vessant i sempre cap al S.O. coronem la gran mola cimera del Puigllançada. 2.408 metres. (3,45 h).

Descens: Pel mateix itinerari. Recomanem retornar sempre per la pista a partir de les barraques de Rus i evitar així desnivells.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

FOTO PAKO CRESTAS

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s