TOSSA D’ALP PELS RASOS DE COMABELLA (amb raquetes de neu)

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: L’ascensió a la Tosa d’Alp des de l’estació d’esquí del Coll de Pal, es la manera més ràpida i còmoda de poder accedir a l’alta muntanya berguedana per fer un periple amb raquetes. Lluny de les llargues marxes que haurem de fer per pujar els altres cims de més de 2.500 metres de la comarca (Costa Cabirolera i Comabona), la Tosa permet la seva ascensió amb un llarg passeig (o una curta excursió, segons es vulgui mirar), i amb les comoditats afegides que comporta l’existència del Refugi del Niu de l’Àliga. Únic refugi guardat del Pirineu que es localitza dalt d’un cim.

Malgrat que la durada de l’excursió no ho justifiqui, l’experiència ben s’ho val. Es del tot recomanable fer nit al refugi, gaudir del bon servei, el bon sopar i sobretot de l’inigualable mirador des del que podrem observar la posta de Sol, la cúpula celesta plena d’estels i l’albada. Una magnífica combinació que farà inoblidable aquesta agradable sortida amb raquetes de neu.

FOTO PAKO CRESTAS

Punts de referència: * Estació d’esquí de Coll de Pal * Colladeta de Comabella * Rasos de Comabella * Puig de Comabella * Refugi del Niu de l’Àliga * Tosa d’Alp

Temps: 1 hora i 40 minuts per l’ascens i 1 hora i 15 minuts pel descens.           

Desnivell: 437 metres de desnivell per la pujada i l’equivalent per la baixada.             

Dificultat: Mitja – Alta

Punt de partida: Estació d’Esquí de Coll de Pal. 2.100 metres. Situat a poc més d’un quilòmetre havent passat el Coll que li dona nom, pocs metres abans del final de la carretera asfaltada. Hi ha un edifici amb servei de Bar, venta de forfaits i lloguer de material d’esquí.  

Accés: Accessible amb carretera des del poble de Bagà. Abans d’arribar a Bagà passarem per Guardiola de Berga. Bagà es el darrer poble de l’eix del Llobregat, abans d’entrar al túnel de Cadí. Aquesta carretera no sempre es practicable, ja que, després de períodes de grans nevades, queda tancada uns quans dies en  previsió al possible risc d’allaus. No obstant, tan bon punt el risc desapareix, les màquines llevaneus fan ràpidament la seva feina i queda de nou transitable.                  

On dormir: Xalet – Refugi del Coll de Pal. Refugi propietat de la Diputació de Barcelona. 40 places. Situat al cantó dret de la carretera de Bagà a Coll de Pal, al quilòmetre 18, 2 quilòmetres abans de la seva fi. No te places lliures en absència del guarda. Lliteres, flassades, matalassos, WC i dutxes. No te servei de menjars. Contacte: Telèfon mòbil: 637 729 612
Telèfon fixa: 938 238 840

FOTO PAKO CRESTAS

També tenim l’alternativa de fer nit a poc metres del cim al Refugi del Niu de l’Àguila, a 2.520 metres d’alçada. Es el refugi – Bar – restaurant de l’estació d’esquí de la Molina. Guardat tot l’any. Propietat privada. 25 places. Servei de menjars, begudes, llum i aigua. Bastant transitat a l’hivern, ja que el telecabina Alp-2500 facilita l’accés a tan sols 800 metres de distància del refugi.

Informació: La Molina. Tel: 972.892.031 – 972.145.042 – 636.973.912

Descripció Itinerari: Des de l’estació d’esquí de Coll de Pal, 2.100 metres, prendrem el corriol que puja en diagonal per darrera l’edificació i que s’orienta vers al O.N.O., tot guanyant alçada a mitja pendents dels amples vessants que davallen del Cap del Serrat Gran. Ràpidament abandonem la pista que ens duria al fons de la Comabella (on poden veure una mena de cortal de grans proporcions) i seguim la llarga pujada en diagonal ascendent. Tot aquest tram acostuma a estar ben traçat de penjades dels altres excursionistes que fa l’ascensió amb raquetes de neu i esquis.

FOTO PAKO CRESTAS

El llarg flanqueig ens porta a l’ample Colladeta de Comabella, 2.347 metres, indret on ja coincidim amb traçat del GR 150.1 que discorre per la pròpia aresta.  Seguim de manera evident cap al nord i després N.O., seguint el fil de l’ample llom dels Rasos de Comabella, guanyant prèviament la cota anomenada Puig de Comabella, 2.436 metres. Val a dir que la part alta del cordal, molt exposada al vent i al Sol, no sempre es transitable amb raquetes en la seva integritat, sigui com sigui, el marge dret de l’aresta sempre conserva més i millor neu.

La part superior de la muntanya es molt planera. Les instal·lacions de les pistes d’esquí afecten aquesta zona i la presencia de l’enorme refugi del Niu de l’Àliga no deixa dubtes de cap a on ens hem de dirigir. El cim es torba a pocs metres del refugi, un xic més al nord. Tosa d’Alp, 2.537 metres. (1,40 h).

FOTO PAKO CRESTAS

Descens: podem baixar pel mateix itinerari o per les pistes d’esquí situades al marge dret del Collet de la Mola i que davallen pel costat de l’ample aresta que enarca la Comabella pel seu marge nord. Aquesta baixada es més directa, ens duu al final de la carretera asfaltada i te més garanties d’estar nevada en la seva totalitat. No obstant cal tenir en compte dos inconvenients: No podem evitar de transitar per les pròpies pistes d’esquí (sempre haurem d’anar al marge i evitar, en el possible, de trepitjar les zones d’esquiadors) i la darrera baixada es bastant pendent i constant, fet que la fa antipàtica per l’ús de les raquetes en descens.

Tan si baixem pel Rasos com per les pistes d’esquí, cal preveure 1 hora i 15 minuts pel retorn del cim al punt de partida.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

FOTO PAKO CRESTAS

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: