Diseña un sitio como este con WordPress.com
Comenzar

PIC COVIL DES DE CAMPELLES (amb raquetes de neu)

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: La zona de Campelles presenta un dels racons més solejats i agradables per caminar amb raquetes de tota la comarca, quan les nevades així ho permeten.

Transitem per boscos majestuosos, tranquils, amb una excel·lent vistes panoràmiques sobre el Taga i la Serra de Gorroblanc i les muntanyes de Núria.

FOTO PAKO CRESTAS

Comptem també amb l’auxili de dos refugis lliures que poden proporcionar-nos un fraccionament voluntari de l’excursió i la possibilitat de passar una nit hivernal a bon resguard, en mig de boscos de coníferes d’aparença nòrdica. Dels dos refugis que hi trobem a l’excursió, un es gran i està bastant ben conservat, el del Pla de Prats. L’altre, més amunt i isolat, es més precari i, malauradament, està completament guixat per dintre, ple de noms escrits a les parets i dibuixos fets amb mala traça, testimoni que, per desgràcia, no tots els brètols es queden a la terra baixa.

FOTO PAKO CRESTAS

Punts de referència: * Zona de picnic del torrent de les Feixes * Refugi el Pla de Prats * Font Roja * Refugi de la Covil * Pic de la Covil * Refugi de la Covil * Coll de Prat de Jou * Torrentera de Prat de Jou * Torrentera de Font Roja * Refugi de Pla de Prats * Zona de picnic del torrent de les Feixes.

Temps: 5 hores i 55 minuts.

Desnivell: Si sortim del poble de Campelles, cal comptar 700 metres de pujada i l’equivalent de baixada, si sortim de la zona de picnic del torrent de les feixes, tan sols ens estalviarem 20 metres de desnivell, amb prou feines.

Dificultat: mitja

Punt de partida: Zona de picnic del torrent de les Feixes, a 1.320 metres d’alçada. Arribem per la pista asfaltada que uneix Campelles amb el veïnat del Baell i que ve a ser la prolongació de la carretera de pujada al poble (rètol al trencall de sortida). Val a dir que aquesta pista acostuma a ser netejada de neu després de les nevades i que, per tant, en transitable. No obstant, si la trobem nevada o amb el ferm glaçat i decidim deixar el vehicle al poble de Campelles, caldrà comptar en que incrementem la marxa amb poc més de 30 minuts per anar i l’equivalent per tornar.

FOTO PAKO CRESTAS

Accés: Al poble de Campelles s’hi arriba per carretera asfaltada que surt des del mateix poble de Ribes de Freser, al trencall que hi ha al costat de la zona d’estacions de tren i de cremallera.

On dormir: Com ja em dit, l’excursió com a tal no justifica fer pernoctació. No obstant comptem amb diversos establiments de turisme rural: Can Tubau www.cantubau.com; cabana de Can Salomó, www.campelles.net; Cal Rum, www.calrum.com; Masoveria Molí de Can Coll, www.molicancoll.com i Can Maduixet www.canmaduixet.com.

Si voluntàriament optem per fer escala dins de l’excursió i fraccionar-la en dues tranquil·les etapes, i podem comptar amb els dos refugis lliures: El del Pla de Prats i el de la Covil, el primer es gran, te capacitat 12 llits, i el segon, més brut i precari, per capacitat per 4 – 6 persones. Tots dos refugis tenen llenya a prop.

Descripció Itinerari: 0,00 h. Zona de picnic del torrent de les Feixes, a 1.320 metres. Creuem el pont i seguim la pista asfaltada durant uns metres, tot seguint el transcurs d’un revolt que re orienta les nostre passes vers a l’E.-N.E.

FOTO PAKO CRESTAS

0,05 h. Trencall ascendent a la nostra dreta. Cartell indicador. Cal deixar la pista asfaltada i començar a pujar per aquesta pista. Val a dir que aquest punt, amb quasi total seguretat, serà l’inici de la marxa amb raquetes, ja que fins aquí la pista acostuma a ser-hi netejada de neu mitjançant l’auxili de tractors. El fet de deixar el vehicle 5 minuts abans es per una qüestió de manca de capacitat d’estacionament en aquest trencall. La pista va fent diverses ziga zagues que podrem tallar camp a través, pel mig del bosc en sentit ascendent i en direcció sud (terreny primer molt dispers i després més espès). Val a dir que l’estiu hi ha una senderó marcat amb taques gorgues i que a l’hivern costa de seguir-ho de manera estricta si hi ha neu, malgrat tot acostuma a haver-hi traça la feta en aquest sector de bosc.

0,40 h. Pujant pel bosc i trobem una pista secundaria transversal, la creuem i continuem puja vers al sud.

0,45 h. Ens trobem de nou la ample pista forestal que haurem abandonat pot després del trencall de la carretera, per tal d’evitar els grans revolts que dibuixa. Ara es el moment de no fer més drecera i de continuar la pista en sua ascens vers a la nostra dreta.

0,50 h. Després d’un marcat revolt ens trobem una bifurcació. Seguim per la branca de l’esquerra. Rètol indicador.

FOTO PAKO CRESTAS

1,05 h. Refugi del Pla de Prats. 1.570 metres. Després de fer el gran revolt que envolta el refugi i la seva area d’esbarjo, i estant a sobre mateix de la construcció, hi trobem una pista secundaria que es desprèn en sentit ascendent vers a l’esquerra i que te marques de pintura groga. Abandonem la pista principal i pugem per aquest nou camí que discorre pel mig del bosc.

1,25 h. Bifurcació, deixem de banda un brancal que surt en diagonal vers a la nostra esquerra, per continuar el camí ascendent en direcció S.O.

1,50 h. Nova bifurcació. Seguim ara vers a l’esquerra pel camí que puja de manera directa vers al sud. Taques gorgues. Ara be un tram on la pista ja ha donat pas a un camí mes estret i que guanya alçada de manera més decidida i mitjançant ziga zagues. Malgrat que ja no estem en una pista relativament ample, el camí resulta evident malgrat que la neu pugui ser abundant.

2,10 h. Passem per davant de la Font Roja i a pocs metres ens trobem amb una nova pista horitzontal en la qual es fon el camí pel qual ascendíem. Serà el moment d’abandonar les taques grogues i seguir la pista vers a la dreta en direcció oest.

2,35 h. Refugi de la Covil, 1.779 metres. De cop hi volta el bosc s’obre per deixar pas a un ras molt marcat i evident a ple vessant nord que serà la pujada més directa vers al cim. Pujarem per l’indret on considerem més convenient, tot depenent de l’estat de la neu, essent més aconsellable anar-hi per qualsevol dels dos marges d’aquesta gran pala. Si anem pel marge esquerra anirem a parar més a prop del cim. El ras conclou en una poc concentrada línia d’arbres que es el preludi de l’aresta del cim.

3,20 h. Pic de la Covil. 2.001 metres. Hi ha una gran fita amb el nom marcat en un rètol petitó de fusta. Val a dir que aquest punt en concret no es el més alt del cimal, ja que si continuem cap a l’oest i travessem el filat, ens trobem en una part de l’aresta un xic més alta que l’esmentada fita. Bones perspectives local sobre el Cim de Costa Pubilla. Davallarem desfent les nostres passes fins a la Cabana.

3,50 h. Refugi de la Covil. 1.779 metres. Ara, en lloc de tornar per on hem vingut (que sempre cap aquesta possibilitat, es clar), continuarem la pista vers a l’oest per tal de fer una volta circular a la vall. Així dons seguim vers a ponent per un tram pla que dona pas a una zona ja de constant baixada que ens farà perdre alçada de manera gradual.

FOTO PAKO CRESTAS

4,20 h. Se’ns incorpora per l’esquerra un camí amb taques grogues. Nosaltres continuem davallant per l’ample pista, ja en direcció nord.

4,25 h. Coll de Prat de Jou, 1.671 metres. Prèviament se’ns haurà unit per l’esquerra la pista que prové del Coll Roig, situat a ponent nostre. Una vegada al Coll abandonem la pista, travessem la collada i davallem pel mig del bosc vers a l’est. Anirem sempre a la dreta de la torrentera nevada, sense necessitat de creuar-la, buscant la millor baixada en mig del bosc. Pendent pronunciada però fàcilment practicable amb raquetes.

4,40 h. Ens trobem de nou amb la pista, deixem de banda la torrentera de Prat de Jou (a la vora de la qual havíem baixat) i seguim la pista horitzontal vers a la nostra dreta, primer en sentit N.E. i re orientant-nos, gradualment, vers a l’est.

5,00 h. Torrentera de Font Roja. Per damunt la pista, en els ressalts glaçats de la torrentera que resta a la nostra dreta, es practica l’escalada de gel, motiu pel qual es molt possible que ens trobem petjades que arriben només fins aquest punt. Continuem la pista vers al E, amb lleugera tendència al S.E., perdent alçada de manera molt suau.

5,20 h. Refugi de Pla de Prats, 1.570 metres. En aquest punt coincidirem amb les nostres passes de la pujada, les quals desfarem de manera descendent.

5,55 h. Zona de picnic del torrent de les Feixes, a 1.320 metres. Ja hi som de nou al punt de partida on conclourem el periple.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: