PIC DE COSTABONA PER LA VALL DE CARBONER I REFUGI DE COSTABONA. (amb raquetes de neu)

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/
FOTO PAKO CRESTAS

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

Punts de referència: * Inici de la pista forestal que connecta la Vall de Setcases amb Espinavell * Cabanya d’en Miragol * Cabanya del Lladre * Torrent de la Llosa * Torrent Carboner * Mirador de la Creu de la Baidana * Torrent de Mascarell * Refugi de Costabona * Font de Fra Joan * Cim del Costabona * Refugi de Costabona * Torrent de Mascarell * Font de la Taverna * Refugi Forestal Jaume Farré * Collada de la Balmeta * Pla de Carboner * Pla del Rebost *Torrent Carboner * Inici de la pista forestal

Temps: 7 hores

Dificultat: Mitja – Alta.

FOTO PAKO CRESTAS

Punt de partida: Inici de la pista forestal que enllaça Setcases amb Espinavell. Aquesta pista es situa uns 3 quilòmetres per sobre el poble de Setcases anant vers a les pistes d’esquí de Vallter 2000. Cartell indicador. La pista comença a 1.460 metres d’alçada per sota el mas de la Plana i el Roc del Capó que resta al altre costat del riu.

Accés: Per arribar al punt de partida, passarem pels pobles de Camprodon, Llanars i Setcases i tres quilòmetres amunt d’aquest darrer, en direcció a les pistes d’esquí de Vallter 2000, ens trobem la pista que neix a ma dreta de la carretera. Podem aparcar al marge de la carretera.

On dormir: Si volem, opcionalment, fraccionar l’excursió en dos etapes, tenim la possibilitat de dormir al refugi de Costabona, situat a 2.168 metres d’alçada. Es lliure i molt ben equipat: 18 places, estufa, llenya propera, taula, cadires, radio emergència, flassades, mantes. A l’estiu hi ha una font a prop, que a l’hivern resta colgada per la neu.

FOTO PAKO CRESTAS

Una segona alternativa, per on també passa l’itinerari, ja de tornada del cim, es el Refugi Forestal Jaume Farré, no tan confortable com el primer, ja que no te lliteres ni matalassos i cal dormir a terra. També es lliure, es situa a 1.979 metres d’alçada i te dos compartiments, un amb taula, cadires i llar de foc (llenya propera) i un altre que es un espai buit on podrem dormir.

Descripció Itinerari: 0,00 h. Inici de la pista forestal que connecta la Vall de Setcases amb Espinavell. 1.460 metres. Seguirem la pista ascendent sense cap mena de pèrdua possible, en direcció est, per anar vers al N.N.E. després del primer gran revolt.

0,40 h. Torrent de la Llosa, prèviament haurem passat per sota de la Cabanya d’en Miragol i per sobre de la Cabanya del Lladre, just pel costat d’aquesta se’ns connecta a la pista el camí que prové del Pont de la Farga. Nosaltres continuarem la pista suaument ascendent vers al SE i després E.

FOTO PAKO CRESTAS

1,05 h. Torrent Carboner, la pista passa per damunt de dos torrents canalitzats que son tributaris. Continuem per l’ample pista que continua pujant de manera molt suau, ara vers al S.O. i després vers al S.

1,20 h. Deixem a banda esquerra el camí indicat que ens duria al refugi Forestal de Jaume Farré. De fet baixarem per aquí, però a l’hora de pujar no es del tot aconsellable agafar la drecera si hi ha molta neu, ja que el camí resta colgat per la neu i es molt fàcil perdre’s pel bosc, o sigui que, el millor, quan anem en sentit ascendent, es continuar per la pista, malgrat que aquesta dona molta més volta.

1,45 h. Mirador de la Creu de la Baidana. 1.780 metres. Bonica visió sobre el poble de Setcases i la part baixa de la Vall de Camprodon. Continuem per la pista, que ara ja es molt planera i que es manté, si fa o no fa a la mateixa alçada durant els següents quilòmetres, i que va canviant d’orientació a mida que voreja l’anomenada Serrat de la Baidana o de les Confrontanes, de S passa a S.E, després a E i per últim vers al N.N.E. No hi ha pèrdua possible al ser una pista molt ample.

FOTO PAKO CRESTAS

3,10 h. Torrent de Mascarell. Arriba, per fi, el moment d’abandonar la pista principal. Prenem una pista secundaria vers al N.O, (barrera) per abandonar-la ràpidament i pujar pel vessant de la nostra dreta, per anar a la recerca d’una mena de llom que ens fa guanyar alçada per costat esquerra de l’aresta coneguda com la Devesa i sobre la qual està el refugi. Després d’un curt flanqueig ascendent en diagonal vers a l’esquerra ens trobem amb una mena de canaleta lliure de pins a avets que remunta vers a l’aresta, la seguirem en sentit ascendent per arribar al fil del llom, indret des del qual ja resta ben visible el proper refugi, situat una mica més al nord. Seguim per dalt de la cadena fins a la construcció.

4,15 h. Refugi de Costabona. 2.168 metres. El camí surt pel vessant nord del refugi i s’endinsa en diagonal ascendent vers a la coma que hi ha a la nostra dreta. El terreny ja es obert, quasi mancat de vegetació de coníferes. El cim ja es ben visible i evident.

FOTO PAKO CRESTAS

4,25 h. Font de Fra Joan, que a l’hivern resta colgada de la neu. Hi trobem un rètol indicador. Deixem d’orientar-nos vers al cor de la coma per pujar vers a la nostra esquerra i, després de remuntar un petit coll on trobem un segon rètol indicador de ferro, pugem directe pel vessant vers al nord, remuntant unes pales un xic monòtones que ens duran dalt de la cadena principal. A les proximitats del cim, si no hi ha molta neu, hi trobarem balises de fusta i fins i tot alguna taca groga pintada a les pedres.

5,15 h. Cim del Costabona. 2.465 metres. Extraordinàries vistes panoràmiques vers al Canigó, la part alta de la Vall del Ter, les muntanyes de la garrotxa i de l’Alt Empordà i sobre tots els massissos prelitorals de Girona. Per fer el descens tornarem desfent les nostres passes fetes durant l’ascens.

5,45 h. Refugi de Costabona, seguim davallant desfent el traçat de pujada fins al primer tram de pista que trobarem.

FOTO PAKO CRESTAS

5,00 h. Torrent de Mascarell. 1.880 metres. Enlloc de retornar a la pista principal que resta pocs metres per sota vers al sud, continuarem per aquesta pista secundària que remunta vers al S.O. en suau i constant pendent.

5,15 h. Font de la Taverna, que resta un xic per sota la pista. Es possible que a l’hivern no veiem la font per culpa de la neu, però si que no visibles els abreviadors d’aigua situats a tocar del naixement.

5,25 h. Bifurcació de pistes. Seguim la que continua ascendent vers al S.O. obviant la que davalla a la nostra esquerra.

5,40 h. Collada de la Balmeta i refugi Forestal Jaume Farré. 1.979 metres. Es el moment d’abandonar la pista i davallar ves a l’est, tot buscant els trams de bosc més oberts i passant pels Pla de Carboner i el Pla del Rebost, el camí sempre va un xic en tendència a l’esquerra i si tenim sort hi localitzarem taques esporàdiques de color vermell i de color blans i grog. No obstant, si la neu es abundant i la traça no està ben oberta, el més segur es que els darrers metres abans d’arribar a la pista els fem per un traçat aleatori pel mig del bosc.

6,10 h. Retrobem la pista forestal principal en les proximitats als torrents del Clot de la Carbassa i dels Clot de Font Blanca, que son tributaris del Torrent Carboner. Ens retrobem dons amb terreny ja conegut. Davallem la pista principal es sentit descendent, desfent el traçat inicial de l’excursió.

7,00 h. Inici de la pista forestal, on ens trobem la carretera on haurem estacionat el vehicle.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor

FOTO PAKO CRESTAS

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: