TURÓ DE L’HOME, DES DEL CAMPING DE LES ILLES PEL PLA DE FORMENTÀS

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció:          Hi ha molts tipus de silenci.

El silenci del vent en mig dels arbres nus. Les branques que es mouen com penitents fantasmagòrics, condemnats eternament a romandre lligats a la mare terra.

El silenci previ a la nevada. Aquell instant incert en que els núvols semblen més grisos, i cau, com una ploma, el primer floc erràtic. Aquell que està destinat a desaparèixer tan bon punt el seu vol finalitzi. Es l’herald que no afectarà el terra, però que anuncia que aviat tot estarà cobert per una catifa blanca. 

El silenci de la font eixuta. Una mort provisional. La tristor feta pols. Tot espera, amb l’esperança de que la pluja torni a activar la font de les transparències.

El silenci que acompanya a la primera estrella que mort a la línia del firmament, just abans de que el tret de l’alba anuncií un nou dia ple d’incerteses.

El silenci del primer bri verd que despunta al llit del bosc; naixement anònim d’un futur gegant vegetal. Soldat estàtic del immens exercit de la vida; renovador d’aire. Pastor d’humitat.

FOTO PAKO CRESTAS

El silenci de les roques penjades de l’abisme. Petris vigilants d’un temps que no passa. Testimonis sense memòria del transcurs de les èpoques. Fills de les entranyes fosques del planeta.

El silenci espès de la tarda d’estiu. De les hores que s’allarguen, del dia de gran longevitat. Es un silenci intermitent, trencat pel histèric cant dels grills i pels vols amb destinació inconcreta de peluts insectes alats.

FOTO PAKO CRESTAS

El silenci previ al primer tro de la tempesta. Es un silenci de vigília de batalla. Saturat d’humitat i d’incògnites. El silenci de l’expectació. Un silenci inquiet, amb olor a terra, amb el missatge sublim del que resulta imminent.

El silenci nocturn, el silenci llunyà, el silenci ventós, el silenci misteriós, el silenci animal, el silenci pretèrit, el silenci del futur, el silenci de ’absència, el silenci de la nostàlgia, el silenci de la infantessa perduda, el silenci de la joventut retrobada, el silenci de la sàvia vellesa. El silenci intern, el silenci enorme. El silenci del silenci.

FOTO PAKO CRESTAS

Punt de partida:              CAMPING DE LES ILLES. 830 metres

Punt d’arribada:             el mateix

Desnivell:                        876 metres en sentit ascendent i el mateix desnivell en sentit descendent.

Horari:                  2 hores i 55 minuts per la pujada i altres 2 hores per la baixada, o sigui, un total de 4 hores i 55 minuts.

FOTO PAKO CRESTAS

Itinerari:                cal baixar un centenar de metres per la pista asfaltada que haurem fet servir d’accés al CÀMPING DE LES ILLES. Trobem un camí que surt del marge esquerra de l’asfalt amb un rètol indicador de fusta, amb l’inscripció “Montseny”. El camí discorre per mig del bosc i passa per sobre uns espatllats de pedra coneguts com els CINGLES DE BOVILÀ. El camí es fantàstic, tot un exemple del que haurien de ser els camins de baixa – mitja muntanya. Tan sols en un parell d’indrets, allà on travessem les rieres normalment eixutes del SOT DE LES LLOREDES i el SOT DE FONT DE LA GALLINA, trobem esbarzers. El camí es bastant horitzontal amb trams descendents, i a la part final trobem trams de barana de fusta en mal estat al marge dret del camí. El camí conclou en una pista en molt bon estat (0:25 h). Cal seguir-la en sentit ascendent, o sigui, cap a l’esquerra. La pista va pujant fent ziga zagues, anem deixant de banda totes les bifurcacions amb pistes abandonades. Quan trobem la primera bifurcació amb les dues pistes en bon estat cal prendre la de l’esquerra, que continua pujant en sentit ascendent fent ziga zagues, tot el trajecte, un xic avorrit en aquest tram, discorre per bosc de alzina i roures. Una  mica més enllà descartem una altre pista que surt en sentit horitzontal cap a la dreta, seguim la pista (que ja no es tan ample) (1:00 H) i passem per davant de la FONT DE LA GALLINA. Poc més enllà, un centenar de metres, una nova bifurcació. Prenem el camí de la dreta, ascendent, que de mica en mica deixa de ser pista per convertir-se en camí. Paques vermelles esporàdiques. El paisatge s’obre i creuem amples camps de falgueres. La fageda sembla a tocar, però el camí l’evita pel seu marge i quan s’interna en el bosc de fageda ja ho fa a certa alçada. Una nova ziga zaga i trobem els POUS D’EN CERVERA, ja estem per sobre els 1.300 metres. (2:00 h).

FOTO PAKO CRESTAS

Enllacem poc més a dalt amb el camí dels emprius de les agudes (veure itinerari 19) nosaltres continuem vers al S.E. per mig de la fageda (caldrà parar atenció a les fites), per traspassar el llom de l’anomenada GRONXADORA, que dona accés de nou al vessant sud del TURO DE L’HOME. Abans però haurem descartat un camí ascendent amb marques taronges, per continuar baixant molt suaument pel senderó amb taques blaves i granes. A mida que canviem de vessant també canvia la vegetació, la fageda dona pas a la vegetació baixa de matolls i el camí tendeix a desdibuixar-se encara més. Malgrat tot, si som curosos, no tindrem problemes per tornar a connectar, a l’alçada d’una fita característica, amb el camí que haurem utilitzat prèviament per pujar al TURO DE L’HOME. (2;15 h)

FOTO PAKO CRESTAS

A partir d’aquest punt coincidim amb el marcat camí que puja des del corral d’en Deumal (itinerari 18) Una zona de vegetació més oberta, l’anomena’t PLA DEL SAUQUET, forma l’abans sala del curt tram de bosc de fageda que haurem de creuar. Prèviament haurem passat pel costat de la FONT DEL PLA DE SAUQUET, i una vegada que haurem deixat de banda la fageda, passarem pocs metres per damunt del POU D’EN DEUMAL. Aquí la direcció del camí ha deixat de ser en tendència cap a ponent, per girar cap a llevant, sempre però en sentit ascendent i amb un grau de pendent bastant uniforme. Una darrera ziga saga de gran proporcions ens porta al COLL SESBASSES, 1.643 m. Punt on trobem l’asfalt de la carretera al cim. (2:45 h). Pugem al cim sense problemes pel marcat camí que neix al mateix coll i puja en diagonal un xic al nord del que seria la línia del cordal de alineació dels tres cimals característics de la muntanya. TURO DE L’HOME, 1.706 m. (2:55 h) Descens: Pel mateix itinerari. No obstant quan arribem a la bifurcació de la pista situada per sobre la FONT DE LA GALLINA, seguirem la mateixa en sentit contrari al de pujada, o sigui, cap al nord, tot seguint les taques vermelles, i prendrem el camí que baixa directament vers a la FABRIQUETA D’EN TOLÍN. El camí sembla ser una senda en procés de recuperació en mig del bosc. Està degudament marcat amb taques vermelles i es tan fantàstic com el tram de camí inicial de l’itinerari. Tota un sorpresa per recuperar-nos de tanta pista¡. Arribats a les runes de la FABRIQUETA D’EN TOLIN ens pararà l’atenció el camp de gira-sols silvestres. En aquets indret trobem l’ample pista que davalla de Sant Marçal i que tan sols haurem de seguir un centenar de metres en sentit descendent per arribar al punt de partida, o sigui, al CAMPING DE LES ILLES. Calcular unes 2 hores pel descens.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor

FOTO PAKO CRESTAS
Resseguir itinerari 30 del mapa parcial

POTS COMPRAR EL MOCADOR DE COLL DEL MONTSENY DE LA COL.LECCIÓ PAKO CRESTAS AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://pakocrestas-shopping.com/epages/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6.sf/es_ES/?ObjectPath=/Shops/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6/Products/BUFF001

POTS COMPRAR EL MAPA DEL MONTSENY DE PAKO CRESTAS AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://pakocrestas-shopping.com/epages/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6.sf/es_ES/?ObjectPath=/Shops/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6/Products/MAPA003

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s