TURÓ DE L’HOME DES DE FONTMARTINA PEL VESSANT SUD.

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció:          El vessant sud del Turó de l’Home es, sens dubte, el vessant més conegut i visionat del Montseny. No en va la seva silueta es vista comuna con a teló de fons de la gran majoria d’indrets de la comarca del Vallès oriental, i fins i tot, de certs indrets de la gran ciutat de Barcelona, con seria el Port, la muntanya del Carmel o la muntanya de Montjuic, tenen vistes sobre aquest vessant. L’itinerari que descrivim a continuació puja directe pel mig d’aquesta icona indestriable de la muntanya més alta del massís.

FOTO PAKO CRESTAS

El punt de partida està a les proximitats de l’única zona de càmping situada dins dels límits del Parc: Fontmartina. Una mica en decadència davant dels, —  ja passats –, temps gloriosos del excursionisme de campaments. Un tipus d’excursionisme, d’anar i conviure amb la natura que va caracteritzar, a Catalunya, la manera majoritària d’anar a la muntanya durant les dècades del 1960 a 1990.

FOTO PAKO CRESTAS

L’excursió en si es força solejat i discorre per espais oberts i amplis. Tot un regal pels sentits en dies de bona visibilitat. Passarem per les restes del que va ser el corral més alt del massís, el Corral d’en Deumal. Mes tard  vorejarem un dels pocs pous de neu situada amb orientació al sud, el pou d’en Deumal, força ben conservat.  Tal sols a l’arribar a la proximitat del cim ens trobem amb una altra realitat. Passem de la muntanya tranquil·la i reservada als caminants, a la muntanya accessible amb cotxe, oberta a tots els públics.

Punt de partida:     PLA DEL COLL, 936 m. Zona d’aparcament situada a les proximitats de l’oficina del Parc de FONTMARTINA. S’accedeix per la carretera que puja de la COSTA DEL MONTSENY al TURÓ DE L’HOME. La zona d’aparcament està una mica més amunt de la desviació de l’entrada al càmping, Hi ha una altre de zona anterior, l’anomenada PLA JUÀ, però aquesta no ens interessa la que ens deixa més lluny.

FOTO PAKO CRESTAS

Punt d’arribada:     TURO DE L’HOME, 1.706 metres.

Desnivell:              770 metres.

Horari:         1 hora i 55 minuts.

Itinerari:       El primer tram de l’excursió que ens duu fins a dalt del TURO DE L’HOME, es molt fàcil de resseguir gràcies a l’existència del G.R.

Primer de tot continuem la carretera asfaltada en sentit ascendent, tot passant per davant de la FONT DEL SENGLAR, per deixar l’asfalt al següent revolt, molt característic i tancat. (0,05 h). Nosaltres continuarem per la pista que neix al revolt, en direcció N.O., i que seria la prolongació natural de la orientació prèvia del tram de carretera asfaltada. De fet es podria deixar el cotxe al propi revolt, però tan sols ens estalviem un curt tram de caminada. La pista, que en un principi perd desnivell, també es transitable per vehicles en el seu tram inicial, però el trànsit rodat resta reservat als veïns.

FOTO PAKO CRESTAS

La pista arriba a la TORRENT DE LA FONT DELS AVELLANERS, just havent creuat les aigües del torrent, trobem una bifurcació, continuarem camí ascendent que neix a la dreta. Creuem un nou llit de torrent (aquest acostuma a estar sec) i de nou trobem una bifurcació. Abandonem la pista i continuem pel camí que puja a la dreta (marques GR i marques de pintura blava). Coincidim durant 50 metres amb una nova pista que la resseguirem breument cap a la dreta per tornar a trobar el senderó del G.R., que ja no abandonarem fins al cim. El camí puja a trams de manera suau i trams de manera més decidida. Als 30 minuts de marxa arribem a una mena d’esplanada on les vistes s’obren i veurem, molt clarament, la pujada final del vessant. Creuem un camí que travessa en perpendicular, i que en realitat es tracta d’una drecera més directa. Seguim el còmoda camí que a trams resulta estar una mica descarnat a conseqüència de la pluja. Abans de creuar una mena de torrentera on trobem una concentració d’arbres, passem pel costat de la FONT DE LES NOGUERES 1.150 m. El camí es dibuixa ascendent i sempre en tendència cap a l’esquerra. Després d’un tram de pujada més pronunciat, trobem les runes de l’emblemàtic CORRAL D’EN DEUMAL, el que va ser el corral més alt del massís, a 1.250 m. (0:55 h). El camí continua pujant, en tendència a l’esquerra, i molt ben traçat. Passem pel costat d’una fita gran. Caldrà prendre atenció aquest punt ja que es el punt d’unió o de trobada del camí que posteriorment farem de baixada. Una zona de vegetació més oberta, l’anomena’t PLA DEL SAUQUET, forma l’abans sala del curt tram de bosc de fageda que haurem de creuar. Prèviament haurem passat pel costat de la FONT DEL PLA DE SAUQUET, i una vegada que haurem deixat de banda la fageda, passarem pocs metres per damunt del POU D’EN DEUMAL. Aquí la direcció del camí ha deixat de ser en tendència cap a ponent, per girar cap a llevant, sempre però en sentit ascendent i amb un grau de pendent bastant uniforme. Una darrera ziga saga de gran proporcions ens porta al COLL SESBASSES, 1.643 m. Punt on trobem l’asfalt de la carretera al cim. (1:45 h). Pugem al cim sense problemes pel marcat camí que neix al mateix coll i puja en diagonal un xic al nord del que seria la línia del cordal de alineació dels tres cimals característics de la muntanya. TURO DE L’HOME, 1.706 m. (1:55 h)

FOTO PAKO CRESTAS

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor

Resseguir itinerari 28 del mapa parcial

POTS COMPRAR EL MOCADOR DE COLL DEL MONTSENY DE LA COL.LECCIÓ PAKO CRESTAS AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://pakocrestas-shopping.com/epages/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6.sf/es_ES/?ObjectPath=/Shops/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6/Products/BUFF001

POTS COMPRAR EL MAPA DEL MONTSENY DE PAKO CRESTAS AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://pakocrestas-shopping.com/epages/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6.sf/es_ES/?ObjectPath=/Shops/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6/Products/MAPA003

Deja un comentario

Diseña un sitio como este con WordPress.com
Comenzar