MONTSENY – EL SOT DE L’INFERN – LA RUTA DELS CARBONERS

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

Introducció:          Aquesta excursió no passa de ser un simple passeig sense pretensions que volta per un camí força ben traçat i amb pocs desnivells pronunciats, i que creua un dels sectors de bosc més atractiu del vessant sud del Turó de l’Home. La seva proximitat a la zona d’acampada de Fontmartina fa que sigui força transitat. Durant el trajecte visitarem un parell de cabanes de carboners que resten com a record i petit monument als bosquerols de fa unes quantes dècades quan es practicava la centenària professió de carboners, avui ja extingida al nostre país.

El camí forma part d’un dels circuits per conèixer el Parc natural i està molt ben conservat i indicat amb bastons metàl·lics amb taques grogues.

Punt de partida:              PLA JUÀ, 920 m, situat un centenar de metres per sobre de la desviació del trencall que dur a Fontmartina, a la carretera que va del Montseny o de la Costa del Montseny cap a Santa Fe.

FOTO PAKO CRESTAS

Punt d’arribada:                 PLA JUÀ, 920 m.

Desnivell:                          uns 100 metres de baixada i uns altres tants de pujada. Es traçat d’un  itinerari circular on el desnivell guanyat o perdut s’ha de compensar de manera simultània.

Horari:         Els indicadors del parc marquen 1 h i 30 minuts com a temps de durada del recorregut. De fet, i sense haver d’anar amb preses, caldrà invertir poc més d’una hora de passejada.                 

FOTO PAKO CRESTAS

Itinerari:       Al PLA JUÀ, hi ha una zona de aparcament de vehicles ben condicionada on trobarem una fita metàl·lica que en indica l’inici del camí i que aquest està indicat amb taques grogues. De fet el corriol neix al marge superior dret de l’aparcament amb una senda que s’interna decididament al bosc d’alzines amb un traçat descendent que en poc més de 5 minuts ens durà a la carretera asfaltada que serveix d’entrada al càmping de Fontmartina.

Creuem l’asfalt (petges pintades de groc, amb forma de sola de sabata a l’asfalt) i ens endinsem novament al bosc, encara amb lleuger descens, passant uns quants metres per sota el reixat que delimita la zona d’acampada. En aquest segon sector de bosc trobem exemplars de castanyers força sans.

Al trobar una primera bifurcació prenem el camí de la esquerra que es el que dibuixa un traçat ascendent. En si el camí es molt marcat i no ofereix pèrdua. A vegades, per la vegetació i esbarzers dels voltants, es fa estret per a que tan sol càpiga una persona, més tard, al transcorre per mig dels bosc de arbres alts (pi roig, roure i fageda) el camí es fa més ample i permet espai per a que dues persones caminin al costat l’un de l’altre. Un pontet de fusta ens ajuda a passar per sobre de la unió del TORRENT DEL SOT DE L’INFERN i el TORRENT  DEL SOT DELS AVELLANERS, els quals acostumen a dur molt poca aigua. (0,20 h).  Continuant per camí, força planer en aquest tram i sempre amb orientació cap a l’est, assolim una clariana del bosc que es EL PLA DE LA POMERA, (900 m)lloc on trobem una rudimentària i diminuta cabana de carboners i uns bancs de fusta per seure. (0,35 h).

FOTO PAKO CRESTAS

Ara el camí fa una clara baixada pel bosc. De fet al PLA DE LA POMERA hi ha una bifurcació, ja que el camí planer que seguíem continua amb un llit més ple de fulles u herba (senyal de que ja no és tant transitat), i el camí de davalla es una branca d’aquest camí principal. Sigui com sigui baixem pel camí ben traçat, que presenta uns graons amb fustes al principi i després d’unes quantes ziga zagues tornem a trobar un  altre camí transversal que seguirem cap a la dreta en sentit ascendent (pujada molt sua) (0,40 h). Aquest secció del camí es comú amb un G.R., pel que trobarem les dues taques indicatives, les pròpies de recorregut que estem fent i que son grogues; i les taques clàssiques blanques i vermelles del G.R. Així dons les nostres passes ens duran en sentit contrari al tram anterior a la forta baixada, o sigui cap l’oest, i ens aniran apropen al punt de partida. Poc després d’haver pres el senderó transversal trobem un segon aixopluc de carboners, aquesta més semblant a una cova que no pas a una cabana. Tornem a travessar el TORRENT DEL SOT DE L’INFERN, per dues passarel·les de fusta. (0,50 h). (830 m)

Poc després hi ha una nova bifurcació de camins, el de la dreta (que es el que descartarem) dibuixa una pujada en diagonal molt forta; nosaltres continuarem per la branca de l’esquerra que fins i tot fa baixada. No obstant, poc mes tard, comença a remuntar desnivell per arribar a la carretera asfaltada situada a la porta del complexa del càmping de Fontmartina, retrobant les nostres passes fetes durant l’inici de l’itinerari, i que ens duran, després de la pujada pel bosc d’alzines, al PLA JUÀ (1,10 h).

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor

Resseguir l’itinerari 27 del mapa parcial

POTS COMPRAR EL MOCADOR DE COLL DEL MONTSENY DE LA COL.LECCIÓ PAKO CRESTAS AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://pakocrestas-shopping.com/epages/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6.sf/es_ES/?ObjectPath=/Shops/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6/Products/BUFF001

POTS COMPRAR EL MAPA DEL MONTSENY DE PAKO CRESTAS AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://pakocrestas-shopping.com/epages/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6.sf/es_ES/?ObjectPath=/Shops/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6/Products/MAPA003

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s