Diseña un sitio como este con WordPress.com
Comenzar

MATAGALLS DES DE SANT BERNAT PER LA RIERA DEL CLOT.

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/
FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Conegut com el camí del carboners, aquesta alternativa de pujada al Matagalls està completament en desús.

Te els seus “pros” i “contres”, en la balança positiva direm que es un itinerari força més fresc que no pas el que va per sot el vessant sud, i per tan més convenient si la calor ens prem. També passa per un interessant sector sobre la canal d’aigua, on el camí està a voltes penjat i fins i tot trobem que han instal.,lat un passamà a la roca per auxiliar al qui pugui ser propens al vertigen. Transcorregut aquest sector arribem a una reclusa, que forma part d’un bonic marc paisatgístic. El que es porta la palma el Gorg de Marrà, sens dubte un dels paratges més salvatges que resten preservats al cor del Montseny.

FOTO PAKO CRESTAS

Per contra el fet de que el propi camí en desús s’ha perdut en la seva totalitat en algun que altre sector, i es molt possible que acabem pujant o baixant massa amb la conseqüent pèrdua de temps i la possibilitat d’anar a parar a camps amb esbarzers o a sectors on la vegetació dificulta força la marxa. Cal tenir paciència, ja esteu avisats. Els amants dels camins ben fressats millor que s’abstinguin.

Punt de partida:     SANT BERNAT DEL MONTSENY. 845 m.

Punt d’arribada:    El mateix.

Desnivell:  De Sant Bernat al cim hi ha 851 metres de desnivell i el mateix de baixada.

Horari: 4 hores i 30 minuts.               

FOTO PAKO CRESTAS

Punts de referència: * SANT BERNAT * COLL SARRIERES DE BAIX * TORRENT DEL COT * FONT DEL VERN * SOT DEL CARBÓ * GORG DE MARRÀ * EL COLLELL * PLA SOLIVA DE BAIX i PLA SOLIVA DE DALT * ESQUEIS DEL TAGAMANENT i ROQUES FONDES *  PUIG SACREU * COLLET DE L’ANTIC * TURÓ DE LA BANDERA * COLLET DE L’HOME MORT * MATAGALLS * COLLET DE L’HOME MORT * COLL PREGON *  FONT DE COLL PREGON * PLA SOLIVA DE DALT * SANT BERNAT

FOTO PAKO CRESTAS

Itinerari:  Just abans d’arribar a SANT BERNAT, a pocs metres de la plaça central on hi ha en complexa hoteler, hi trobem la zona d’aparcament més enlairada del sector. D’aquí hi surt una pista ben ampla vers al N.E., amb un cartell indicador “Sant marçal per planells”. Prenem la pista, però tan sols per uns breus minuts, fins que trobem a ma esquerra un camí que puja decididament pel mig del bosc. El senderó, ben traçat, te alguna que altra taca vermella, travessem dues pistes la primera quan portem 10 minuts de marxa i la segona quan portem 20 minuts, i a la mitja hora ens trobem al COLL SARRIERES DE BAIX, 973 metres. Aquest collet està en mig del bosc i veurem les instal·lacions de captació d’aigua. Baixem pel vessant contrari al que em pujat, i de seguida el camí deixa de prendre alçada per fer un trajecte horitzontal. Entrem en el tram quer discorre per sobre la canalització d’aigua. Una senyal rovellada ens informa que, fa tens, algú va intentar prohibir el pas. Camí endavant i trobem trams on hi ha un xic d’estimball sota els nostres peus, en aquests sectors uns cables metàl·lics ajuden a donar seguretat als que pateixin vertigen. El camí es ample, ben marcat i gens perillós, si anem amb el mínim compte necessari. El caminet de les aigües acaba al llit del TORRENT DEL COT, on trobem una reclusa. Creuem les aigües i pugem directament pel bosc situat enfront. A voltes trobem traces de camins. Arribem a la abandonada FONT DEL VERN (0,50 h), i sobre ella ja hi coincidim amb una altra senda ben marcada, taques vermelles, que continuem en sentit ascendent vers a la nostra esquerra.

FOTO PAKO CRESTAS

Continuem el camí de 10 a 15 minuts, fins que el mateix fa un brusc revolt (sageta vermella a la roca) i continua pujant en direcció contraria a la que fins ara tenia. Abandonem en aquest revolt el camí, i seguint, més per intuïció que per evidencia, el millor trajecte que ens durà pels inclinats vessants de fageda, vers al SOT DEL CARBÓ primer i després vers al GORG DE MARRÀ. (1,40 h). Es molt possible que ens perdem en aquest tram, ja que la senda està força desdibuixada. El gorg ens sorprèn amb una sorollosa cascada, estem en un dels indrets més feréstecs i desconeguts de tota la serralada. El camí discorre a la esquerra de les aigües, en sentit ascendent, per tornar a traçar una altre diagonal ascendent cap a l’esquerra. Tram perdedor, que per fi ens conduirà a EL COLLELL, de 1.272 metres (2,00 h). On coincidim amb la senda multicolor (taques vermelles, blaves i alguna de taronja i groga), que prové de Sant Bernat i que discorre pel vessant sud.

Des d’aquí surten dos camins. Nosaltres pujarem el corriol de l’esquerra (direcció N.O), que puja pel vessant que a la part alta està coronat de fageda. Aquest es l’únic sector on el camí, amb la proliferació de la ginesta i de matolls, pot resultar una mica perdedor, fins i tot creuarem alguna petita secció de tartera.

FOTO PAKO CRESTAS

A mida que pugem el vessant aquest va prenen més forma de llom triangular, passant per dos plans (PLA SOLIVA DE BAIX i PLA SOLIVA DE DALT) i grenys rocallosos que mai representen cap obstacle (ESQUEIS DEL TAGAMANENT i ROQUES FONDES). Camí marcat entre prats, trams de vegetació baixa i fageda. El llom finalitza en una mena de piràmide molt suau, essent la cota coneguda com el PUIG SACREU, (2,30 h) Creuem una zona de bosc de fageda horitzontal per davallar al suau COLLET DE L’ANTIC. 1.624 m (2,40 h). Seguint la cadena, molt evident i amb corriol marcat vers al nord, pugem el TURÓ DE LA BANDERA, 1.654 m, situat a pocs metres del COLLET DE L’HOME MORT, 1.639 m, (2,50 h) lloc on coincidim amb el camí clàssic de pujada des de Sant Marçal.  Ara pujarem vers al O-N.O. per un camí molt ben marcat i sense pèrdua (marques de G.R.) assumint insignificants fins a situar-nos sota la creu del MATAGALLS. (3,00 h).

FOTO PAKO CRESTAS

Davallarem cap al COLLET DE L’HOME MORT tot desfent les nostres passes. A partir d’aquest punt baixem vers al est pel mig del bosc, amb una baixada primera bastant pronunciada, per després anar baixant més en diagonal vers a la clariana del COLL PREGON, 1.532 m. (3,30 h).

Des d’aquest punt podem prendre el corriol que neix en horitzontal, lleugerament descendent, vers al sud, i que ens porta, tot passant per la FONT DE COLL PREGON, de tornada al PLA SOLIVA DE DALT (3,45 h). Taques vermelles i fites. Del pla, el més còmoda, es davallar pel camí ben traçat que ens duu de tornada a SANT BERNAT, pel vessant sud de PUIG SACREU. (veure itinerari corresponent). (4,30 h)

FOTO PAKO CRESTAS

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor

Resseguir l’itinerari 54 del mapa parcial

POTS COMPRAR EL MOCADOR DE COLL DEL MONTSENY DE LA COL.LECCIÓ PAKO CRESTAS AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://pakocrestas-shopping.com/epages/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6.sf/es_ES/?ObjectPath=/Shops/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6/Products/BUFF001

POTS COMPRAR EL MAPA DEL MONTSENY DE PAKO CRESTAS AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://pakocrestas-shopping.com/epages/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6.sf/es_ES/?ObjectPath=/Shops/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6/Products/MAPA003

2 respuestas a «MATAGALLS DES DE SANT BERNAT PER LA RIERA DEL CLOT.»

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: