Diseña un sitio como este con WordPress.com
Comenzar

SANT HILARI SACALM – RUTA DE LA FONT FORMIGA.

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/
FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Excursió que ens fa voltar per mig del bosc, endinsant-nos per les immensitats boscoses dels boscos caducifolis de les Guilleries, per acabar en un atractiu passeig vora un minso rierol, on trobem tot un rosari de fonts amb la qual destaca, per la seva coqueria, justament la més llunyana que es la que dóna nom a l’itinerari: la Font Formiga.

Temps: 3 hores

Desnivell: 185 metres de pujada i l’equivalent de baixada.

Llargària: 12 quilòmetres 410 metres

Dificultat: Baixa – Mitja

Punts d’aigua: Hi troben varies fonts: la font de Cal Sastre al principi i durant l’excursió la font de Vern, la del Gavatx i la que dona nom a l’itinerari, la Font Formiga

Punts de referència: * Urbanització de Cal Sastre * oratori de Sant Miquel Arcàngel * Les Clotes * pla de l’Estanyol * Serra de les Heures * Can Calabrès * Font del Gavatx * Font del Vern * Font del Gavatx * Font Formiga * Font del Gavatx i la Font del Vern * Can Calabrès * les Clotes * oratori de Sant Miquel Arcàngel *  Urbanització Cal Sastre

FOTO PAKO CRESTAS

Punt de partida: Entrada Urbanització Cal Sastre. Accessible mitjançant el tram asfaltat del que, a partir d’aquest punt, es la pista forestal Sant Hilari – El Sobirà de la Creu.  977 metres d’alçada.

Itinerari: 0,00 h. Urbanització de Cal Sastre. Seguim per l’amplíssima pista de terra direcció El Sobirà de la Creu, o sigui, la prolongació natural de la carretera asfaltada que ens ha dut fins a l’entrada de l’urbanització i que a partir d’aquest moment no està pavimentada. Al poc passem pel costat de l’oratori de Sant Miquel Arcàngel, on una placa ens comenta la llegenda relacionada amb aquest indrets. Marques de G.R.

0,12 h. Cruïlla amb dues bifurcacions a banda esquerra i una tercera a la nostra dreta. Cartell que ens informa que per aquí passa la ruta del bosc i patrimoni. Deixem el G.R. Nosaltres continuem recte per l’amplíssima pista principal direcció nord. Tram horitzontal. Passem pel costat d’una granja. Tram completament horitzontal.

FOTO PAKO CRESTAS

0,20 h. Bifurcació. Pista que surt a ma esquerra. Cartell indicador a la cruïlla. Abandonem l’amplíssima pista d’accés al Sobirà de la Creu i davallem per aquesta nova pista més estreta de dibuixa una mena de arc.

0,22 h. Les Clotes. Bifurcació. Seguim per la pista que segueix tot recte deixant un camí vers a la nostra dreta i la pista de duu directe a la casa a la nostra esquerra. Cartell indicador que ens informa de la direcció correcte per seguir la ruta de la font formiga. Just al començar aquesta nova pista obviem un camí perpendicular que neix a la nostra dreta.

0,26 h. Bifurcació. Seguim pel brancal de l’esquerra perdent alçada de manera suau. Estaca indicadora de la ruta.

0,28 h. Nova bifurcació. Obviem novament el brancal ascendent de la nostra dreta.

0,35 h. Creuem un petit rierol. Bifurcació. Cartell a la cruïlla. Una pista secundària surt en diagonal descendent per la nostra esquerra (es per on prové la ruta Bosc i Patrimoni), nosaltres seguim per la pista superior que segueix tot recte després d’un revolt i que guanya alçada de manera suau.

0,39 h. Camí secundari vers a la nostra dreta que ignorem.

0,40 h. Nou camí secundari que també se’ns incorpora per la dreta i que ignorem. Seguim per un tram bastant horitzontal i que ens duu direcció N.O.

FOTO PAKO CRESTAS

0,47 h. Important nus de pistes en el punt en que creuem una mena d’aresta. Estem per sota de l’anomena’t pla de l’Estanyol. Obviem una primera pista en diagonal que se’ns incorpora per la dreta i tres pistes a l’esquerra que surten de manera correlativa al mateix revolt amb direccions diferents. Seguim dons per tram més horitzontal, seguint el transcurs natural de la mateixa pista de procedència, girant cap a la dreta vers l’altre costat de la muntanya (ignorant però el trencall diagonal que se’n incorpora per l’esquena) i re orientem les nostres passes vers al S.E. Estaca indicadora en aquesta complexa cruïlla.

0,53 h. Trencall que surt vers a la nostra dreta i que ignorem per seguir recte per la pista principal. La fisonomia pròpia de la muntanya torna a re orientar les nostres passes dirigint-les primer vers a l’est i després cap al nord.

1,01 h. Passem pel costat de la casa de la Serra de les Heures, petit mas completament perdut dins de l’ immensitat boscosa d’aquestes muntanyes. Seguim la pista vers al N-N.E.

1,06 h. Cruïlla amb cinc branques. Girem la segona a la dreta obviant altres dues a la nostra esquerra. Estaca indicadora de la ruta.

1,07 h. Brancal secundari en desús que neix en diagonal per sota nostre a l’esquerra i que ignorem.

FOTO PAKO CRESTAS

1,08 h. Nova bifurcació. Deixem la pista principal i prenem el trencall ascendent vers a la nostra dreta. Estaca indicadora de la ruta.

1,20 h. Després d’un tram constant de pujada la pista combina trams horitzontals amb altres curtes seccions ascendents. Trencall secundari a la nostra dreta que obviem. Creuem un petit torrent.

1,23 h. Estem a punt d’arribar de nou a l’amplíssima pista d’accés al Sobirà de la Creu. Proximitats de Can Calabrès. No obstant no arribem a la pista per pocs metres ja que un nou trencall descendent neix en diagonal a la nostra esquerra i serà el traçat a seguir. A partir d’aquest punt coincidim amb les marques del G.R. (blanques i vermelles). Rètol indicador a la bifurcació.

1,26 h. A la nostra dreta neix un camí i a la nostra esquerra una senda. Seguim pel mig perdent alçada per un ample i evident camí. Marques de G.R.

1,28 h. Nova bifurcació. Seguim davallant tot recte per brancal de l’esquerra que ja es transforma en un corriol. Marques G.R.

FOTO PAKO CRESTAS

1,30 h. Nova bifurcació. Girem vers a la nostra dreta per continuar baixant i orientar-nos vers a la propera riera.

1.31 h. Nova bifurcació. Seguim el senderó descendent de la nostra esquerra. Marques G.R.

1,32 h. Traspassem el torrent de la Font del Gavatx. Passarel·la de fusta. Seguim pel sender en mig del bosc direcció N.E.

1,34 h. Anem a parar a una pista transversal. Es el moment d’abandonar el G.R. que continua pujant tot recte per anar per la pista de la nostra esquerra direcció N.O. Cartell indicador a la cruïlla.

1,36 h. Bifurcació. Seguim el brancal de l’esquerra que continua tot recte. Cartell indicador i marques del circuit núm. 11 de BTT.

1,37 h. Font del Vern, que resta a la dreta del camí. Seguim recte per la pista en direcció N.O. Tram horitzontal amb una gairebé imperceptible baixada.

1,39 h. Bifurcació que obviem i que surt en perpendicular a la nostra esquerra i a la dreta hi trobem immediatament la Font del Gavatx. Seguim recte per la pista que discorre molt propera a les aigües de la riera que resta a la nostra esquerra.

FOTO PAKO CRESTAS

1,46 h. Bifurcació. Obviem el brancal que neix a la nostra dreta per continuar pel costat de les aigües seguint el llit natural de la vall.

1,48 h. Nova bifurcació. Ignorem la pista que neix a la dreta i el corriol que neix a l’esquerra per continuar tot recte per la pista en direcció N.O. Cartell indicador i marques del circuit de BTT núm. 11.

1,55 h. Bifurcació. Seguim recte ignorant el camí que surt a la nostra dreta.

1,56 h. Se’ns incorpora un camí secundari per sota nostre, per l’esquerra. Seguim tot recte. De fet ja podem veure de sota nostre l’emplaçament de la font formiga.

1,57 h. Deixem la pista per davallar per un corriol que neix vers a la nostra esquerra. Cartell indicador.

1,59 h. Ja hi som a la Font Formiga. Per tornar caldrà desfer les nostres passes fins al punt on retrobem el G.R. (punt horari 1,34 h), passant novament pel costat de la Font del Gavatx i la Font del Vern.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor

POTS DESCARREGAR EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/sant-hilari-sacalm-ruta-de-la-font-formiga-3658390

POTS COMPRAR EL MAPA DE LES GUILLERIES DE PAKO CRESTAS AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://pakocrestas-shopping.com/epages/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6.sf/es_ES/?ObjectPath=/Shops/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6/Products/MAPA006

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: