Diseña un sitio como este con WordPress.com
Comenzar

LES AGUDES DES DE SANT MARÇAL, PEL SERRAT LLARG (G.R. 5-2)

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/
FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Malgrat el nom de Serrat Llarg, la pujada des de Sant Marçal discorre pel vessant O.N.O. del cim per una extensió de boscos de fagedes que en gairebé cap moment es recordarà un serrat, tan sols a l’alçada aproximada de 1.500 metres es dibuixa suaument una mena d’aresta, però aquesta desapareix amb la mateixa celeritat que es comença a dibuixar.

FOTO PAKO CRESTAS

Aquest tram de G.R. es tot un exemple de com ha de ser un G.R. Tant sols trobem indicacions als  punts claus, que son les bifurcacions, i no hi ha l’excés de pintura a tots el arbres ni la malaltissa necessitat de haver de veure la següent taca del recorreguts des de la marca anterior. Tota una lliçó pels aprenents de Picasso que es dediquen a buidar pots d’espai per la muntanya. No obstant els coneixedors del massís mantenen que el G.R. hauria d’haver estat marcat per la cresta de Castellets enlloc de discórrer per aquest vessant de la muntanya, ja que la cresta, des de sempre, ha estat l’itinerari més clàssic i freqüentat, i avui en dia, malgrat la presencia del GR alternatiu, la realitat continua essent la mateixa, o sigui, que puja molta més gent a les Agudes des de Sant Marçal pels Castellets que pel Serrat Llarg.

L’itinerari de pujada es fàcil de visualitzar malgrat l’existència del bosc. Prendrem com a referència el tarteram característic que trobem seguint la línia de caiguda directa del cim, tarteram conegut com el Pedregar Rodó, i a la dreta de l’esmentat tarteram s’intueix vagament una mena d’aresta, es aquí per on discorre el camí. Podríem dir que l’ascensió es divideix en quatre parts: la primera, molt planera i per pistes, discorre entre la pròpia ermita de Sant Marçal i l’inici de la pujada del vessant, fins a l’alçada del 1.200 metres. la segona seria la part inferior de la pujada del vessant, amb un camí ben marcat fent ziga zaga per la immensitat del bosc de fagedes, amb el terra entapissat dels detritus de fulles dels arbres. la tercera secció es concretaria a la part mitja i superior de la pujada del vessant, per tarteres i pendissos forts i un terreny que ens recorda trams d’excursions pirinenques, llàstima que la proximitat de la carretera i el soroll de les motos ens demostra que estem al Montseny civilitzat. El darrer tram, que resulta ser al més curt, el forma la secció compresa entre el Coll de les Agudes i el mateix cim, essent ja un lloc força transitat ja que coincideix amb la passejada d’accés al Cim de les Agudes des del Turó de l’Home.

FOTO PAKO CRESTAS

Punt de partida: COLL DE SANT MARÇAL, 1.106 m.

Punt d’arribada:     CIM DE LES AGUDES, 1.706 m.

Desnivell:              500 metres

Horari:                  1 hora i 45 minuts.

Itinerari: Des de l’aparcament del Coll prenem la pista descendent orientada cap a l’est i que ens duu a la propera ERMITA DE SANT MARÇAL. Just abans de ser-hi al portal de la mateixa trobem una bifurcació amb un camí ascendent amb un indicador que diu «Alberg el Puig». Agafarem aquesta pista i voregem l’ermita que queda una mica per sota nostre. No farem cas d’una segona pista que surt a la nostre dreta, ja que es l’accés a l’aparcament de l’hotel annexa a l’esglesiola, l’Hotel Tells.

FOTO PAKO CRESTAS

Mes tard la pista arriba a una mena de clariana al bosc. Ens trobem amb les runes d’una antiga construcció coneguda con LA FABRICA. (0,10 h). Just al sud nostre hi ha l’ALBERG EL PUIG. El camí que ens interessa continua l’altre costat dels murs de les runes, deixant de ser pista per convertir-se en un camí més estret. Aviat trobem una nova pista just quan aquesta dibuixa un marcat revolt. Cal prendre la branca esquerra que puja en sentit ascendent. Poc mes tard trobem una nova bifurcació. Seguim el camí de la dreta que es bastant planer i continua orientat cap l’est. (0,20 h). Seguim la pista sense pèrdua, aproximant-nos gradualment al vessant O-N.O. de les Agudes, que veurem intermitentment per les clarianes de la fageda. Creuem dues torrenteres, relativament properes l’una de l’altre, es tracta del SOT DE LA FONT DEL CALVARI (0,25 h) i del SOT DEL PEDREGAL RODÓ. (0,30 h).

Poc després de la segona torrentera hi ha una nova bifurcacions de pistes, prendre la de la esquerra en sentit ascendent. A la següent bifurcació, que trobarem poc més tard, agafem la branca de la dreta (taca vermella en un arbre i fita de G.R. a la pista que ens interessa). Passem per sota d’una tartera i just passat aquesta haurem de deixar la pista per prendre un camí que s’enfila de manera decidida. L’inici del camí, ben indicat amb un bastió metàl·lic de GR, trobem tres graons de fusta. (0,40 h).

FOTO PAKO CRESTAS

No deixarem el camí que puja molt ben traçat i dibuixant decidides ziga zagues. En un tram concret creuarem la primera tartera que haurem vist abans, però pel seu marge superior. La travessa, de poc més d’un centenar de metres, es gairebé horitzontal, però marca la imminència de la fi del camí més còmode (1,05 h). Una segona tartera la deixarem de banda a la nostre dreta i una tercera a la nostre esquerra. Serà la quarta tartera la que no podrem evitar ficant-nos de ple en la mateixa. tram feixuc per la inestabilitat del tarteram, si be les fites, pals i senyals de GR ens ajuden a continuar pel lloc on, a base de passar gent, ja està el terreny més treballant i marcat. Finalitzada la tartera ens trobem en un tram bastant herbós on el camí, de bastant inclinació, ha descarnat la pendent. Ens apropem a un greny de roca, molt vistós des de la pròpia tartera que hem deixat enrere, i just al situar-nos sota el pedró flanquejarem a l’esquerra per passar per uns esquelets de grans avets. El camí dibuixa una mitja lluna per atènyer dalt del greny rocallós.

FOTO PAKO CRESTAS

Ve ara l’únic tram de l’itinerari que podem tenir la vaga impressió de pujar per un serrat o aresta. Una mica més a dalt trobem una zona de llastres de pedra. El camí deixa de pujar de manera decidida per dibuixar una llarga diagonal cap a la dreta, orientació sud. Cal prendre atenció a aquest canvi ja que es possible que pugem massa i continuem el línia recta per terreny herbós, inclinat i sense sender. Les taques vermelles i liles pintades a les llastres rocalloses ens serviran per orientar-nos. El camí torna a travessar un darrer tram de fageda que s’obre a la proximitats del COLL DE LES AGUDES, 1.647 m, (1,35 h).

Ja a plena aresta i per camí molt trillat, prenent orientació nord, pugem el suau llom del cim de LES AGUDES. 1.706 m.  (1,45 h).

Descens: Pel mateix itinerari. cal contar 1h a 1,15 h per baixar.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor

Resseguir l’itinerari 40 del mapa parcial

POTS COMPRAR EL MOCADOR DE COLL DEL MONTSENY DE LA COL.LECCIÓ PAKO CRESTAS AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://pakocrestas-shopping.com/epages/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6.sf/es_ES/?ObjectPath=/Shops/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6/Products/BUFF001

POTS COMPRAR EL MAPA DEL MONTSENY DE PAKO CRESTAS AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://pakocrestas-shopping.com/epages/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6.sf/es_ES/?ObjectPath=/Shops/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6/Products/MAPA003

Anuncio publicitario

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: