TAGAMANENT DES D’AIGUAFREDA (G.R. 5)

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/
FOTO PAKO CRESTAS

Introducció:          Estranya es la calma que es respira aquesta tarda. Estic sol al cim del Tagamanent. Visita fugaç. Quans anys que han passat des de l’anterior, i fins ara única, ascensió que havia fet a aquesta torre natural. De quan estem parlant, de fa 23 anys, potser?

FOTO PAKO CRESTAS

El cel amenaça pluja. Trons llunyans. Segurament al Pirineu fa estona que plou. Horitzó gris, on es confonent els contorns de cel i de la terra. Estranya es la calma que es respira dalt del Tagamanent. Torno per on he vingut, desfaig les meves passes, si es que un pas es pot desfer. Cal afrontar la baixada abans de que la pluja faci acta de presencia. Allà deixo les runes del castell. Impertorbables, vençudes pel pas del temps, vençudes per la pròpia vida.

FOTO PAKO CRESTAS

Estranya es la calma que es respira aquesta tarda. Però jo, com ella, ja marxo.

Punt de partida:              Afores del poble d’ AIGUAFREDA,  el GR neix a la pista de la riera de l’Avençò. De fet els primers quinze minuts de marxa els podem evitar pujant per la pista forestal en bon estat, fins a trobar la senyalització del GR que ens indica l’inici d’un marcat camí, que ja s’ha de fer a peu. Si anem en cotxe es del tot recomanable evitar aquest quilòmetres de pista forestal.

Punt d’arribada:              TAGAMANENT, 1.059 metres.

Desnivell:                       560 metres  

Horari:                           2 hores.

FOTO PAKO CRESTAS

Itinerari:                De fet l’itinerari no te pèrdua, ja que està molt ben marcat amb el GR. Per sort les senyals no abunden con en altres indrets, on tot arbre i pedra han estat tacats de pintura, aquí les senyalitzacions i son espaiades i als indrets adients.

FOTO PAKO CRESTAS

El camí, sempre ascendent, presenta un llit de lloses naturals en gairebé tota la part inicial. En un principi te orientació E-S.E., orientació que, com aquell que diu, es la norma del ascens. Als 10 minuts creuem la primera pista transversal. A la mitja hora  transitarem per un tram de pista situada per sota els cables elèctrics de les torres d’alta tensió. Collet a l’alçada de 665 metres. Bifurcació de pistes. Seguim cap a l’esquerra i passem per davant de les runes del mas de PUIG AGUT. Nova bifurcació pocs metres després de la casa en runes. Cal continuar vers a la dreta, i tot seguint les marques del GR, pujar pel suau camí que discorre a la dreta del TURÓ VERMELL, 723 metres i de la ROCA DE LA PE, 741 metres. Travessem dos pistes i trobem de nou la pista en una tercera connexió a l’alçada d’un revolt. (0,50 h) A la nostre dreta, a l’horitzó, veiem, dalt d’un turonet, el mas EL SOLER. Continuem pujant pel corriol ben marcat i senyalitzat pel G.R. De manera gairebé imperceptible, flanquegem pel nord el PUIG PONENT i el TURÓ DELS REIS. Quan el camí  es transforma en pista i som a la secció del PLA DE PENJACANS. El Tagamanent i les runes de l’església son ben visibles, malgrat tot, encara resta una bona part del camí, ja que li haurem de donar tota la volta a aquesta torre natural. Continuant per la senda – camí arribem al COLLET DE SANT MARTÍ, (1,40 h)  amb les runes de l’ermita homònima. Hi trobem l’ample pista que prové de l’altre extrem de la CALMA. Al mateix coll deixem de banda la pista per prendre el corriol senyalitzat que, en direcció oest, enfila els prats situats al peu de les muralles del cim. Passem pel costat d’una senyal on ens anuncia el perill d’esllavissades. El camí no te pèrdua i esta senyalitzat. Traça una línia lleugerament ascendent que volta al peu de les cingles, fins a un trencall on canviarem radicalment la direcció de la nostra marxa. Continuem pujant fins a les esplanades del cim del TAGAMANENT. 1.059 metres. Runes de l’església de SANTA MARIA. (2,00 h)

FOTO PAKO CRESTAS

Descens:               El millor es desfer el mateix itinerari, no obstant hi trobem una drecera que resulta interessant per a la primera part de la baixada. Just al camí que dibuixa el primer flanqueig de baixada del cim del Tagamanent, a la que trobem el trencall vers a l’esquerra (que serviria per desfer integrament el nostre traçat de pujada), continuem tot recta vers a la dreta baixant pel marcat corriol en direcció N.O. Aquesta senda acostuma a presentar trams humits amb fang. El corriol va a parar a una pista abandonada situada al PLA DE PENJACANS. Continuar pel trencall de l’esquerra, que en pocs metres comença a perdre alçada i immediatament arriba a una altre pista més gran. Continuar vers a la dreta, baixant un parell de revolts i passant per l’esquerra de TURÓ DELS REIS, fins enllaçar amb el G.R. de pujada. Aquesta drecera, a part d’estalviar-nos 10 bons minuts de marxa al descens, ens permet donar tota la volta al cimal arrodonit i encinglerat del Tagamanent.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor

Resseguiu l’itinerari 7 del mapa parcial

POTS COMPRAR EL MAPA DEL MONTSENY DE PAKO CRESTAS AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://pakocrestas-shopping.com/epages/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6.sf/es_ES/?ObjectPath=/Shops/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6/Products/MAPA003

POTS COMPRAR EL MOCADOR DE COLL DEL MONTSENY DE LA COL.LECCIÓ PAKO CRESTAS AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://pakocrestas-shopping.com/epages/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6.sf/es_ES/?ObjectPath=/Shops/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6/Products/BUFF001

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s