TURÓ DE L’HOME AL CIM DE LES AGUDES PER L’ARESTA

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/
FOTO PAKO CRESTAS

Introducció:          L’aresta que uneix el Turó de l’Home amb el cim de les Agudes es l’excursió d’alçada més transitada i clàssica del massís del Montseny. Els motius son diversos. Podríem dir que en una única i còmoda excursió ascendim els dos cims més alts, que de retruc son els únics punts de la serralada litoral i Pre-litoral que estan per damunt dels 1.700 metres. (únicament al Pirineu i al Pre-pirineu trobem alçades superiors), també influeix molt la comoditat d’arribar en cotxe fins dalt de tot de la cadena, en concret al Coll Sesbasses, a tocar del Turó de l’Home. Per últim destacarem que l’excursió en si ens regala unes panoràmiques excel·lent, i es aquí on, com en cap altre indret del Montseny, l’ambient i l’amplitud de l’aresta fan que tingui certes pinzellades de alta muntanya. Sobretot a l’hivern, quan la neu acostuma a ser-hi present.

Una de les imatges que més m’ha impressionat sempre de totes les que he vist relacionades amb el Montseny, es la imatge d’un parell d’esquiadors dalt d’una aresta que presenta una gran cornisa de neu suspesa al buit. (*1) El text que acompanya a la foto diu el següent. “Una alterosa cresta alpina? Malgrat l’aparença, la realitat és més modesta, ja que es tracta de la cadena de les Agudes al Turó de l’Home. Els hiverns amb precipitacions notables, els cims montsenyencs poden acumular gruixos importants de neu, que el vent incrementa a les raconades i forma cornises als esquenalls escarpats”

FOTO PAKO CRESTAS

La imatge es antiga, i en l’actualitat, malgrat que les llevantades encara poden deixar caure nevades força importants com les que reflecteix la imatge històrica, el marc paisatgístic es un altre, ja que el bosc s’ha fet més frondós, a guanyat alçada i ha començat a colonitzar les parts més altes. Tan sols la zona més altiva de l’aresta, una petita franja castigada pel sol, el vent i les precipitacions, continua nua d’arbres. Es el petit marge de vegetació del bioma boreoalpí, que resisteix amb prou feines els embats del canvi climàtic.

(*1) – veure fulla 73 del llibre POSTALS DEL MONTSENY/2 i fulla 77 del llibre EL MONTSENY COM A PRETEXT.

Punt de partida:              TURO DE L’HOME,   1.706 m.

Punt d’arribada:             CIM DE LES AGUDES, 1.706 m.

Desnivell:              Malgrat que el punt d’inici i el d’arribada tenen la mateixa alçada, cal comptar que hi ha diversos desnivells a la carena. El punt més baix es, justament, el coll que hi ha abans del segon cim, o sigui, el COLL DE LES AGUDES, amb 1.647 metres. Si compten totes les pujades i baixades comptabilitzarem un centenar de metres en sentit ascendent i l’equivalent en sentit descendent.

FOTO PAKO CRESTAS

Horari:                  40 minuts.

Punts de referència: * TURO DE L’HOME * COLL SESBASSES * TURÓ DEL CATIU D’OR * PUIG SACARBASSA * COLL DE LES AGUDES * LES AGUDES

Itinerari:                Des del cim del TURO DE L’HOME, davallarem de cap al O.N.O. per un camí força marcat en diagonal, fins al COLL SESBASSES, 1.643 m. 

A partir d’aquí tindrem dos possibles alternatives:

  • Carenejar per dalt del llom, pujant primer vers al N.O. fins al TURÓ DEL CATIU D’OR, 1.677 m, i des de aquí, ja en direcció N.E, per dalt la mateixa carena superant petites cotes amb els seus respectius collets: 1.681 m, 1.663, 1.672 m. El camí, bastant marcat, va per la part més alta o lleugerament per la part dreta del cordal.
  • davallem per un corriol situat sota la cadena, tal com si volguéssim baixar a SANTA FE, i a pocs metres trobem la bifurcació que torna a guanyar desnivell i dibuixant una suau diagonal ascendent, guanya el punt més àlgid de la carena, unint-se a l’anterior alternativa del cordal. El camí es molt marcat (GR), i resulta ser l’opció més còmoda de les dues.
FOTO PAKO CRESTAS

Resseguint la cadena el camí passa per sota el vessant rocallós del PUIG SACARBASSA, 1.682 m. Si volem el podrem pujar aquest petit turonet i davallar pel vessant oposat, per unes pedres fàcils (I*) i baixant cap  a l’esquerra al costat d’una petita tartera, per tal d’enganxar el camí marcat que voreja el diminut cim pel seu costat occidental. COLL DE LES AGUDES, 1.647 m, des del qual guanyem la darrera pujada pedregosa al cim de LES AGUDES, 1.706 m.(0,40 h).

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor

Resseguri it 36 de mapa parcial

POTS COMPRAR EL MAPA DEL MONTSENY DE PAKO CRESTAS AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://pakocrestas-shopping.com/epages/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6.sf/es_ES/?ObjectPath=/Shops/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6/Products/MAPA003 .

POTS COMPRAR EL MOCADOR DE COLL DEL MONTSENY DE LA COL.LECCIÓ PAKO CRESTAS AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://pakocrestas-shopping.com/epages/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6.sf/es_ES/?ObjectPath=/Shops/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6/Products/BUFF001

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s