MATARRANYA – ASCENSIÓ A LA MOLA DE LINO

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

Introducció: Interessant ascensió a uns del millors miradors de la comarca i de la Serra del Ports de Beseit. El cim de la Mola presenta una llarga aresta on fins i tot costa detectar el punt més alt, ja que hi ha com dos o tres cotes molt semblants en alçada. Cal remarcar que a les proximitats del Mas del Lino, hi ha antics conreus avui en dia abandonats, es molt fàcil de localitzar cabres hispàniques, amb grans banyes, tant típiques dels Ports.

Temps: Comptar 1 hora i 30 minuts per la pujada i poc més d’una hora per la baixada.

Desnivell: 551 metres de pujada i 12 de baixada per l’ascens i l’equivalent a la inversa pel descens.

Foto PAKO CRESTAS

Llargària: 4 quilòmetres 30 metres per la pujada i l’equivalent per la baixada.

Dificultat: Mitja

Punts d’aigua: No hi ha cap font en tot el trajecte. Caldrà dons dur l’aigua necessària pel trajecte des de bon principi.

Punts de referència: * La Pataquera * Cova d’en Cinto * Mola del Lino * Masets del Lino * Feixes del Lino * Cota occidental de la Mola del Lino * Cota oriental i superior de la Mola del Lino

Foto PAKO CRESTAS

Accés al punt de partida: La Pataquera. Esplanada al fons de la Vall de Ulldemor. Des de Port de Beseit per la pista que discorre paralel.la al riu Ulldemor, la qual al principi està pavimentada i desprès es converteix en una pista de terra transitable per vehicles. En molt bon estat. Peatge a les zones d’aparcament en èpoques estiuenques i caps de setmana. L’inici del camí es just al final de la llarga pista, a les proximitats del Mas de les Oliveres. Cartell indicador.

Foto PAKO CRESTAS

Itinerari: Km. 0,0 – La Pataquera. final de la pista d’accés per vehicles. Cartell indicador de l’inici del P.R. TE-150, direcció “Mola del Lino”. Panell informatiu bàsic de l’itinerari. El traçat inicial es un sender ben marcat, ascendent, que s’endinsa pel bosc al marge esquerra una vall, pugem en direcció E., tendència N.E.

Km. 0,15 – Bifurcació. Prenem el brancal de la nostra esquerra abandonant el fons de la vall. (sageta de pintura verda) No obstant de seguida tornem a girar a l’esquerra i ens tornem a re-orientar vers al E.N.E. Primeres marques del P.R.

Km. 0,3 – Bauma situada al marge dret del camí amb restes d’edificacions. Segurament es tracta de la Cova d’en Cinto. Continuem guanyant alçada pel marcat camí en mig del bosc.

Foto PAKO CRESTAS

Km. 0,7 – Bifurcació. Un camí horitzontal se’ns incorpora per l’esquerra. Seguim vers a la dreta en direcció est. Be un tram de pujada més suau alternant-se amb curts trams horitzontals.

Km. 1,0 – Arribem a una mena de torrentera seca. Pujarem per la mateixa (camí marcat i fites) per deixar-la de seguida i continuar guanyant alçada per corriol ben marcat pel mig del bosc.

Km. 1,3 – Falsa bifurcació. Tots dos brancals es tornen a ajuntar pocs metres per sobre. Seguim la senda sense pèrdua possible cap al N.E., per girar desprès a nord i desprès cap al N.O. per fer un llarg flanqueig quasi horitzontal i girar de nou cap a l’est i S.E. per tornar a guanyar alçada de manera clara.

Foto PAKO CRESTAS

Km. 2,4 – Traspassem una mena de petit collet o aresta des d’on ja podem divisar la Mola del Lino. El camí canvia de nou d’orientació i ens porta primer vers al S.E. i desprès cap a l’E.N.E., en suau pujada, vers al nord. Marques esporàdiques de P.R.

Km. 2,9 – Masets del Lino. Conjunt d’edificacions en un marc natural bucòlic. Seguim vers a la nostra esquerra i prenen una pista que passa pel costat d’una mena d’oratori. Seguim l’ample pista vers a llevant.

Foto PAKO CRESTAS

Km. 3,1 – Bifurcació. Seguim una pista secundària en desús vers a la nostra dreta, pujant en direcció S.O.

Km. 3,2 – Nou camí ascendent que neix vers a l’esquerra. Pugem i creuem per una mena de conreus abandonats coneguts com les Feixes del Lino. Situats al marge superior de les esplanades, pugem a ple vessant per grades d’herba i tarteram petit, sense senda marcada i per terreny molt obert i evident (bosc dispers) en direcció S.S.E. tenint com a referència uns petits grenys de pedra que ens indiquen on es la part alta de la mola.

Foto PAKO CRESTAS

Km. 3,6 – Cota occidental de la Mola del Lino, 1.203 metres. Molt bones vistes panoràmiques. Podem seguir pel llom quasi nuu (alguna zona d’arbre residual, el terreny es de pedra i herba baixa, sense camí però fàcil i còmode de transitar) vers al E.N.E. per assolir el punt culminant de la part alta.

Km. 4,0 – Cota oriental i superior de la Mola del Lino, 1.208 metres, situada al extrem de l’aresta. Final de la pujada.

Descens: pel mateix itinerari en sentit invers

POTS DESCARREGAR-TE EL TRACK AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/ascension-a-la-mola-de-lino-20857996

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: