COSTABONA, DES DE ELS BANYS, PUJANT PEL COLL ISERN I L’ARESTA E-S.E I BAIXANT PEL VESSANT EST (MINES DE PERAFEU).

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-3-blog-catalonia-trekking.jpg
VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-1-blog-catalonia-trekking.jpg
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-2-blog-catalonia-trekking.jpg
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/cataloniatrekking/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Punt de partida: Pàrking situat al final de la pista asfaltada que surt del poble dels BANYS en direcció oest. Alçada 1220 m.

Punt d’arribada: El mateix. (es tracta d’un recorregut circular)

Desnivell: 1.245 m de pujada i l’equivalent de baixada.

Horari: 7 hores i 20 minuts.

Dificultat: Fàcil.

FOTO PAKO CRESTAS

Recorregut: Una vegada a la zona d’aparcament la pista es prolonga vers al oest (pista de terra). Les indicacions però ens recorden que a partir d’aquest punt està prohibit el trànsit rodat de vehicles. Continuem la pista un centenar de metres per trobar un trencall a l’esquerra que s’enfila pel bosc. Es tracta d’un ample camí traçat que haurem de prendre. En realitat el present camí discorre una mica paral·lel a la pista que haurem deixat, però de mica en mica s’allunyen ja que el camí guanya alçada de manera més ferma. Als 20 minuts de marxa creuem una pista. Nosaltres continuem pel camí i obviem aquesta segona pista que no deixa de ser una derivació de la que hem abandonat anteriorment.

FOTO PAKO CRESTAS

Trobem una bifurcació de camins amb rètols informatius (0,40 h). A l’esquerra surt el camí cap a “Le Costabone” i “Coll Siern”, que es el que haurem de segur. Cap a la dreta el rètol indica “Piste Costabone”, direcció que no ens interessa. El ram següent de pujada es força atractiu, dibuixant elegant ziga-zagues pel mig del bosc de fulles caduques. El camí travessa tres vegades la pista. Nosaltres continuem sempre per la senda que puja de manera constant sempre en direcció al sud – sud-oest.

FOTO PAKO CRESTAS

La senda puja decidida dibuixant una diagonal ascendent en mig del bosc. Prop del coll trobem una nova bifurcació indicada, al rètol ens indica que cap a l’esquerra surt el camí vers LA FARGA (camí que haurem d’obviar). Nosaltres continuem la branca de l’esquerra, sense modificar la nostre orientació, per assolir poc després el COLL ISERN, 1.630 m. (1,10 h). Al darrer tram aquest camí està senyalat amb taques grogues i blanques.

Ara ja hi som dalt de l’aresta que caldrà resseguir fins el cim, que encara resta bastant lluny. El primer tram del llom te bosc al costat orientat més al nord i resulta ser-hi més obert a la soleia. El camí, que puja suaus pendents, s’orienta vers l’oest i sempre discórrer prop de la linia de bosc.

FOTO PAKO CRESTAS

Poc mes tard el camí, que es dibuixa pel vessant sud, es va allunyant paulatinament de la linia del cordal. De fet el traçat del camí té moltes línies paral·leles fruit del transit de bestiar. Serà el moment d’abandonar aquests camins i tornar al cordal, tot pujant per suaus pendents cap al N.O. Terreny evident però molt aleatori. De fet abandonarem el camí i pujarem vers a l’aresta al lloc que nosaltres considerem més adient, però tan poc ser abans o després. Una vegada a l’aresta la pujada es més constant, monòtona i continua. A tram trobem pals clavats al llom o traces de camí, altres zones presenten el llom més nuu sense traçat evident. Pujada per grades d’herba, molt poca presencia de rocam o tartera. Sempre en orientació N.O. assolim una cota o fals cim (2.595 m) i poc després el cim principal. COSTABONA, 2.465 m. (4,10 h).

FOTO PAKO CRESTAS

Per baixar tornarem, en un principi, sobre les nostres passes fins a la COTA 2.595 m. Una vegada en aquest punt abandonem l’aresta per la que em pujat abans i baixem a ple vessant orientat al est. Camí traçat. Poc més tard hi ha una bifurcació. Deixar de banda el camí de la dreta (que torna a l’aresta) i baixar pel corriol de l’esquerra que traça decidides zigzagues que permeten perdre ràpidament alçada. Arribem a les runes de l’antiga mina. Estem a uns 2.150 m d’alçada. Des d’aquest punt el camí es converteix en pista. Caldrà resseguir-la sense pèrdua possible, contemplant la possibilitat de baixar directament pel mig del pendent herbós per tal d’escurçar el camí. Poc més avall la pista deixa de dibuixar revolts descendents per traçar una llarga linia horitzontal que ratlla a mitja alçada, tot el vessant est de la muntanya. Travessem diverses torrenteres, amb troços on la pista es tanca per la presencia de joves pins.

FOTO PAKO CRESTAS

Un nou sector de revolts ens ajuda a perdre novament desnivell. Arribem a un corral bastant nou, estem a 1.665 m (6,00 h). No abandonarem la pista que continua cap al S.E. Aviar divisem a sota nostre les runes del MAS DE PERAFET. Continuant per la pista cap a S.E, que dibuixa un traçat bastant horitzontal, creuem tres rierols, dos d’ells, el segon i el tercer, molt propers. La pista presenta una bifurcació ascendent que no agafarem. Poc després trobem un trencall amb dos fites. Un camí es desprèn de la pista i baixa decididament pel bosc. En aquest punt coincidim amb el traçat fet prèviament durant la pujada. Abandonem la pista i baixem el camí ja conegut fins al que aura estat el nostre punt de partida. (7,20 h).

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s