Diseña un sitio como este con WordPress.com
Comenzar

SANTA COLOMA DE FARNERS – CASTELL DE BRUNYOLA.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-3-blog-catalonia-trekking.jpg
VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-1-blog-catalonia-trekking.jpg
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-2-blog-catalonia-trekking.jpg
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció:Conegut com el camí dels avellaners, aquesta excursió es molt planera i es fica vers a la Plana de la Selva deixant enrere els contraforts de les Guilleries que resten a l’altre costat de la capital de la comarca.

Brunyola: El municipi de Brunyola està situat al nord-est de la comarca, al límit amb la del Gironès, drenat per l’Onyar, al nord de la capital de la comarca.  Brunyola té abundants Pinedes, castanyedes i alzinars. Ocupa una superfície de 36,61 km quadrats i té 384 habitants. L’avellaner, els farratges i cereals són els conreus més importants del secà. A regadiu s’hi troben patates i hortalisses.  La ramaderia bovina i porcina complementa l’economia del municipi.  Una carretera local l’uneix a la C-152 i a Santa Coloma de Farners.

El castell està documentat des de l’any 1106, quan va ser cedit pel comte de Barcelona al vescomte Guerau Ponç de Cabrera. Al segle XII pertanyia als Vilademany fins que al 1293 va passar a la Pia Almoina de Girona. El terratrèmol de 1427 el va afectar greument. Refet de nou, va tenir funcions defensives fins després de les guerres carlines. Posteriorment es va fer servir com a masia.

FOTO PAKO CRESTAS

Tot i el seu origen romànic, el que podem contemplar del castell és obre del segle XV. Té planta quadrada, amb torres als angles, una de les quals va ser aprofitada com a campanar de l’església. Amb tot, es conserven trams de mur d’opus spicatum, molt més antics. la façana més ben conservada és la de tramuntana, on hi ha el portal adovellat i finestres gòtiques. Ha estat restaurat modernament i ara allotja l’Ajuntament.

Temps:2 hores i 5 minuts per l’anada i un temps similar per la tornada.

Desnivell:174 metres de pujada i 63 de baixada per l’anada i el mateix en sentit invers per la tornada.

Llargària: 8 quilòmetres 340 metres per l’anada i el mateix per la tornada.

Dificultat: Mitja per la seva llargària, tenint en compte que caldrà anar i tornar pel mateix itinerari.

Punts d’aigua:No hi ha cap font en tot l’itinerari, només a l’arribar al poble de Brunyola.

FOTO PAKO CRESTAS

Punts de referència:* Deixalleria de Santa Coloma de Farners * Can Ferragut * riu Esplet * Camps de Can Martorell * Can Falgueró * Can Merla * urbanització Santa Coloma Residencial * Camps de Can Doner * Torrent de Bagastrà * Can Serrallonga * Mare de Déu de Serrallonga * Fruiters de Can Rossinyol * Camps de Can Fogona * Can Terrers * Can Rei * Can Falgueró * torrent de Can Falgueró * Camps de Can Trabuc * Brunyola

Punt de partida:Deixalleria de Santa Coloma de Farners. 140 metres. Situat a les afores de la població, a les proximitats de la zona urbanitzada coneguda com “Sol Ixent”. A la zona dels supermercats (connexió centre poble amb carretera C-63) hi ha indicadors que ens informen com arribar a la deixalleria.

Itinerari: 0,00 h. Deixalleria de Santa Coloma de Farners. Cartell indicador. Acaba l’asfalt i seguim recte per la pista de terra que es l’antic camí cap a Girona. Taques blanques i blaves. Deixem la deixalleria a la nostra esquerra.

0,06 h. Passem pel costat de Can Ferragut. Bifurcació. Seguim el brancal de la nostra esquerra. Taques blaves i blanques.

0,09 h. Neix una pista a la nostra esquerra que ignorem per seguir tot recte en direcció est.

0,11 h. Obviem un nou brancal que surt a la nostra esquerra per seguir en direcció N.E. Terreny molt planer.

0,13 h. Passem per sobre un pont del riu Esplet.

FOTO PAKO CRESTAS

0,17 h. Neix a la nostra esquerra un brancal en perpendicular que ignorem per seguir en direcció E.-N.E. Marques blaves i blanques. Estem creuant el Camps de Can Martorell.

0,20 h. Novament trobem a la nostra esquerra un brancal en perpendicular que ignorem per seguir en direcció E.-N.E. Marques blaves i blanques.

0,24 h. Creuem la carretera C-63. Seguim per la pista que segueix tot recte a l’altre costat de la carretera en direcció N.E. A la nostra dreta resta Can Falgueró i davant Can Merla. Justa davant d’aquest segon la pista gira vers a la nostra esquerra, es converteix en un camí amb suau pujada. Marques blaves i blanques.

0,31 h. Anem a parar a la urbanització Santa Coloma Residencial, en concret a l’avinguda Farners que seguirem vers a la nostra esquerra.

0,37 h. Estem a l’entrada de la urbanització. Girem vers a la nostra dreta per la Rambla Catalunya i als pocs metres seguim recte en direcció nord pel carrer Josep Pla.

0,46 h. Estem al final del carrer Josep Pla on trobem un parc infantil i un corriol que continua tot recte i perd una mica de desnivell. Cartell indicador. Taques blaves i blanques.

0,48 h. Anem a parar a una pista que seguim vers a la nostra dreta per terreny completament horitzontal, a la nostra dreta hi son els conreus del Camps de Can Doner, creuem el llit sec del Torrent de Bagastrà.

FOTO PAKO CRESTAS

0,51 h. Neix a la nostra esquerra un pista perpendicular que ignorem per seguir tot recte direcció N.E.

0,54 h. Bifurcació. Seguim el brancal de la nostra esquerra. Taques blanques i blaves.

1,00 h. Estem davant d’un túnel pel qual traspassarem per sota la carretera C-25, deixant prèviament una nova pista a la nostra dreta.

1,03 h. Anem a parar a la carretera GI-533 que creuarem per sobre. Prèviament haurem deixat una pista a la nostra dreta i seguim just passat l’asfalt uns pocs metres a la nostra esquerra per una pista que segueix en direcció nord i que puja de manera molt suau. Bifurcació just deixem l’asfalt. Seguim pel brancal de la dreta. Marques blanques i blaves.

1,13 h. Passem al costat d’una nova zona de conreus i passem pel mig de les cases de Can Serrallonga i l’ermita de la Mare de Déu de Serrallonga. Seguim rectes direcció nord. Taques blanques i blaves.

1,16 h. Bifurcació. Seguim vers a l’esquerra i de seguida trobem un vial asfaltat que seguirem també vers a l’esquerra en direcció N.O. Creuem una zona de conreus que resten a la nostra esquerra coneguts com els Fruiters de Can Rossinyol.

1,27 h. Deixem l’asfalt i prenem una pista de terra horitzontal que surt vers a la nostra dreta. Taques blaves i blanques. Cartell indicador. Just iniciar la nova pista ignorem un brancal que surt en perpendicular a la nostra dreta per seguir recte en direcció N.-N.E.

1,33 h. Una pista se’ns incorpora per la dreta, seguim tot recte.

1,35 h. Doble pista en forma de “V” invertida que deixem a la nostra dreta. Passem pel costat dels Camps de Can Fogona.

1,46 h. Bifurcació. Estem al costat de Can Terrers. Seguim tot recte deixant a la nostra esquerra un brancal. Marques blanques i blaves. Al poc passem pel costat de Can Rei, mas que també localitzem a la nostra dreta.

FOTO PAKO CRESTAS

1,51 h. Can Falgueró. Anem a parar a una pista transversal que seguirem vers a la nostra esquerra. Balisa indicadora. Marques blanques i blaves. Després d’un llarg tram completament horitzontal perdem una mica de desnivell.

1,54 h. Creuem el llit sec del torrent de Can Falgueró i trobem una bifurcació. Seguim tot recte deixant una pista a la nostra esquerra.

1,57 h. Camps de Can Trabuc. Nus de pistes. Cartell indicador. Seguim vers a la nostra esquerra en direcció oest. El conjunt de cases de la Brunyola es a prop i ben visible.

2,01 h. Bifurcació. Seguim per la pista de l’esquerra tot recte. Suau pujada.

2,05 h. Ja hi som al petit conjunt de cases de Brunyola, amb el seu castell i l’església de Sant Fruitós.

Retorn: pel mateix itinerari en sentit invers.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGAR-TE EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/santa-coloma-farners-la-brunyola-48156279

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: