PARC DE L’ALT PIRINEU – CAMÍ DE CIVÍS AL COLL D’ARES

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-3-blog-catalonia-trekking.jpg
VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-1-blog-catalonia-trekking.jpg
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-2-blog-catalonia-trekking.jpg
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Itinerari que enllaça el poble de Civís amb un dels colls que l’envolten amb millor vista panoràmica. Destacarem que al coll, a part del mirador, hi ha vestigis de búnquers de la guerra i que tenim la possibilitat de fer drecera per baixar, per l’anomenat camí de la Fontanella (no descrit en l’actual fitxa).

Civís:és un nucli de població i una entitat municipal descentralitzada del municipi de les Valls de Valira, a l’Alt Urgell. El poble de Civís és al vessant meridional del Bony de la Caubera de 2.051 metres. vèrtex que és divisòria amb Andorra, a l’esquerra del riu de Civís. Hi ha l’església de Sant Romà i vora el poble les ruïnes de la capella de Sant Bernabeu. Civís era antigament vila closa i així es documenta al Llibre Spilldel 1519 on se citaven les defenses d’aquest poble. Els castells de Civís i d’Aós eren dels Caboet Travessa els seus territoris de nord a est el riu de Civís que, en arribar a Sant Joan Fumat, gira a llevant per ser tributari de la Valira a l’altura de la Farga de Moles. L’antic castell de Civís pertanyia al vescomtat de Castellbò.

FOTO PAKO CRESTAS

En les vessants de les muntanyes del poble hi ha un gran nombre de «bordes» com les de Corvassill, Vallviguera, de Mitjà, de Jussà Sobirà, de Prats, etc. i les més conegudes per tothom, les de Conflent. El topònim de Civís etimològicament té orígens pre-romànics. Civici, i la seva parròquia, és esmentada ja en l’Acta de Consagració de la Catedral de la Seu d’Urgell l’any 839, mentre que en altres documents que fan referència a la històrica vall de Sant Joan Fumat ens apareix amb el nom de Cevicz. La parròquia romànica de Sant Romà de Civís consta d’una sola nau amb la capçalera quadrada i dues absidioles igualment quadrades, de les que ha desaparegut la de tramuntana en una remodelació del temple. Té la porta en el frontis, que mira a llevant, i el campanar és junt l’angle nord-est. Es tracta d’una torre de planta quadrada, amb finestrals als quatre vents en el seu tercer pis i que es cobreix amb un teulat piramidal de pissarra

Temps:1 hora i 55 minuts

Desnivell:334 metres de pujada i 16 metres de baixada per l’anada i l’equivalent a la inversa per la tornada.

Llargària:2 quilòmetres 380 metres per la pujada i l’equivalent per la baixada.

FOTO PAKO CRESTAS

Dificultat:Mitja

Punts d’aigua:Font al poble de Civís. A la resta de l’itinerari no hi ha cap punt d’aigua.

Punts de referència:* Poble de Civís * Barranc de les Bordes * Borda del Fuster * Borda d’en Gomà * les Marrades * Coll d’Ares * Mirador del Coll d’Ares

Punt de partida:Poble de Civís, accessible per carretera des de les proximitat de la Farga de Moles, passant per Sant Joan Fumat i Asnurri.

Itinerari: Km. 0,0 – Poble de Civís. Deixem el vehicle just a l’entrada del poble on hi ha una font i un camí que surt vers a la nostra dreta (cartell indicador). Malgrat que el cartell ens indica que el camí a seguir es aquest corriol ascendent, el millor es continuar per la mateixa carretera uns quans metres en sentit descendent, o sigui, en direcció O.N.O.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 0,25 – Deixem la carretera a l’alçada d’un revolt i prenem la pista que neix vers a la nostra dreta, al poc trobem el cartell de connexió del corriol original del traçat, que està en desús i travessa prats amb poca senyalització (per això aconsellem fer aquest inici de recorregut per la carretera i la pista)

Km. 0,43 – Travessem el riu del Barranc de les Bordes mitjançant un pont i just després hi trobem un corriol ascendent a la nostra dreta que es el que haurem de seguir. Cartell indicador. Taques grogues.

Km. 0,58 – Bifurcació. Atenció en cartell ens indica seguir tot recte per anar al Coll d’Ares (drecera de la Fontanella), però el camí correcte es el que surt vers a la nostra esquerra en diagonal ascendent per un terreny un xic descarnat. Taques gorgues.

Km. 1,0 – Bifurcació. Seguim la pista en desús ascendent de la nostra esquerra.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 1,1 – Anem a parar a una pista ample que seguirem vers a la nostra dreta en direcció nord.

Km. 1,2 – Ens trobem un cartell que ens indica una drecera (camí original) que no haurem fet, ja que discorre per un terreny amb vegetació tancada (connexió amb el punt quilomètric 1,0).

Km. 1,3 – Abandonem la pista i seguim pel corriol ascendent de la nostra dreta. Cartell indicador i taques grogues. Passem pel costat de la Borda del Fuster.

Km. 1,4 – Travessem la pista en perpendicular i seguim pel corriol ascendent amb taques grogues. Cartell indicador.

Km. 1,5  – Ens trobem de nou la pista que creuarem per pujar en diagonal vers a l’esquerra en direcció N.O. A aquesta segona intersecció també trobem cartell indicador.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 1,7 – Corriol poc marcat que surt vers a la nostra dreta i que ignorem, es la drecera de la Fontanella que enllaça amb el punt quilomètric 1,2. Cartell indicador. Nosaltres continuem guanyant alçada.

Km. 2,0 – Proximitats de la Borda d’en Gomà. Creuem la pista de manera perpendicular i continuem pujant per la senda amb taques grogues. Cartell indicador.

Km. 2,2 – Creuem la pista de manera perpendicular i continuem pujant per la senda amb taques grogues. Cartell indicador. Estem en un indret conegut com les Marrades. Just a les proximitats del coll el camí discorre per una mena de petit canó que sembla el llit sec d’una riera.

Km. 2,4 – Coll d’Ares, 1.874 metres. Anem a parar de nou a l’ample pista. Bones vistes panoràmiques. Cartell indicador. Seguim un camí que neix a la nostra dreta i que ens duu al proper punt panoràmic.

Km. 2,5 – Mirador del Coll d’Ares, amb panells informatius. Indret ben condicionat amb bancs i baranes que convida a la contemplació del paisatge. Final de l’excursió. Cal retornar desfent les nostres passes.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGAR EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/parc-de-lalt-pirineu-civis-a-coll-dares-48009620

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: