PARC DE L’ALT PIRINEU – VOLTA DE TORNAFORT I MALMERCAT

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-3-blog-catalonia-trekking.jpg
VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-1-blog-catalonia-trekking.jpg
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-2-blog-catalonia-trekking.jpg
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció:Llarga excursió que dibuixa una mena de gran triangle, amb diferent sectors ben marcats: La pujada a Tornafort, la baixada a Malmercat i el retorn vers a Saverneda seguint el curs llunyà del riu. Evitar fer aquesta excursió en dies calorosos d’estiu, ja que es molt soleia.

Malmercat: és un poble del terme municipal de Soriguera, a la comarca del Pallars Sobirà.

És a 10 quilòmetres de Sort, a l’esquerra (llevant) de la Noguera Pallaresa i a 960 m d’altitud. És a la dreta del Barranc del Camp de Quilla just en el lloc on aquest barranc passa a denominar-se el Carcaó. Aquest barranc és afluent per l’esquerra de la Noguera Ribagorçana, a través del Barranc del Cós. El poble és en una carena formada a migdia pel barranc esmentat i a tramuntana per la Costa de Corcó, que s’aboca sobre la plana de l’esquerra de la Noguera Pallaresa.

FOTO PAKO CRESTAS

És notable l’església romànica de Sant Andreu, amb un petit cementiri annex amb vistes impressionants sobre la vall de la Noguera Pallaresa. Es conserven els murs i la base d’una torre del castell altmedieval dels Malmercat (conegut també com a Castell de Bielsa, a causa del cognom del darrers propietaris). Annexa als murs del castell, a la banda de llevant, hi ha la capella de Santa Eulàlia (reconvertida en corral i ara magatzem).

Als anys cinquanta del segle XX hi havia unes 20 cases habitades (uns 90 habitants) i hi funcionava una escola unitària. A partir dels anys 60 el poble es va anar despoblant. Des de finals del mateix segle hi ha poques cases (2 o 3) amb residència permanent.

Al capdamunt del poble es troba el Castell de Bielsa, o de Malmercat, esmentat per primer cop el 1122. Hi va néixer Manuel de Copons i d’Esquerrer, President de la Generalitat de Catalunya del 1707 al 1710.

Etimologia: Segons Joan Coromines, Malmercat prové de la comparació del mercat del poble amb els de les poblacions veïnes, davant de les quals era un mal mercat. De tota manera, Coromines no descarta un canvi per assimilació de Vallmercato fins i tot de Bellmercat. És més probable que el nom de «Malmercat» provingui dels Malmercat, un nissaga o llinatge pallarès medieval que controlava diversos castells i contrades al Pallars Sobirà.

FOTO PAKO CRESTAS

Temps:5 hores i 30 minuts.

Desnivell:694 metres de pujada i 694 metres de baixada.

Llargària:13 quilòmetres 70 metres

Dificultat:Alta

Punts d’aigua:trobem fonts als dos pobles: Tornafort i Malmercat.

Punts de referència:* Àrea d’esbarjo de Saverneda * Savarneda * Bosc de Savarneda * carretera LV-5131 * Obaga de Malmercat * Cal Portalet * poble de Tornafort – Santa Coloma de Tornafort * carretera LV * poble de Malmercat * Font de Malmercat * Barranc del Cós * Roques Blanques * Els Clots de Davall * barranc del Cós * Borda de Soliguer * carretera LV-5131 * Llau de Canemar * Savarneda * Àrea d’esbarjo de Saverneda.

FOTO PAKO CRESTAS

Punt de partida:Àrea d’esbarjo de Saverneda. Situada justament al costat del trencall de la carretera que puja a Tornafort des de la N-260, entre els quilòmetres 282 i 283.

Itinerari: Km. 0,0 -Àrea d’esbarjo de Saverneda. Seguim la pista paral·lela al riu Cantó en direcció E.S.E.

Km. 0,40 –Un senderó se’ns incorpora per la esquerra, seguim vers a l’est vall amunt, i als pocs metres trobem un cartell indicador i una nova bifurcació. Prenem el camí de la nostra dreta, creuant el rierol per una pasarel.la. Cartell indicador. Després d’aquest trencall la nostra marxa s’orienta vers al S.S.O.

Km. 0,73 – Savarneda. Passem pel costat de les edificacions que resten a la nostra dreta. Trobem un trencall i agafem la senda ascendent que neix a la nostra esquerra i que puja ja de manera decidida en direcció S.S.E. Cartell indicador. Al poc d’iniciar la pujada hi trobem una falsa bifurcació, tots dos brancals que es deriven es tornen a adjuntar a poca distància per sobre nostre. Be ara un tram mantingut i llarg de força pujada per un bosc molt solei i obert, es el conegut com el Bosc de Savarneda. Marques grogues.

Km. 1,8 – Anem a parar a la carretera LV-5131 que creuem de manera transversal dues vegades seguides a les proximitats d’un revolt.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 2,0 – Creuem de nou la carretera i seguim per la senda en diagonal que puja pel bosc obert en direcció sud. Marques gorgues. Estem creuant l’anomenada Obaga de Malmercat.

Km. 2,3 – Anem a parar de nou a la carretera a l’alçada d’un revolt tancat vers a la nostra esquerra. Seguim per la senda que es dibuixa ascendent a la dreta en direcció S.S.E. Marques grogues.

Km. 2,8 – Anem a para de nou a la carretera per agafar als pocs metres un nou corriol que neix al marge esquerra de l’asfalt i que evita el mateix per uns pocs metres, fent un traçat quasi paral·lel a la carretera.

Km. 3,0 – Cal Portalet. Coincidim de nou amb la carretera que seguirem per asfalt vers a la nostra esquerra en direcció est. Al poc fem un revolt i en tornem a orientar vers al S.E.

Km. 3,5 – Cartell indicador que ens informa que la senda que neix a la nostra esquerra es el camí correcte. No val la pena agafar-la, es millor continuar per l’asfalt.

Km. 3,7 – A l’alçada d’un revolt deixem la carretera i puguem per una senda en diagonal vers a la nostra dreta en direcció S.E. Cartell indicador. Taques grogues.

Km. 4,1 – Passem per un túnel tot travessant per sota la carretera d’accés al poble de Tornafort, (atenció ortigues)

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 4,3 – A l’altre costat del túnel ja hi serem al poble on trobarem un font, dalt del turonet que corona el poble hi trobem l’esglèsia Santa Coloma de Tornafort. Desfarem les nostres passes fins al punt quilomètric 3,5.

Km. 5,0 – Coincidim amb el punt quilomètric 3,5. Cartell indicador. Deixem l’asfalt de la carretera LV-5131 per davallar per un corriol de pronunciada pendent en direcció oest, tendència N.O. Taques grogues.

Km. 5,1 – Creuem un camí en perpendicular i continuem davallant vers a l’oest en baixada pronunciada.

Km. 5,3 – Bifurcació. Davallem per la senda de la nostra esquerra. Terreny obert. Baixem per pendents d’herba bastant pronunciades. Taques grogues.

Km. 5,7 – Neix un corriol vers a la nostra esquerra que ignorem. Continuem davallant vers al proper poble ja ben visible. Taques grogues.

Km. 6,2. Anem a parar a un vial asfaltat que seguirem ver a la nostra esquerra. Ja hi som al poble de Malmercat que creurem per la seva part superior. El gros del poble restarà dons sota nostre. Taques grogues.

Km. 6,4 – Font de Malmercat. Seguim pel camí que surt recte, una mica per sobre de la font que es troba sota un revolt (petita plaça panoràmica amb el cartell “Racó del Pallars”), i que continua orientant les nostres passes vers al sud per allunyar-nos del poble.

Km. 6,6 – Barranc del Cós. Seguim el camí bastant horitzontal, lleugera baixada primer per tornar a remuntar després, en direcció oest.

Km. 6,9 – Falsa bifurcació. Totes dos corriols tornen a ajuntar-se en breu.

Km. 7,0 –Roques Blanques. Bifurcació. Cal prendre la senda de la nostra dreta que al poc comença a perdre alçada de manera evident i continua. Camí ben marcat en mig del bosc que davalla vers al O i després vers al O.S.O. Marques grogues.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 8,5 – Els Clots de Davall. Anem a parar a un camí transversal que seguirem vers a la nostra dreta, re orientant de manera radical la direcció de la marxa, anant ara vers al N.E. Cartell indicador a la cruïlla. Marques grogues.

Km. 9,6 –Camí que neix en perpendicular vers a la nostra dreta i que ignorem per seguir tot recte vers al N.N.O. taques grogues.

Km. 9,9. Unió de pistes en forma de creu. Filat. Seguim vers a la nostra dreta en sentit ascendent i al poc traspassem les aigües de la torrentera del barranc del Cós per tornar a dirigir-nos vers al N.O.

Km. 10,1 – Anem a parar a una pista més ample que seguirem vers a la nostra esquerra. Tram horitzontal. Cartell a la cruïlla que ens indica direcció “Baró”.

Km. 10,6 – Pista que se’ns incorpora per la nostra dreta i que ignorem (es tracta de l’accés ala Borda de Soliguer), seguim vers a la nostra esquerra.

Km. 10,7 – Novament se’ns incorpora una pista per la nostra dreta i nosaltres seguim a l’esquerra en direcció N.O. Taques grogues. Al poc arribem a un vial asfaltat a l’alçada d’un revolt. Seguim l’asfalt, que es la carretera LV-5131,  vers ala nostra esquerra en sentit descendent. Cartell a la cruïlla.

Km. 10,9.- Abandonem la carretera i prenem un corriol que neix a la nostra dreta en sentit ascendent. Cartell indicador a la bifurcació. Taques grogues.

Km. 11,1 – Llau de Canemar. Brancal que surt vers a la nostra esquerra i que enllaça amb un camí paral·lel que tenim a tocar. Ignorem el brancal i el camí paral·lel i seguim recte vers al O.N.O. taques grogues.

Km. 11,5. Després d’un tram de pujada i en mig d’un terreny obert fora del bosc, hi trobem un corriol transversal que seguirem vers a la nostra esquerra en direcció N.O. – N. Cartell indicador. Taques grogues.

Km. 12,4.Savarneda. Un corriol se’ns incorpora per la nostra dreta. Coincidim aquí amb el punt quilomètric 0,73. Tronem ja per terreny conegut desfent les primeres passes que haurem fet a l’inici de l’excursió.

Km. 13,1 – Àrea d’esbarjo de Saverneda. On donem per conclosa l’excursió.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGAR EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/parc-de-lalt-pirineu-saverneda-tornafort-malmercat-47953353

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: