Diseña un sitio como este con WordPress.com
Comenzar

PEDRAFORCA – VOLTA 360º.

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: extraordinària excursió circular que ens permet veure el Pedraforca des de totes les seves vessants, començant per la façana que dona a ponent, després per sota la monolítica paret sud, més tard sota la típica silueta de l’enforcadura pel vessant que dona a Saldes, desprès sota els impressionants estimballs de la paret nord i per últim, de nou, amb la silueta alternativa de la clàssica enforcadura, vista des de Gósol.

Cal advertir que la pujada per sota el Coll de Jou es molt soleia i calorosa a l’estiu, fet pel qual cal preveure dur força aigua i evitar les hores de canícula. Per contra el vessant nord es molt fresc, però si fem l’excursió a finals de tardor, a l’hivern o a principis de primavera, hi podrem trobar neu o les torrenteres glaçades.

FOTO PAKO CRESTAS

Temps: 6 hores i 5 minuts

Desnivell: 610 metres de pujada i l’equivalent de baixada.

Dificultat: Mitja

Punts d’aigua: A Sorribes, al refugi Estasen i al flanqueig de baixada per la Vall de Cerneres (font de la Roca). La pujada forta i soleia la tenim entre la primera i la segona font, fet pel qual es del tot aconsellable omplir les nostres cantimplores a Sorribes.

Punts de referència: * Càmping Cadí Vacances de Gósol * Rotonda de Can Francisco (poble de Gósol) * Coll de Cap de Creu * Sorribes * Cases de Bardines *  Solana de Capdevila * bassa del Coll de Jou * Coll de Jou * Refugi Estasen * Torrenteres de les Canals del Riambau i del Verdet * Coll del Pi Ajegut * Torrentera de la Gerbera * torrenteres de la Canal Ample i de la Canal del Roc Blanc * El Colell * Font de la Roca * Serrat de la Portella * Cap de la Portella * Torrent de la Coma de Carners * Coll de Font de Terrers * Poble de Gósol * Càmping Cadí Vacances

FOTO PAKO CRESTAS

Accés al punt de partida: Càmping Cadí Vacances de Gósol, 1.390 metres.

  • Si estem al càmping Cadí Vacances ja podrem sortir caminant des del recinte.
  • Si hi som al càmping Repòs del Pedraforca, caldrà agafar la carretera B-400, passar per sota el poble de Saldes, traspassar el Coll de la Trapa i a la rotonda d’entrada del poble de Gósol (rotonda del Hostal Can Francisco) anar vers a la nostra esquerra fins a l’entrada de l’altre càmping.

Itinerari: 0,00 h. Càmping Cadí Vacances de Gósol, 1.390 metres. Sortim pel vial d’entrada en direcció nord, seguint la carretera pavimentada vers a la dreta.

0,05 h. Rotonda de Can Francisco, entrada al poble de Gósol, anem en direcció contrària a les cases, o sigui, vers a la nostra dreta en direcció est – sud-est, tot prenent l’ample camí que discorre paral·lel a la dreta de la carretera B-400. Marques de G.R. i marques grogues.

FOTO PAKO CRESTAS

0,35 h. Coll de Cap de Creu. 1.437 metres. Zona de prats i conreus bastant horitzontal. El camí, molt ben traçat, davalla vers al S.E. Cartell indicador. Marques de G.R. i marques grogues. La pujada conclou en una mena de torrentera seca i després guanyem alçada de manera suau, vers al visible conjunt de cases de Sorribes.

0,55 h. Sorribes. 1.369 metres. Petit poble. Abandonem les marques de G.R. i pugem pel vial asfaltat d’accés al poble que puja de manera suau vers al nord.

1,05 h. Cruïlla de carreteres. Es junta el vial d’accés a Sorribes amb la carretera principal (B-400). Cartell indicador. Caldrà creuar la carretera principal i pujar per una mena de conreus abandonats en direcció nord. Filat i pas per creuar-lo.

1,10 h. Cases de Bardines. Trobem una pista que continuarem vers a la nostra dreta en direcció est. Al poc, donant l’esquena a les cases, tornem a pujar per un corriol emmarcat entre parets de pedres. Part de la pujada la farem pels prats de l’esquerra.

1,20 h. Anem a parar a un camí ample que seguirem vers a la nostra dreta. A partir d’aquest moment tornem a trobar marques de pintura, en concret un P.R. (grogues i blanques).

1,25 h. Bifurcació. Seguim el brancal ascendent de l’esquerra. Marques del P.R. C-127. Ara be un llarg flanqueig amb tendència ascendent i sempre vers a l’est, creuant la zona de bosc coneguda com la Solana de Capdevila.

2,00 h. Trobem un cartell i el camí que baixa vers a la nostra dreta. Ja podem donar per acabada la travessa de la Solana, ja que per sota nostre veurem la bassa del Coll de Jou, vora la qual passarem per fer la petita i darrera pujada al coll. Marques de P.R.

2,07 h. Coll de Jou. 1.541 metres Restes de la cantera per damunt nostre a l’esquerra. Aquí trobem una ample pista que seguirem en sentit descendent.

FOTO PAKO CRESTAS

2,15 h. Bifurcació de pistes. Cartell indicador. Seguim el brancal ascendent de la nostra esquerra en direcció N.E. Marques de P.R.

2,23 h. Bifurcació. Hi trobem una pedra amb inscripcions (petit monument), seguim ara pel corriol tot recte, obviant la desviació que resta a la nostra esquerra, i comencem el llarg flanqueig per sota els estimballs del Balcó de la Joaquima. En un principi la pujada es suau, però de seguida es fa ferma amb trams intermedis de forta pujada. Marques de P.R.

2,45 h. Creuem un primera camí que davalla de la zona de la tartera del Pedraforca, seguim uns quans metres guanyant alçada vers a la nostra esquerra i de seguida l’abandonem per seguir per la senda que continua flanquejant, ara vers al nord. Marques de P.R.

2,50 h. Creuem un segon camí transversal que davalla directament des de la tartera. Seguim el nostre flanqueig vers al nord, suavitzant-se la pujada.  Continuem pel mig del bosc, observant la característica forma de les banyes del Pedraforca, cada vegada que una clariana entre els arbres en ho permet. Gradualment, a mida que anem donant-li la volta a la muntanya, les nostres passes s’aniran orientant vers al N.O. Camí molt ben marcat. No hi ha pèrdua possible.

3,30 h. Refugi Estasen. 1.668 metres. Situat en una gran clariana i sota l’impressionant paret nord del Pedraforca. Davallem per la senda que neix al nord del refugi i que va a la recerca de la pista. Marques de P.R.

3,35 h. Ja hi som a la pista que voreja tot el vessant nord al peu del Pedraforca. Barrera. Seguirem l’ample pista vers a l’oest. Creuem diverses torrenteres, la majoria de les quals estan canalitzades. Les torrenteres corresponen a les Canals del Riambau i del Verdet. Marques de P.R.

3.55 h. Coll del Pi Ajegut. 1.769 metres. La pista fa una petita pujada prèvia i una petita baixada posterior a aquests collet bastant indeterminat.

4,05 h. Torrentera de la Gerbera. Es el torrent més gran dels que baixant del vessant nord del Pedraforca. Passada la torrentera la pista puja de manera suau vers al N.O. i de seguida es fa un revolt i es torna a reorientar vers a ponent. Abans d’arribar al final del flanqueig del vessant nord del Pedraforca, encara passarem dues torrenteres més, la Canal Ample i la Canal del Roc Blanc. Marques de P.R. (blanques i taronges)

4,45 h. El Colell. 1.845 m. Donem per conclosa la travessia sota el vessant nord del Pedraforca i traspassem vers a la Vall de Cerneres. Seguim el traçat d’un sender amb marques de pintura de G.R. que discorre a mitja alçada del vessant nord del Serrat de la Portella i que acaba traspassant el mateix, passant a mig camí del flanqueig per la Font de la Roca, indret on el camí presenta una corda auxiliar.

5,15 h. Traspassem el Serrat de la Portella i passem pel Cap de la Portella, indret on la senda davalla vers al sud i ens tornem a endinsar en una secció de bosc. Continuem seguint les marques de G.R.

FOTO PAKO CRESTAS

5,35 h. Torrent de la Coma de Carners. Unió de camins. Seguim davallant vers al sud, tot seguint el camí ben marcat i amb marques de pintura del G.R. (blanques i vermelles)

5,40 h. Coll de Font de Terrers. 1.625 metres. Ample coll amb una zona de picnic on trobem una pista. Nosaltres seguirem per una senda que davalla en diagonal vers al S.-S.E. i que està indicada amb marques de pintura del P.R. C-123 (taronges i blanques).

5,55 h. Poble de Gósol. 1.426 metres. El P.R. ens deixa just a la plaça principal. Seguim la carretera vers a l’ E-S.E. fins a la rotonda de sortida on localitzem la gran construcció de l’Hostal Cal Francisco. Seguim el camí asfaltat vers a la nostra esquerra en direcció sud.

6,05 h. Càmping Cadí Vacances, 1.390 metres. Ja em conclòs el periple.

Retorn: Es tracta d’una excursió circular on coincideix el punt de partida i el d’arribada.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGAR EL TRACK D’AQUESTA EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/itinerari-1-volta-al-pedraforca-360o-sortida-de-gosol-44348030

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: