LA QUAR, LA PORTELL I SERRAT DE LES TOMBES DES DEL CÀMPING DE LA RIERA DE MERLÈS.

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció:Variada i llarga excursió on visitem els paratges més interessants del vessant sud de la Serra de Picancell, com son el Pla de la Quar i el Monestir de la Portella, i de pas assolim el cim més alt, coronat per una minúscula ermita, del Serrat de les Tombes. La darrera barrera de les muntanyes prepirinenques del Berguedà abans de fondre’s amb les zones més planeres del Lluçanès.

Sant Isidre de la Quar: a prop del cim del serrat de Sant Isidre (1 121 m), divisòria d’aigües de les valls de la Portella i de la Riba (afluents del Llobregat) i de Sant Maurici (encarada a la riera de Merlès), hi ha la petita ermita de Sant Isidre de la Quar, on per la festa de Sant Isidre (15 de maig) se celebra una missa i es canten els goigs. Més a ponent, la serra de Sant Isidre és continuada per la de Campdeparets, al límit amb Olvan, on s’alça la gran masia de Campdeparets, encarada a migjorn, amb àmplies galeries volades i una capella dedicada a sant Josep.

FOTO PAKO CRESTAS

Temps:6 hores 50 minuts. (5 hores i 30 minuts si deixem el cotxe a les proximitats del mas de la Molina.

Desnivell:559 metres de pujada i l’equivalent de baixada.

Llargària:19 quilòmetres 700 metres

Dificultat:Alta

Punts d’aigua:Només trobem la Font de l’Abad, a les proximitats del monestir de la Portella, com a únic punt assegurat d’aigua.

FOTO PAKO CRESTAS

Punts de referència:* Càmping de la Riera de * Riera de Merlès * Mas de la Molina * Collet de la Terma * Pla de les Arnes * Rec de Can Pou * Moli de Can Pou * Pla de la Quar * mas de Soldevila * mas de Can Pou * Coll del Gavatx * Bac del Monjos * Font del Ros * Font de l’Abad * Monestir de la Portella * runes de Can Pinxo * runes del molí de la Portella* Coll del Serrat de les Tombes * Sant Isidre de la Quar * Coll del Serrat de les Tombes * mas de la Baumeta * Mas de Colltinyós * Pas Estret * Coll de les Planes * Baga dels Rúixols * Rec de Can Pou * mas de la Molina * Riera de Merlès * Càmping de la Riera de Merlès

Punt de partida:Càmping de la Riera de Merlès. Podem escurçar l’excursió si la primera part la fem amb cotxe i estacionem a les proximitats del Mas de la Molina, allà on abandonarem l’asfalt per seguir per pistes i corriols. Atenció, no resulta fàcil estacionar el cotxe a les proximitats del Mas, pocs espais per deixar el vehicle ben aparcat.

Itinerari:Km. 0,0. Sortint del càmping de la Riera de Merlès seguim pel vial d’accés rodat de vehicles passant pel pont per sobre de la pròpia Riera de Merlès a la recerca de l’estreta carretera central o arterial de la vall.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 0,28. Anem a parar a la carretera principal de la vall de la Riera de Merlès que seguirem vers a la nostra dreta en direcció nord.

Km. 1,8. Passem pel costat del Mas de la Molina que resta a la nostra esquerra. Just després de deixar enrere la pista privada d’accés al mas, neix una segona a tocar, també a ma esquerra. Es el moment de deixar l’asfalt i seguir per aquesta pista ascendent en direcció oest. Coincidim amb el G.R. 241.

Km. 2,2. Trifurcació de pistes al costat d’una petita torreta elèctrica. Deixem de banda totes tres pistes, la d’accés a la torreta que resta a la nostra dreta i les altres dues que deixarem a l’esquerra, i seguim per un corriolet que s’endinsa en mig del bosc en suau pujada ver al O.N.O. Marques de G.R.

Km. 2,8. Collet de la Terma. Creuem una pista en desús a l’alçada d’un revolt, ho fem de manera transversal per seguir pel corriol amb marques de G.R., sempre cap a ponent.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 3,0. Pla de les Arnes. Creuem de manera transversal una pista en desús i seguim pel camí pel mig del bosc amb marques de G.R.

Km. 4,0. Anem a parar a una pista perpendicular que seguirem ara vers a la nostra esquerra, en lleugera baixada.

Km. 4,2. Se’ns incorpora una pista en desús per la nostra dreta que obviem per continuar en direcció oest. Marques de G.R.

Km. 4,3. Important nus de pistes. Seguim vers a la nostra esquerra en sentit ascendent i de seguida hi trobem una nova pista transversal que seguirem vers a la nostra dreta, passant pel llit del Rec de Can Pou. La nova pista descriu un revolt i comença a guanyar alçada en direcció S.E. Just al marcat revolt on creuem el torrent normalment sec trobem les runes de l’antic Moli de Can Pou. Marques de G.R.

Km. 4,4. Un corriol se’ns incorpora per la nostra esquerra. Cartell indicador a la cruïlla. Seguim per la pista per sortir del bosc i anar a parar al Pla de la Quar.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 4,6. Estem davant del mas de Soldevila i a la nostra esquerra resta el gran mas de Can Pou. La pista ara gira vers a la nostra dreta, cartell indicador, re orientant les nostres passes vers a l’oest.

Km. 4,7. Arribem a una estreta carretera asfaltada que seguirem tot recte en direcció oest, iniciant una sua pujada. Cartell indicador a la cruïlla on ens incorporem al tram pavimentat.

Km. 4,9. Deixem la carretera asfaltada i prenem una pista que neix a la nostra dreta en direcció N.O. Cartell a la bifurcació. Just a la pròpia bifurcació neix a la nostra dreta una pista secundària d’accés a un camp que obviem de manera evident. A partir d’aquest punt deixem les marques de pintura del G.R. i seguim les marques grogues de la xarxa de senders comarcals. Iniciem un tram de flanqueig pel bosc per sota el vessant nord de la mola que sustenta el Santuari de la Quar.

Km. 5,7. Coll del Gavatx, 964 metres. Pista que surt a la nostra dreta i altre que continua a la nostra esquerra. Ignorem totes dues i prenem el corriol ascendent que neix pel mig  i que davalla de manera pronunciada vers al Rec de Coll de Gavatx.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 6,2. Bac del Monjos. Bifurcació de senders. Prenem el corriol de la nostra dreta, travessant la torrentera i seguint davallant mes tard pel marge dret del torrent, sempre cap a l’oest, tendència S.O. Marques grogues.

Km. 7,1. Font del Ros. Anem a parar a una pista a l’alçada d’un revolt. Seguim la pista vers a la nostra esquerra en sentit ascendent, la font resta just a la nostra esquerra quan iniciem el tram de pista. Marques grogues. Poc mes tard passem al costat de la Font de l’Abad, aquesta molt ben arranjada.

Km. 7,4. Creuem de manera perpendicular una pista secundària.

Km. 7,6. Unió de pistes. Seguim  la pista transversal vers a la nostra dreta, obviant un trencall que neix en diagonal de manera immediata. Seguim tot recte per la pista principal vers al O.S.O., essent ben visible les runes del monestir.

Km. 7,8. Monestir de la Portella. Conjunt de dos grans edificis en runes. Seguim recte vers a ponent travessant una zona de camps oberts i resseguim un corriol descendent que neix al costat de les runes de Can Pinxo. Marques gorgues.

Km. 8,0. Arribem a una pista que seguirem vers a la nostra esquerra. Cartell indicador. Marques grogues. Al poc trobem una bifurcació de pistes. Seguim pel brancal de la nostra dreta. Estem a les proximitats de les runes del molí de la Portella.

Km. 8,1. Ens unim amb una nova pista a l’alçada d’un revolt obert. Seguim el brancal de la dreta i al poc abandonem la pista per seguir per un corriol ascendent que neix a la nostra esquerra. Cartell indicador. Seguim les marques grogues.

Km. 8,3. La senda ascendent creua de manera transversal una pista, seguim tot recte. Marques grogues.

Km. 8,4.Novament el corriol ascendent creua de manera transversal una pista, seguim tot recte. Marques grogues.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 8,9. Anem a parar a una estreta pista que seguim vers a la nostra esquerra durant uns metres. Al poc tornem a abandonar la pista per seguir pel corriol ascendent que torna a endinsar-se al bosc vers a la nostra dreta. Marques grogues.

Km. 9,3. Novament coincidim amb una altre pista que seguirem vers a la nostra esquerra en direcció S.S.E.

Km. 9,4. Abandonem la pista i re emprenem la traça de corriol ascendent que neix a la nostra dreta. Marques grogues.

Km. 9,8. Anem a parar a una altre pista que seguim vers a la nostra esquerra per terreny ja molt planer.

Km. 10,0. Coll del Serrat de les Tombes. La pista passa a ser pavimentada al costat sud de la serra, o sigui, vers a la nostra dreta. Abandonem la pista per iniciar l’ascensió al cim, essent aquest el punt on caldrà retornar per fer el camí de tornada una vegada davallem del cim. Iniciem l’ascensió per una mena d’aresta amb vegetació baixa. El cim i la bandera que hi ha a la part alta del cingle son ben visibles.

Km. 10,2. En un tram de pujada per terreny herbós obert, deixem el corriol més marcat i seguim les traces poc fressades d’un nou sender que puja de manera directa al cim. Fita a la bifurcació. Atenció, costa d’endevinar una mica el traçat exacte de la pujada, si be caldrà resseguir l’aresta i tenir com a referència la bandera de la part alta del cingle que ens serveix de fita, en el sentit que sempre hem de pujar en direcció a aquest punt. A mida que pugem el corriol es va dibuixant millor. Just a la part alta trobem una corona de pedra que ens obliga a fer una curta grimpada mancada de cap complicació (Iº).

Km. 10,5. Sant Isidre de la Quar. Punt culminant del Serrat de les Tombes. 1.117 metres d’alçada. Petita ermita que corona el cim planer, on hi ha el que sembla resta de túmuls encercats amb teules. Davallem desfent les passes de la pujada en sentit invers.

Km. 11,0.Coll del Serrat de les Tombes.Estem de nou al collet coincidint amb el punt quilomètric 10,0. Davallem per la pista pavimentada de la nostra esquerra, flanquejant en diagonal descendent pel vessant sud del propi cim que em pujat, en direcció S.E.

Km. 11,6.Proximitats del mas de la Baumeta. Unió de pistes asfaltades. Seguim vers a la nostra esquerra en direcció est.

Km. 11,8. Mas de Colltinyós. Deixem l’asfalt i prenem un corriol ascendent vers a la nostra esquerra direcció nord. Aquí tornem a coincidir amb les marques del G.R. El corriol comença per un terreny un xic descarnat i més tard passa sota uns blocs producte d’una esllavissada.

Km. 12,5. Tornem a ser-hi de nou a la part alta de la carena, en una mena de collet. Trobem una pista en desús que seguirem vers a la nostra dreta. Marques de G.R.

Km. 12,6. Pista en desús que se’ns incorpora en diagonal der la dreta i que ignorem. Poc més tard passem per l’anomenat Pas Estret, si be el cordal continua sent molt transitable i tot plegat discorre per un ample camí. Poc a poc perdem alçada.

Km. 13,6. Bifurcació, unió de pistes que dibuixa un triangle. Cartell indicador. Abandonem el G.R. i seguim vers a la nostra dreta per la pista que davalla de manera suau però constant vers al E.S.E.

Km. 14,8. Coll de les Planes, 914 metres. Creuem una carretera asfaltada. A l’altre costat neixen dues pistes. Prenem el brancal de la nostra esquerra en direcció N.E. Comencem un  tram de baixada constant i evident sense pèrdua possible.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 15,7. Bifurcació. Seguim la pista de la nostra dreta.

Km. 15,8. Nova bifurcació, prenem la pista descendent que neix en diagonal a la nostra esquerra. Continuem perdent alçada de manera suau i constant.

Km. 16,2. Baga dels Rúixols. Pista en desús que se’ns incorpora per l’esquerra i que ignorem. Continuem davallant.

Km. 16,6. Anem a parar a una pista transversal que seguirem en sentit descendent vers a la nostra esquerra en direcció N.O. Arribem a la part baixa de la vall on traspassem el Rec de Can Pou, moment en que la pista dibuixa un revolt i en suau pujada re orienta les nostres passes vers a llevant.

Km. 17,4. Tornem a coincidir amb el punt quilomètric 2,2 de l’inici de l’excursió, moment a partir del qual haurem de desfer les nostres passes, passant per davant del mas de la Molina, seguint la carretera central de la vall de Merlès, creuant la Riera de Merlès pel vial d’accés al càmping i retornant de nou al punt de partida.

Km. 19,7. Càmping de la Riera de Merlès, punt final d’aquesta llarga excursió.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGARTE EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/la-portella-quar-serrat-tombes-des-de-camping-riera-merles-9875394

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: