EL PARRISAL – RIU MATARRANYA

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció:Espectacular recorregut per un indret d’extraordinària bellesa. Se’ns dubte estem davant d’una de les millors joies de la comarca. Camí per fer sense preses, amb zones força pedregoses i una mica de tot: passarel·les, petites i fàcil trepades, zona de riu, bosc, petits ponts … una meravella en tots els sentits. Anar però previstos de bon calçat i amb compte, ja que cal un bon peu muntanyenc. Aquest curt periple res te a veure amb les amples i llargues pistes a les quals ens tenen acostumats la gran majoria dels restants periples de la Matarranya.

Atenció, estem en un paratge natural ric en fauna aquàtica que alhora es un micro habitat com fràgil. Caldrà ser escrupolosament respectuosos amb la natura i fer tot el possible per a que no quedi més testimoni del nostre pas que el gran record que de ben segur ens durem d’aquesta petita aventureta que es el “micro-trekking” del riu.

FOTO PAKO CRESTAS

Temps: Malgrat ser un itinerari relativament curt, les característiques del terreny fa que la marxa sigui lenta. Calcular mínim unes 3 hores mínim per anar i tornar.

Desnivell:141 metres de pujada i 2 metres de baixada per l’anada i el mateix en sentit invers per la tornada.

Llargària:3 quilòmetres 880 metres de anar i el mateix per tornar.

Dificultat:Mitja en el que respecte a la llargària, però Alta al considerar el tipus de terreny.

FOTO PAKO CRESTAS

Punts d’aigua: Tota l’estona anem al costat del riu que alhora es la font de proveïment d’aigua potable del poble de Beseit, el que dona a entendre que la qualitat de les aigües es bona. No obstant sempre es aconsellable dur el líquid que necessitarem des de bon principi, ja que si be l’aigua del riu segur que es pura i no te contaminació, tampoc està tractada.

Punts de referència:* pàrquing i pícnic del barranc de la Fenellasa * Estrets de la Fenellasa * Pinturas rupestres de la Fenellasa * Cova de la Dona * Pla de la Mina * riu Matarranya.* Les Gúbies del Parrissal.

Accés al punt de partida:Pàrquing del barranc de la Fenellasa, al final de la pista de transit rodat permès (peatge entrada a l’estiu i caps de setmana) situada a la Vall del Parrissal. Accesible amb cotxe (primer pista pavimentada i desprès pista de terra en molt bon estat) des del mateix poble de Beseit. Cartell indicador.

FOTO PAKO CRESTAS

Itinerari:Km. 0,0 – Des de la zona de pàrquing i pícnic del barranc de la Fenellasa, seguim la pista encara ample que discorre pel fons de la vall, en direcció sud. Una cadena impedeix continuar amb el trànsit rodat de vehicles.

Km. 0,23 – La pista, bastant planera, presenta un túnel artificial excavat a la roca. Entrem als anomenats Estrets de la Fenellasa.

Km. 0,4Pinturas rupestres de la Fenellasa, situades a poc metres a la nostra esquerra a l’altre marge del riu que podrem creuar amb un pont. Cartell indicador i panel informatiu. Les pintures estan protegides per una tanca però son perfectament visible. Visita obligatòria. Desprès seguirem per la pista principal situada al marge esquerra del riu en direcció sud. Passem per un segon túnel.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 0,7 – Cova de la Dona, situada al tocar de la pista a ma esquerra. Ben visible. Cartell indicador.

Km. 0,8 – Pla de la Mina. Final de la pista. Un corriol neix en sentit ascendent a la nostra esquerra, es tracta del P.R. que puja cap a les Moletes d’Areny. Nosaltres seguim pel costat del riu vers al sud.

Km. 1,2 – Cartell indicador. Trobem unes passarel·les laterals enganxades a la paret rocallosa, que ens permeten caminar per sobre les aigües del riu Matarranya.

Km. 1,6 – Creuem per primera vegada el riu sense auxili de pont. Marques de P.R. Poc mes tard el tornem a creuar situant-nos de nou al marge esquerra de les aigües. Corriol que va alternant-se pel llit del riu o pels boscos laterals.

Km. 1,7 – Passem pel costat de les runes d’un antiga caseta.

Km. 1,8 – Creuem el riu sense auxili de pont i els situem al marge dret de les aigües. Corriol. Marques P.R.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 2,0 – Novament creuem el riu i ens situem al costat esquerra de les aigües. Seguim pel corriol que alhora segueix el curs natural del barranc, majoritàriament vers al sud.

Km. 2,4 – Falsa bifurcació Totes dues branques del camí tornen a ajuntar-se al poc. Marques de P.R.

Km. 2,5 – Cartell indicador. Iniciem un nou tram de passarel·les sobre les aigües del riu Matarranya.

Km. 3,3 – Falsa bifurcació. Tots dos camins s’ajunten al poc.

Km. 3,7 – Cartell indicador. Passem per sota uns degotalls. Creuem el riu i els darrers metres els fem entre bosc i blocs pel marge dret de les aigües.

Km. 3,9 – Les Gúbies del Parrissal. Indret on el riu s’engorga entre enormes i vertiginoses parets i finalitza el camí. Indret fotogràfic d’una bellesa extraordinària. Final del trajecte.

Retorn: Pel mateix itinerari en sentit invers.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

POTS DESCARREGAR EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/el-parrizal-20861885

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: