MONTSENY – VISITA AL CASTELL DE MONTCLUS

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/
FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: El castell de Montclús data del segle XI i tingué el seu màxim esplendor al segle XIII. Te a la vora les restes d’un poblat ibèric, (restes esparses trobades al terme testifiquen que lloc ja era poblat a la prehistòria), el que dona a entendre la situació privilegiada del turó sobre el qual es situa, localitzat a pocs metres per sobre de la fèrtil vall de Palautordera, i constituint, a la vegada, un indret de vigilància privilegiat. La seva notaria agrupava la demarcació de diferents nuclis propers i algun de més allunyat, des de Olzinelles i Vallgorguina, fins a la Costa de Montseny, Mosqueroles i tots els pobles de la vall de Palautordera. A les primeres notes històriques escrites a la que es fa referència del castell, el trobem anomenat com el “castro de Montecluso”. Com tant altres castells dels voltants, va ser construït per defensar-se d’una suposada avançada musulmana just al inici de la reconquesta de les terres catalanes. Avançada que mai es va produir.

El principal component del castell es la torre de guaita, que encara avui està en molt bon estat de conservació. Es conserva també el pati central d’armes. L’accés dels voltants estava limitat per escales i ponts mòbils. També hi havia diverses línies emmurallades de defensa al voltant del castell. En el seu temps més esplendorós comptava amb diversos habitatges i va ser construïda a les rodalies l’ermita de Santa Margarida (any 1.363). Com a construccions pertanyents i de vassallatge del castell comptava amb el avui desaparegut castell de ses Agudes i amb la Torre de Miravalls. (veure capítol de castells). A principis del 1.700 el castell ja restava abandonat i de mica en mica s’ha anat enrunant. No obstant en l’actualitat es manté una línia de conservació per evitar al increment de l’enrunament del castell i els seus interiors resten nets i espaiosos, es pot visitar sense cap mena de problema.

FOTO PAKO CRESTAS

L’excursió que presento a continuació, si be dona una miqueta més de volta que si anem directament al propi castell, ens permet fer un passeig circular molt més atractiu com a excursió pròpiament dita, visitarem l’ermita de Santa Magdalena i tindrem diferents perspectives panoràmiques del castell i del seu emplaçament. Val a dir que la excursió pot tenir caire familiar per la seva comoditat i la seva curta durada, tan sols caldrà tenir en compte que haurem de travessar el riu de la Tordera i que no hi ha pont. A l’estiu les aigües estan força fresques, al hivern força fredes. Si el cabdal es abundós (en època de pluja) més valdrà aplaçar el passeig per una altre temporada. Una filera de roques ens permetrà no mullar-nos els peus sempre i qual el cabdal estigui per sota de les mateixes i no errem en els equilibris, cas contrari ens haurem volgut evitar de mullar-nos els peus per caure a l’aigua de cos sencer.

Punt de partida:     SANTA MARGARIDA DE PALAUTORDERA. Podem deixar el vehicle a la plaça de l’església o a les rodalies.

Punt d’arribada:    El mateix.

Desnivell:              Uns 135 metres de pujada i altres tants de baixada.

Horari:                  1 hora i 30 minuts.

Itinerari:                Davant mateix de l’església de SANTA MARGARIDA DE PALAUTORDERA, 265 m., hi ha una bifurcació de camins. Cal prendre la branca de la dreta que aviat deixa d’estar asfaltada per convertir-se en una pista en molt bon estat. De fet aquest primer tram el podríem fer amb cotxe, però potser després tindrem problemes per estacionar-lo. Passem a tocar de diferents masos (CAN MARTORELL i CAN MARC) on es localitzen conreus i cavalls de lloguer. Al costat del segon mas trobem que el camí es divideix en tres. Nosaltres prendrem la pista del mig que ràpidament dibuixa una baixada vers al riu. Aquest darrer tram de pista, o sigui, la baixada cap al riu, ja no es apte per vehicles convencionals tipus turisme.

FOTO PAKO CRESTAS

Com ja hem dit a l’ introducció caldrà creuar el riu de la Tordera sense auxili de pont. Ja sigui saltant per una filera de pedres construïda a tal efecte, o descalçant-nos directament i mullant-nos els peus. (0,10 h). Cal prendre precaucions si el cabdal del riu està crescut i fins i tot renunciar-hi a creuar-lo si no ho veiem clar. Al altre costat del riu trobem una bifurcació de camins, prendrem la branca de la dreta que ràpidament guanya desnivell. Es tracta d’una pista molt evident que dibuixa uns quans revolts. Quan aquesta està a punt de concloure trobarem un punt concret amb una bona panoràmica sobre el castell. Descobrirem que nosaltres ja estem per sobre de la fortalesa que se’ns presenta penjada sobre uns estimballs terrosos. Passem pel costat d’un mas que ens queda a la nostra dreta (CAN JERONI), just al moment en que ens topem amb una altre pista, encara més gran i ample i que seguir-me vers a l’esquerra, donant l’esquena i allunyant-nos del mas de Can Jeroni. Al fons descobrim un conjunt de cases a les quals no arribarem, es tracta del poble de MOSQUEROLES.

Seguirem la pista fins a situar-nos a les proximitat de l’ermita de SANTA MAGDALENA, 400 m., (0,45 h) on prendrem el trencall de l’esquerra que duu cap a CA N’ ALBERT DE DALT. Sentit descendent. Nosaltres ens quedarem a les portes de la propietat privada que envolta l’esmentat mas. La pista te una cadena. Una vegada creuada deixem d’apropar-nos cap al mas i davallem directament per una mena de camps inclinats, tot passant pel costat de un pou. A baix del camps es dibuixa un bonic camí que transcorre per dins del bosc dalt de la mena de dorsal que fa el propi turonet que sustenta el castell. Cal recordar que des de l’ermita tot el sentit de l’excursió ja ha estat descendent. De cop i volta descobrim el castell en un clar del bosc amb la torre de guita en primer pla. Visita a l’interior i pausa obligada. CASTELL DE MONTCLÚS, 325 m. (1,05 h).

El camí continua baixant en direcció S.O. endinsant-se en un curiós bosc d’eucaliptus. Dibuixa decidides ziga-zagues fins a una mena de esplanada d’on surt un camí descendent vers a la nostra dreta. Passem pel marge d’una cadena que tanca la pista al transit rodat. La part final de l’esmentada pista transcorre per una mena de riera. Quan el bosc s’aclareix un el terreny s’aplana, ja estem de nou a les proximitats del riu de la Tordera, just al gual pel qual haurem creuat durant el camí d’anada. Desfent les nostres passes fins a tornar a SANTA MARGARIDA DE PALAUTORDERA. 265 m. (1,30 h)

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor

Resseguir itinerari 19 del mapa parcial

POTS COMPRAR EL MOCADOR DE COLL DEL MONTSENY DE LA COL.LECCIÓ PAKO CRESTAS AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://pakocrestas-shopping.com/epages/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6.sf/es_ES/?ObjectPath=/Shops/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6/Products/BUFF001

POTS COMPRAR EL MAPA DEL MONTSENY DE PAKO CRESTAS AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://pakocrestas-shopping.com/epages/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6.sf/es_ES/?ObjectPath=/Shops/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6/Products/MAPA003

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s