Diseña un sitio como este con WordPress.com
Comenzar

MATAGALLS DES DE SANT BERNAT PEL PUIG SACREU, BAIXADA AL SANT MARÇAL PEL COLL PREGON.

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/
FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Estem davant d’un itinerari circular que es poc considerar dels més recomanables del massís del Montseny. El trajecte te tres parts ben diferenciades: La primera es l’ascensió al Matagalls per la soleia, amb la bonica cadena del Puig Sa Creu com a guinda del patís. Es tracta d’una pujada ferma i tranquil·la, d’amples vistes.

El segon tram es la baixada a Sant Bernat passant pel famosíssim Coll Pregon. Se’ns dubte un dels itineraris més visitats del massís, segona via d’ascensió al Matagalls després de la tan gregària ascensió pel Coll Formic; malgrat que aquesta – la pujada pel Coll Formic – no es poc comparar ni de lluny davant la bellesa paisatgística del camí que comunica Sant Marçal amb el cim.

FOTO PAKO CRESTAS

El tercer tram es la baixada per pista de Sant Marçal a Sant Bernat, un trajecte còmode i sense pèrdua possible, ja que discorre per pista, però tal vegada poc afortunat pels caminants, ja que sovint haurem de fer-nos a un costat del camí pel trànsit de vehicles, motos, quads i bicicletes. Malgrat tot aquets darrer tram es necessari per tal de concloure el periple.

En aquesta excursió coneixerem dos ermites claus en la orografia montsenyenca: Sant Bernat i Sant Marçal, totes dues dins del terme municipal del Montseny. Al primer es de construcció relativament recent, juntament amb l’hotel s’erigiren a l’any 1952 per iniciativa d’en Delmir de Caralt. L’obra es de l’arquitecte Josep Maria Ros i Vila i segueix un estil neoromànic. La capella està dedicada a Sant Bernat de Menthon.

FOTO PAKO CRESTAS

La segona, l’ermita i santuari de Sant Marçal, es tracta d’una construcció força més primitiva. Documentada de l’any 1053, fou renovada a l’any 1066 i consagrada a l’any 1104. L’actual es un edifici romànic, amb absis circular, volta de mig punt i un ample campanar d’espadanya. El que abans era la casa del priorat avui forma part de l’hotel. Va ser habitat de manera constat de l’any 1066 al 1100, quan va ser abandonada. Poc més tard el bisbe de Vic va obligar a tornar als monjos en el moment de la consagració de l’església a l’any 1104. Al principi vivien 7 monjos, després la població baixà a 4 o 3 cap als segles XII i XIII. Als segles XV i XVI hi havia el prior i un sacerdot fins a l’any 1624, quan marxà el darrer monjo de Sant Marçal. Antuvi llocs aïllats i pregons, avui en dia s’han convertit en dos dels principals atractius turístics del massís, amb hotels i restaurants de primeríssima categoria, on cada cap de setmana centenar de turistes arriben amb els vehicles, ja sigui per fer una estada curta o passar-hi el dia. L’hotel de Sant Marçal, avui en dia, forma part de la selecta xarxa de “Relais du silence” un selectiu conjunt de hotels de luxe que tenen com a denominadors comuns el silenci i la pau garantida durant la nit. L’estància, però, està reservada a butxaques prou folgades, ja que els preus sobrepassen els 300,00 euros la nit.

Deixem pas a les erudites paraules d’en Pere Ribot, per tal d’impregnar-nos de la màgia general de les ermites del Montseny, i de la de Sant Marçal en particular:

FOTO PAKO CRESTAS

“Com a vestigi de fe que decora el paisatge, pels cims i replecs del massís muntanyenc fan acte de presència secular les ermites, d’una arquitectura simplicíssima, espiritual, romànica, sense massa complicacions. Decoren, de fet, l’esperit del paisatge, són testimoniatge d’una fe adquirida i arrelada a través de centúries, entre els lloms encara intactes del Montseny. Són com el pern i la companyonia de la solitud humana, l’esclat en els moments transcendentals de la vida d’aquestes fesomies que tenen semblança a les arrels que decoren, com nervis duríssims, la terra. Cada ermita fa olor de pietat, amb les parets humides i pintades, a voltes, sense gust, però empeltades, com un gravat misteriós, del baf de la pagesia, envellides per el temps i la rusticitat de la pregària. Són d’una solitud i silenci amables, en les valls amagades per la verdor, el bagueny, o pels cims nevats on el vent es mou amb llibertat i amb udols misteriosos….”

“…. El sacerdot, amb la seva presència física i espiritual, i amb l’esforç de comprendre l’ànima del poble, mantenia i presidia, solemne i humil, les diades, com una força vivent, escalf humà que donava sentit a la vida. Ell mateix, per tal de no caure en el perill de la somnolència espiritual, i a la vegada, matar les hores que passen, sentia necessitat de l’agilitat del cos, conrear les feixes de la rectoria, collir una mica de vianda, caçar i lligar, amb ordre cenobític, el conreu del terrer amb el breviari i l’estudi, i, si calia, fer una mica d’escola als infants de la rodalia  …..”

FOTO PAKO CRESTAS

“…. El Coll de Sant Marçal té 1.107 metres d’altitud, i, en la conca o petita vall, s’hi aixeca l’ermitatge o santuari, amb un espaiós hostalatge al costat, conegut per Sant Marçal o Sant Marçal del Montseny. L’emplaçament del lloc és adorable, recer de silenci contemplatiu que recorden els mots de sant Bernat: O magna solitudo! O sola magnitudo! (O gran soledat! O grandesa única!). és la més popular de les ermites del Montseny. Prop de l’ermita, i en un pujolet, hi ha la famosa taula dels tres bisbats – Barcelona, Vic, Girona – amb una creu alta com desafiant els llamps i les torbonades, i alhora, com un guarda del lloc, com un Deu-vos-guard de confiança. A un tirat de pedra de l’ermita, avall, hi ha la font de Sant Marçal, d’un doll inestroncable i fresquíssim, amb una estela amb el famós poema de Guerau de Lliost, Font de Sant Marçal”.

Personalment guardo un magnífic record d’una de les pujades que he fet al Matagalls des de Sant Bernat. Es tractava d’un dia posterior a una jornada de grans nevades producte d’una entrada d’una pertorbació de llevant. La nevada, intensa i humida, va ser persistent i no va ser acompanyada de vent. Després la boira protegí tota la part alta de la muntanya dels efectes dels rajos de sol, pel que el tram de dalt del Puig Sacreu i el Serrat de l’Home Mort tenien tots els boscos extraordinàriament nevats, amb tota la neu enganxada de les branques, formant una immillorable postal nadalenca.

FOTO PAKO CRESTAS

Punt de partida:     SANT BERNAT DEL MONTSENY. 845 m.

Punt d’arribada:    El mateix.

Desnivell:     De Sant Bernat al cim hi ha 851 metres de desnivell, però caldrà comptar que, al retorn, baixarem fins a la cota 750 metres i haurem de remuntar de nou uns 100 metres de desnivell per arribar al punt de partida. Així dons les sumes de desnivells acumulats seran de 950 metres de pujada i altre quantitat idèntica de baixada.

Horari:         4 hores i 40 minuts.

Itinerari:       De darrera l’ermita de SANT BERNAT DEL MONTSENY, surt un corriol indicat amb un cartell: cap a la dreta (camí que agafarem) “Matagalls” cap a l’esquerra (camí que obviarem) “Sant Marçal.       

FOTO PAKO CRESTAS

El camí travessa bosc de alzines i, sense ser ample, si que resulta estar net, ben marcat i senyalitzat amb taques grogues i vermelles. Als 10 minuts passarem pel costat d’una pista que ens discorrerà paral·lela al camí durant un tram, una mica per sota, però que mai no caldrà trepitjar. El camí continua pujant amb suaus ziga zagues, Als 15 minuts travessem una primera pista i 10 minuts més tard tornem a travessar un segon tram de la mateixa pista. Cop després la trobem per tercera vegada, essent aquesta cruïlla l’única que no creua la pista directament, sinó que seguirem la mateixa cap a la esquerra durant un tram molt breu, per veure com el camí torna a pujar directa vers al bosc.

Poc més tard travessem una pista abandonada (4a secció de pista que travessem) i poc més tard anem a parar a un cinquè tram de pista que seguirem vers a l’esquerra en sentit ascendent. Pujant per la pista obviem dues bifurcacions que neixen vers a l’esquerra i aviat la pista es torna a convertir en camí. Quan portem 45 minuts de marxa encara creuarem una sisena secció de pista (la darrera), per continuar pujant directes pel vessant orientat al sud. Aquí la vegetació ja ha canviat i creuem una zona coberta de vegetació baixa. El camí es estret però molt ben marcat. Passem per un peti prat amb un pal sec i una senyal, PLA SAFATGELLA, (0,55 h)  i poc més tard assolim el meravellós mirador del COLLET (1,20 h). 1.272 m. Des d’aquí surten dos camins. Nosaltres pujarem el corriol de l’esquerra (direcció N.O), que puja pel vessant que a la part alta està coronat de fageda. Aquest es l’únic sector on el camí, amb la proliferació de la ginesta i de matolls, pot resultar una mica perdedor, fins i tot creuarem alguna petita secció de tarteram.

FOTO PAKO CRESTAS

A mida que pugem el vessant aquest va prenen més forma de llom triangular, passant per dos plans (PLA SOLIVA DE BAIX i PLA SOLIVA DE DALT) i grenys rocallosos que mai representen cap obstacle (ESQUEIS DEL TAGAMANENT i ROQUES FONDES). Camí marcat entre prats, trams de vegetació baixa i fageda. El llom finalitza en una mena de piràmide molt suau, essent la cota coneguda com el PUIG SACREU, (1,50 h) Creuem una zona de bosc de fageda horitzontal per davallar al suau COLLET DE L’ANTIC. 1.624 m (2,00 h). Seguint la cadena, molt evident i amb corriol marcat vers al nord, pugem el TURÓ DE LA BANDERA, 1.654 m, situat a pocs metres del COLLET DE L’HOME MORT, 1.639 m, (2,10 h) lloc on coincidim amb el camí clàssic de pujada des de Sant Marçal.  Ara pujarem vers al O-N.O. per un camí molt ben marcat i sense pèrdua (marques de G.R.) assumint insignificants fins a situar-nos sota la creu del MATAGALLS. (2,20 h).

FOTO PAKO CRESTAS

Davallarem cap al COLLET DE L’HOME MORT tot desfent les nostres passes. A partir d’aquest punt baixem vers al est pel mig del bosc, amb una baixada primera bastant pronunciada, per després anar baixant més en diagonal vers a la clariana del COLL PREGON, 1.532 m. (2,50 h). Continuem vers est, tot per un camí força horitzontal que es dibuixa al sud de la cadena. Marques de GR. Arribem a un segon coll, el COLL SESPORTADORES, 1.484 m, i continuem vers al est, davallant molt suaument pel bosc de fageda, fins arribar al PLA DE PARANY. Lloc on el camí ja s’orienta més cap al N.E. per perdre desnivell de manera decidida, tot traçant ziga-zagues. A mitja baixada hi ha un cartell i de tant en tant trobem marques de GR, de totes maneres el traçat no te pèrdua possible. COLL DE SANT MARÇAL. 1.106 m. (3,30 h). El camí va a parar al pàrking, a l’altre costat de la carretera hi ha LA TAULA DELS TRES BISBES (visita obligada). Per baixar prenen la pista que va vers al SANTUARI I HOSTELERIA DE SANT MARÇAL i, just abans d’arribar-hi, la pista gira vers a la dreta tot passant pel costat de la FONT BONA.La pista davalla per la vall de la riera de Sant Marçal, no te pèrdua. Primer discorre pel marge oest de la riera i després pel est, per tornar a creuar-la en un lloc on hi ha uns cingles, els CINGLES DE BOVILÀ. Poc després hi ha un camí que puja vers a la nostra dreta per tornar a SANT BERNAT, tot passant pel mas de CAN GORGS. No obstant, l’alternativa més còmoda, malgrat ser més llarga, es continuar la pista fins a la carretera i seguir la mateixa 1 quilòmetres fins a SANT BERNAT DEL MONTSENY. 845 m. (4,40 h).

FOTO PAKO CRESTAS

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor

Resseguir l’itinerari 53 del mapa parcial

POTS COMPRAR EL MOCADOR DE COLL DEL MONTSENY DE LA COL.LECCIÓ PAKO CRESTAS AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://pakocrestas-shopping.com/epages/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6.sf/es_ES/?ObjectPath=/Shops/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6/Products/BUFF001

POTS COMPRAR EL MAPA DEL MONTSENY DE PAKO CRESTAS AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://pakocrestas-shopping.com/epages/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6.sf/es_ES/?ObjectPath=/Shops/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6/Products/MAPA003

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: