SANTA COLOMA DE FARNERS – RUTA DE LES 10 ERMITES

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/
FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: La ruta de les 10 ermites es molt bon recorregut per fraccionar-ho en dos o tres dies i fer aquest llarg periple al voltant de Santa Coloma de Farners i les estivacions orientals de les Guilleries, tot visitant les 20 esglesioles perdudes en mig del no res, que son:

  • Farners
  • Argimon
  • Sant Pere Cercada
  • Santa Victòria de Sauleda
  • Sant Miquel de Cladells
  • Santa Margarida de Vallors
  • El Pedró
  • Santa Creu d’Horta
  • Santa Bàrbara
  • Sant Andreu de Castanyet

La ruta va ser dissenyada i creada per en Josep Danès i Vila, i el seu manteniment va a càrrec de l’associació d’amics dels camins colomencs, amb la col·laboració del consistori de Santa Coloma de Farners.

Temps: 17 hores i 40 minuts

Desnivell: 1.371 metres de pujada i 1.371 metres de baixada

Llargària: 61 quilòmetres i 410 metres

Dificultat: Molt alta si es vol fer en una única jornada molt maratoniana. Alta si es fracciona en dos o tres jornades

Punts d’aigua: Passem per diferents fonts durant el trajecte, les quals no sempre ragen aigua.

Punts de referència: * Parc de Sant Salvador * Riera de Santa Coloma * Font Picant *Bassa dels Camps * Ca l’Oller * Can Miquel * Mare de Déu de Farners * Casa Blava * Torre d’en Planes * Roca Aguilera * Turó d’en Canaleta * Can Gorgals Vells * Sorrei d’en Planes * Coll dels Carboners o Plaça de les Bruixes * Mare de Déu d’Argimon * Coll dels Carboners o Plaça de les Bruixes * Sot d’Argimon * Font de la Mica ó Font del Vidre * Sot de la Pedrosa * Font de l’Avenalleda * Sant Pere Cercada * Can Formiga * Can Mas * Sot d’en Planes * Bellveí Vell * Santa Victòria de Sauleda * Mas Vernedes * Penyes del Begís * Sot de Mas Moll * Forn de Rajols * castanyeda de Mas Moll * Riera de Joanet * Eix Transversal, autovia C-25* runes de Can Riera * Sant Miquel de Cladells * mas dels Clopers * Prat Llarg * Castanyeda de la Teuleria * Riera de Santa Coloma * Pla del Forn* Prat de la Teuleria * mas de la Corbera Nova * Can Joanic * Mas Vidal * Santa Margarida de Vallors * Castanyeda del Gavatx * mas en runes del Solà * font del Solà * Sot del Solà * Pedra dels evangelis * Can Rei * Sot de la Mina * Runes de Can Cigala * Roques de Rei * Runes de Can Cigala * Collet dels Republicans * Mare de Déu del Pedró * Baga del Pla de les Cases * Sot de la Font Freda * Riera de la Molina * Font de la Molina * El Sobirà * Can Mon * Coll Cirerer * mas de la Casilla * Santa Creu d’Horta * Roure de Ca n’Iglésies * Riera de la Molina * Pla del Fromental * Coll de Ruscall * mas de Ruscall * Basses del Ruscall * Cim de Santa Bàrbara * Coll de Ruscall * Coll de les Llumeneres * castanyer Gros de Can Surós * Sot Oriental de la Manera * Mas de Can Surós * Sot Occidental de la Manera * Can Palomeres * Sant Andreu de Castanyet * Santa Coloma de Farners. Parc de Sant Salvador

Punt de partida: Parc de Sant Salvador, a uns 300 metres de la plaça de la vila de Santa Coloma de Farners. Possibilitat d’estacionar el vehicle a les rodalies.

FOTO PAKO CRESTAS

Itinerari: 0,00 h. Parc de Sant Salvador. 130 metres. Després d’haver creuat el pont sobre la Riera de Santa Coloma, ens trobem el primer cartell indicador que ens informa que estem a l’inici de la ruta de les 10 ermites. Seguim un passeig en mig dels arbres, ample i horitzontal, paral·lel al riu vers a la nostra dreta, en direcció N.O. Taques blanques.

0,09 h. A la nostra dreta hi trobem un camí que travessa la riera gràcies a l’auxili d’un pont, seguim tot recte pel passeig situat al marge esquerra de les aigües. Al poc trobem a la nostra esquerra l’inici del camí 2 i 3 del Rocar, que també obviarem seguint recte.

0,12 h. Font Picant. Final de la pista o camí ample. Seguim en la mateixa direcció, al costat de les aigües, ara per un estret corriol. Taques blanques.

0,16 h. Bifurcació. Seguim el brancal de la nostra esquerra.

FOTO PAKO CRESTAS

0,20 h. Creuem una mena de riera seca i de seguida ens trobem amb un camí transversal que seguirem vers a la nostra dretes. Marques blanques. Al poc passem pel costat d’una zona de conreus d’arbres fruiters, que resten a la nostra dreta.

0,26 h. Bifurcació. Obviem el brancal que neix a la nostra esquerra per seguir tot recte. Marques blanques. Per sobre es localitza la Bassa dels Camps que resta fora del nostre àmbit visual.

0,30 h. Deixem a la nostra esquerra una pista amb un cartell que ens informa que es tracta d’una propietat privada.

0,32 h. Anem a parar a un vial asfaltat que seguim vers a la nostra esquerra. Davant nostre tenim una Renclusa.

FOTO PAKO CRESTAS

0,34 h. Una pista que ignorem neix a la nostra esquerra. Seguim tot recte pel vial asfaltat. Taques blanques.

0,35 h. Nova pista que neix en diagonal ascendent a la nostra esquerra i que ignorem per seguir pel vial asfaltat.

0,39 h. Ens situem davant de Ca l’Oller, seguim recte pel vial asfaltat deixant la casa a la nostra dreta.

0,43 h. Passem pel costat d’una hípica que resta a la nostra dreta i deixem a la nostra esquerra un vial doble que neix en forma de “V”. Seguim tot recte per l’asfalt en direcció oest.

0,47 h. Pista que neix a la nostra esquerra i que obviem. Seguim per l’asfalt. Marques blanques.

FOTO PAKO CRESTAS

0,48 h. Deixem l’asfalt i seguim una pista ascendent vers a la nostra esquerra. Indicador a la cruïlla que ens informa que es l’accés a “Can Miquel”

0,59 h. Passem pel costat del mas de Can Miquel que resta a la nostra dreta. Bifurcació. Seguim per la pista de la dreta. Marques blanques.

1,04 h. Deixem la pista i prenem un corriol ascendent que neix a la nostra esquerra. Pugem pel mig del bosc, per una mena de dors – aresta que es després al nord del Turó del Vent.

1,17 h. Mare de Déu de Farners (la primera de les 10 ermites). 388 metres. Ample replà davant l’església, en front, dalt del turó, divisem el proper castell de Farners. Seguim tot recte per la pista que neix en direcció sud. Cartell indicador. Taques blanques.

1,24 h. Deixem a la nostra dreta una pista transversal per seguir recte en direcció sud.

1,25 h. Cruïlla amb un cartell en fotos de diferents ermites. Seguim la nova pista, més ample, vers a la dreta. Marques blanques. La pista descriu un revolt i passem pel costat de la construcció blavosa de Casa Blava

1,34 h. Bifurcació. Deixem de banda la pista de la nostra dreta. A l’esquerra, fora del nostre àmbit visual, resta la construcció de la Torre d’en Planes.

1,39 h. Pista que surt en diagonal a la nostra esquerra i que ignorem per seguir tot recte en direcció O.-S.O.

FOTO PAKO CRESTAS

1,46 h. A la nostra dreta surt una pista amb taques vermelles, es tracta d’un drecera que enllaça directament amb l’ermita de Santa Victòria de Sauleda (que es la quarta del recorregut). Nosaltres però seguim per la pista principal de l’esquerra. Marques blanques.

1,51 h. Estem al costat del mirador de la Roca Aguilera, cartell indicador. Bones vistes panoràmiques de la zona local. Seguim per la pista ample i evident en direcció S.O.

1,57 h. Deixem a la nostra dreta una pista secundaria que neix de manera perpendicular

2,01 h. Nova pista secundària perpendicular a la nostra dreta que ignorem.

2,02 h. Turó d’en Canaleta, 503 metres. Bifurcació. Agafem el brancal de la nostra esquerra i seguim en direcció S.S.E. iniciant un petit tram de baixada. Marques blanques.

2,18 h. Deixem a la nostra dreta una pista ascendent que es l’accés al Can Gorgals Vells, casa ben visible des de la pista.

2,22 h. Sorrei d’en Planes. Bifurcació. Seguim el brancal descendent de la nostra esquerra. Marques blanques.

FOTO PAKO CRESTAS

2,28 h. Una pista se’ns incorpora en diagonal per la nostra dreta. Seguim recte per la pista descendent. Marques blanques.

2,32 h. Camí en perpendicular que neix a la nostra dreta i que ignorem.

2,36 h. Bifurcació a la nostra esquerra, que davall en diagonal i a la qual donarem ràpidament l’esquena. Seguim en direcció S-S.E. Estem creuant l’anomenat Bosc del Far. Traspassem una mena de sots.

2,41 h. Deixem la pista i seguim per un corriol ascendent que neix a la nostra dreta. Marques blanques.

2,42 h. Bifurcació. Seguim la senda ascendent de la nostra dreta.

2,52 h. Nova bifurcació. Seguim pel camí recte de la nostra esquerra iniciant un flanqueig pel mig del bosc des del qual podem divisar la silueta de la propera ermita.

2,59 h. Coll dels Carboners o Plaça de les Bruixes. Neix un corriol vers a la nostra esquerra, que entre mig del bosc i blocs ens apropa a la següent ermita. Taques blanques.

3,04 h. Mare de Déu d’Argimon. 465 metres. Segona de les 10 ermites. Després de la visita de rigor a aquesta esvelta església situada dalt del turó i de gaudir del bon mirador, desfem les nostres passes fins al collet del qual procedim.

3,09 h. Coll dels Carboners o Plaça de les Bruixes. Davallem pel vessant contrari pel qual hem accedit. Baixada de forta pendent en direcció S.O. Marques blanques.

3,16 h. Anem a parar a una pista horitzontal que seguirem vers a la nostra dreta. Traspassem el Sot d’Argimon.

3,19 h. Neix una pista perpendicular descendent a la nostra esquerra que ignorem. Seguim tot recte. Marques blanques.

3,36 h. Bifurcació. Seguim el brancal de l’esquerra. Marques blanques.

3,41 h. A la nostra dreta hi trobem la Font de la Mica ó Font del Vidre.

3,44 h. Creuem el rierol del Sot de la Pedrosa. Seguim per la pista gairebé horitzontal que ara discorre per un tram de bosc més frondós, tancat i agraït. Evident. Marques blanques.

4,03 h. Passem pel costat de la Font de l’Avenalleda, que resta uns 50 metres a la nostra dreta. Immediatament creuem un rierol.

4,12 h. Un nou camí que ignorem se’ns incorpora en diagonal per al nostra esquerra.

4,13 h. Deixem el camí ample i seguim per un corriol de forta pujada. Marques blanques.

4,16 h. Dalt del curt tram de corriol de forta pujada, anem a parar a Sant Pere Cercada, la tercera de les 10 ermites. Les marques ens conviden a passar just pel mig de la construcció annexa a l’església, pel ben mig d’una arcada. Marques blanques. Immediatament trobem una bifurcació de pistes. Cartell indicador. Seguim la pista ascendent de la nostra dreta.

4,27 h. Deixem una pista en desús que neix a la nostra dreta.

4,28 h. Deixem una pista en desús que neix a la nostra esquerra. Seguim un llarg tram de pista evident, amb trams de pujada, amb algunes restes de corriols en desús a banda i banda de poca rellevància. Evident. Taques blanques.

4,44 h. Proximitats de Can Formiga. Creuem una pista en desús de manera transversal

4,45 h. Anem a parar a la pròpia pista que abans em creuat i que ara seguirem vers a la nostra esquerra.

4,47 h. Proximitats de Can Mas. Anem a parar a una ample pista transversal que seguirem vers a la nostra dreta, deixant a l’altra banda una doble bifurcació en forma de “V”.

4,54 h. Deixem la pista ample i prenem un corriol que neix a la nostra esquerra i que discorre paral·lel a les línies elèctriques que deixarem a la nostra esquerra. Taques blanques.

4,59 h. Anem a parar a una pista que seguirem en descens vers a la nostra esquerra.

5,01 h. Creuem el Sot d’en Planes. Unió de pistes. Seguim vers a la nostra esquerra. Al poc creuem una zona de plans per terreny obert.

5,05 h. Deixem a la nostra dreta la pista d’accés al mas del Bellveí Vell, ben visible i proper a nosaltres.

5,06 h. Deixem a la nostra esquerra una pista perpendicular, seguim tot recte en direcció N.E. Marques blanques.

5,07 h. Novament deixem a la nostra esquerra una pista perpendicular, seguim tot recte en direcció N.E. Marques blanques.

FOTO PAKO CRESTAS

5,08 h. Santa Victòria de Sauleda, 589 metres. (la quarta de les 10 ermites). Després de fer la parada corresponent desfem les nostres passes fins a l’anterior cruïlla.

5,09 h. Deixem la pista per la qual em arribat fins a aquest punt i seguim el brancal que neix a la nostra dreta en direcció oest. Marques blanques. Seguim la pista per travessa un tram de muntanya amb la vegetació boscosa en estat de recuperació.

5,17 h. Pista en desús que se’ns incorpora per la nostra esquerra. Ara la pista principal per la qual continuem, comença una suau baixada. Atenció, en aquest tram escassegen les marques blanques. Sobre nostre resten les runes del Mas Vernedes.

5,23 h. Una pista en desús se’ns incorpora per la dreta. Continuem perdent alçada en direcció O.-N.O.

5,28 h. Anem a parar a una pista ben ample que continuarem vers a la nostra dreta en sentit N.O.-N.

5,33 h. En un revolt de la pista deixem la mateixa i seguim per un corriol ben marcat (taques blanques) de davalla pel mig del bosc obert per una mena de llom aresta. Estem a prop de les Penyes del Begís.

5,36 h. Anem a parar a un corriol transversal que seguirem vers a la nostra dreta. Taques blanques. Continuem perdent alçada.

5,37 h. Creuem de manera transversal un camí i seguim tot recte pel corriol amb marques blanques en direcció N.O. Just travessat el camí el corriol es bifurca en dos en forma de “V”. Seguir el brancal de l’esquerra.

5,44 h. Bifurcació. Seguim el camí de la nostra esquerra. Taques blanques.

5,46 h. Anem a parar a un camí transversal que seguirem ver a la nostra dreta en sentit descendent.

5,48 h. Novament topem amb un nou camí transversal més ample que seguirem vers a la nostra esquerra.

FOTO PAKO CRESTAS

5,49 h. Nou camí transversal que seguirem vers a la nostra dreta. Tram de decidida baixada.

5,53 h. Nova pista que seguirem vers a la nostra esquerra. Taques blanques. Al poc creuem una riera seca, es el Sot de Mas Moll.

5,55 h. Deixem la pista i davallem per un corriol amb ferma baixada que neix a la nostra dreta i que s’endinsa al bosc. Taques blanques.

5,58 h. Anem a parar de nou a la pista que seguirem en sentit descendent vers a la nostra dreta. Aquest corriol que em agafat era dons una drecera de la pròpia pista. Mica en mica la pista es va apropant al riu i al fons de la vall, tot deixant a banda esquerra diversos brancals secundaris ascendents. Passem pel costat del Forn de Rajols.

6,10 h. Anem a parar a una pista ample que seguirem vers a la nostra esquerra en direcció oest. Estem ja a la part baixa de la vall.

6,12 h. Bifurcació. Obviem el brancal de la nostra dreta que va a creuar un pont. Nosaltres seguim recte al marge esquerra de les aigües.

6,19 h. Després de passar per sobre d’una canalització d’aigües de un torrent sec, obviem un brancal ascendent que neix a la nostra i seguim tot recte. Taques blanques. Estem passant per la part baixa de la castanyeda de Mas Moll.

6,25 h. Bifurcació. Seguim el brancal de la nostra dreta

6,30 h. Bifurcació. Deixem la pista que segueix recte i anem vers a la nostra dreta tot travessant la Riera de Joanet amb l’auxili d’un pont. Taques blanques.

FOTO PAKO CRESTAS

6,37 h. Anant a la vora de les aigües, que ara resten a la nostra esquerra, i seguint el curs natural del riu, anem a parar a una nova pista transversal que canvia radicalment el sentit de la marxa. Seguirem la nova pista vers a la dreta, allunyant-nos definitivament de la riera i reorientant les nostres passes vers al E.-N.E.

6,42 h. Passem per sota l’eix Transversal, autovia C-25. Al poc hi serem davant de les runes de Can Riera. Es el moment d’abandonar la pista i agafar la drecera ascendent vers a la nostra esquerra. Forta i mantinguda pujada pel mig del bosc. Taques blanques.

6,54 h. Anem a parar a una pista transversal a la part alta de la drecera de pujada. La seguirem vers a la nostra dreta.

6,57 h. Sant Miquel de Cladells, (quinta de les 10 ermites) 450 metres. Després de visitar l’església seguim la pista tot recte en direcció nord. Passem el costat d’un oratori.

7,00 h. Bifurcació. Deixem el brancal de la nostra esquerra i seguim tot recte.

7,01 h. Nova bifurcació. En aquest cas ignorem el camí que neix en diagonal a la nostra dreta.

7,03 h. Creuem la carretera GI-551. Seguim tot recte per la pista que s’endinsa al bosc en direcció N.-N.O. iniciant un tram de baixada. Taques blanques.

7,08 h. Bifurcació. Preem el brancal descendent que neix en diagonal a la nostra dreta.

7,16 h. Anem a parar a una pista tranversal. Seguim la mateixa vers a la nostra dreta descrivint un marcat revolt davant del mas dels Clopers. Passem a tocar de la construcció.

7,22 h. Nova pista transversal que seguim vers a la nostra esquerra. Taques blanques.

7,24 h. Deixem a la nostra dreta un nou camí que davalla directe a la riera que ja tenim ben a prop. Creuem l’anomenat Prat Llarg.

7,29 h. Se’ns incorpora per l’esquerra en diagonal una nova pista que obviem per seguir a prop de les aigües. Estem a la Castanyeda de la Teuleria.

7,37 h. Bifurcació. Seguim vers a la nostra dreta creuant la Riera de Santa Coloma amb l’auxili d’un pont. A la nostra dreta resta el Pla del Forn.

7,40 h. Bifurcació. Un cartell ens indica que la pista de la dreta accedeix a una propietat privada. Estem al Prat de la Teuleria, sota el mas de la Corbera Nova. Seguim dons vers a la nostra esquerra en direcció N.O. continuant per una suau però constant pujada. Cartell indicador.

7,51 h. Una pista se’ns incorpora per l’esquerra. Seguim tot recte guanyant alçada en direcció oest.

7,53 h. Passem pel costat de Can Joanic, mas que resta a la nostra dreta.

8,00 h. Una pista se’ns incorpora per la nostra dreta. Seguim tot recte guanyant alçada en direcció N.O. Taques blanques.

FOTO PAKO CRESTAS

8,05 h. Doble pista en desús que neix a la nostra dreta en forma de “V” molt oberta. Seguim per la pista principal. Taques blanques.

8,09 h. Bifurcació. Seguim el brancal ascendent de la nostra dreta. Per sobre nostre divisem el Mas Vidal.

8,12 h. Bifurcació. Seguim la pista de la dreta. Marques blanques.

8,14 h. Arribem a un punt on la pista te una cadena. Es el moment d’abandonar-la i seguir pel corriol ascendent que neix a la nostra esquerra i que puja de manera decidida pel bosc en direcció nord. Cartell indicador i taques blanques.

8,26 h. El corriol estret es transforma en una pista es desús.

8,27 h. Bifurcació, seguim el brancal de la nostra esquerra. Seguim ara per una pista ben marcada que dibuixa uns revolts ascendents. Son les anomenades Feixes de l’Hostal. Taques blanques.

8,40 h. Santa Margarida de Vallors, 670 metres. (la sisena de les 10 ermites). La pista passa entre l’església que resta a ma dreta i la parròquia que resta a ma esquerra. Seguim tot recte en direcció N.E.

8,42 h. Bifurcació. Cartell indicador. Deixem a la nostra esquerra una pista en diagonal i seguim tot recte en direcció N.E. Taques blanques.

8,43 h. Brancal secundari que neix a la nostra dreta i que obviem.

8,46 h. Brancal que se’ns incorpora en diagonal per l’esquerra. Seguim tot recte en direcció N.E.

FOTO PAKO CRESTAS

8,51 h. Bifurcació. Cartell indicador. Seguim per la pista de la dreta. Taques blanques. Per sota nostre, direcció sud, veurem la Castanyeda del Gavatx.

9,01 h. Bifurcació en diagonal vers a la nostra dreta que ignorem i que es l’accés al mas en runes del Solà. Seguim per la pista principal en direcció E. i després N.E. Davant nostre, a més alçada i a l’altre costat de la petita vall, veiem les Roques del Rei. Bona panoràmica local del que serà una de les properes fites dins de la travessia.

9,05 h. Passem pel costat de la font del Solà i dels Sot del Solà, on torbem una cascada (cartell indicador, cal caminar uns 5 minuts per dins del sot en direcció nord). Seguim per la pista que just al sot dibuixa un revolt i es re orienta vers al S.E.

9,15 h. Un brancal surt vers a la nostra dreta, l’ignorem i seguim tot recte en direcció sud. Taques blanques.

9,19 h. Pista en desús que neix a la nostra dreta i que ignorem.

9,23 h. En un revolt trobem una pista a la nostra dreta. Cartell indicador que ens informa que es l’accés a la pedra dels evangelis. Deixem momentàniament el trajecte estricta de la ruta i prenem aquesta nova pista vers a la dreta.

9,25 h. Pedra dels evangelis. Petits rocs en forma de taules de la llei dins del bosc. Un cartell ens informa a gran trets de la llegenda que envolta aquest lloc. Després de visitar les roques desfem les nostres passes fins al revolt de la pista principal.

FOTO PAKO CRESTAS

9,27 h. Ja de retorn a la pista principal seguim revolt amunt guanyant alçada en direcció N.-N.E. Taques blanques. Be ara un tram de més revolts i de forta pujada.

9,43 h. A la part alta de la pujada creuem una pista en perpendicular i seguim tot recte en direcció N.E. Passem pel costat de Can Rei que resta a la nostra esquerra.

9,47 h. Pista que se’ns incorpora per la nostra dreta i que ignorem per seguir tot recte. Taques blanques.

9,51 h. Creuem el llit sec del Sot de la Mina i de seguida trobem una bifurcació. Cartell indicador. Seguim la pista que surt en diagonal vers a la nostra esquerra en sentit ascendent i en direcció nord. Al poc tornem a creuar el llit sec de la riera i re orientem les nostres passes vers a l’oest. Un cartell ens indica que si seguim vers a la nostra dreta abandonem la ruta de les 10 ermites i marxem en direcció Can Huix.

9,57 h. Collet. Runes de Can Cigala, 810 metres. Seguim una nova pista vers a l’esquerra per prendre al poc un senderó ascendent que puja el turonet que es sustentat per les estimballs de les roques del Rei, les quals haurem vist de perfil al aproximar-nos al mas de Can Cigala. Pujada marcada, sender. Marques blanques. Pujada pel mig del bosc bastant net.

10,05 h. Roques de Rei. 857 metres. Una creu les corona al marge de la vertical. Esplèndides panoràmiques de la zona sud de les Guilleries i del massís del Montseny. Desfem les nostres passes per davallar del cim.

10,10 h. De nou al collet de les Runes de Can Cigala, seguim la pista vers a la nostra esquerra, guanyant alçada de manera constant.

10,18 h. Anem a parar a una nova pista més ben marcada que seguirem vers a la nostra esquerra en direcció nord.

FOTO PAKO CRESTAS

10,23 h. Nova bifurcació. Obviem el brancal de la dreta i seguim tot recte. Marques blanques.

10,27 h. A l’alçada d’un revolt neix una pista transversal a la nostra esquerra que ignorem.

10,34 h. Collet dels Republicans. 857 metres. Bifurcació. Seguim pel brancal que neix en diagonal ascendent vers a la nostra dreta i que ens fa canviar radicalment el sentit de la marxa re orientant-nos a l’est. Continuem guanyant alçada de manera suau però constant.

10,36 h. Nova bifurcació. Seguim per la pista de la nostra esquerra

10,37 h. A l’alçada d’un revolt neix un camí secundari vers a la nostra dreta que ignorem. Seguim per la pista principal guanyant alçada. Coincidim amb les estaques que ens informen que estem en l’itinerari “12” de BTT.

10,47 h. Important nus de pistes. Cartell indicador de la ruta de les 10 ermites. Seguim el segon brancal de la nostra dreta que puja en direcció N, tendència N.O. Just a les proximitats de la següent ermita, ja a tocar, un corriol deixa la pista a la nostra dreta i el seguirem ja que es tracta d’una drecera que hi va directe.

10,53 h. Ermita de la Mare de Déu del Pedró. 915 metres. Cartell indicador. (la setena de les 10 ermites). Ara haurem de tornar a l’important nus de pistes del punt horari 10,47 h. o podem fer desfent les nostres passes o seguint recte per la pista que davalla a la nostra dreta en direcció est, tendència S.E. i que també te taques de color blanc.

10,56 h. A l’alçada d’un revolt neix una pista a la nostra esquerra que ignorem. Davallem en direcció sud, tendència S.O. Taques blanques.

10,58 h. Tornem a ser-hi a l’important nus de pistes del punt horari 10,47 h. Deixem 3 pistes a la nostra dreta i seguim just per la primera que trobem a la nostra esquerra en sentit descendent. Cartell indicador. Taques blanques.

11,06 h. La pista dibuixa un revolt. Poc metres abans em ignorat un brancal perpendicular a la nostra esquerra. A l’alçada del revolt abandonem la pista i seguim tot recte per un camí més estret. Cartell indicador. Taques blanques.

11,10 h. Bifurcació. Seguim el brancal de la nostra esquerra, perdent alçada. Cartell indicador. El nou camí dibuixa uns revolts.

11,15 h. Baga del Pla de les Cases. Ignorem un brancal que neix a la nostra esquerra.

11,22 h. Ignorem un brancal que se’ns incorpora en diagonal per la nostra dreta. Taques blanques.

11,26 h. Sot de la Font Freda. Creuem un rierol i descartem una nova pista que surt en sentit ascendent a la nostra esquerra. Seguim tot recte en direcció nord.

11,28 h. Deixem a la nostra dreta una pista en desús amb molta vegetació. Seguim per la pista principal. Taques blanques.

11,33 h. Riera de la Molina. A la nostra dreta neix un camí que es l’accés a una font propera. Cartell indicador. Val la pena fer aquest petit tros de camí per visitar la font i reposar aigua.

11,35 h. Font de la Molina. Desfem les nostres passes i tornem a la pista principal que seguirem vers a la nostra esquerra. Segueix ara un tram de suau però constant pujada. A les proximitats de l’anomenada “carretera del Sobirà” la pista passa pel costat d’una bona concentració de rucs d’abelles. Cal parar atenció si passem en períodes de calor, bon temps, ja que hi ha una forta activitat per part d’aquests insectes.

11,48 h. Anem a parar a l’anomenada “carretera del Sobirà” que seguirem vers a la nostra dreta en direcció N, tendència N.E. Deixem enrere la pujada i iniciem un tram força horitzontal, fins i tot amb suau baixada. Taques blanques. En aquest punt també coincidim amb el G.R.

12,00 h. El Sobirà, Enorme mas on trobem una taverna. Les marques del GR i de la ruta de les 10 ermites (pintura blanca) ens conviden a creuar pel mig de les construccions sense entrar al recinte privat. Agafarem la pista que neix per sota el Sobirà i que ens duu, per terreny planer, vers al N.O.

12,07 h. Anem a parar a una nova pista ample que seguirem vers a la nostra dreta en direcció E-N.E. marques de GR i blanques.

12,12 h. Deixem a la nostra esquerra un brancal perpendicular que es l’accés al Can Mon, mas que resta ben a prop i es ben visible.

FOTO PAKO CRESTAS

12,13 h. Deixem a banda dreta i a banda esquerra camins secundaris. Seguim per la pista principal.

12,15 h. Deixem la pista principal i prenem una pista en desús a la nostra esquerra per començar a prendre alçada de manera suau. Marques de GR i blanques.

12,25 h. Anem a parar a la pista principal que seguim vers a la nostra esquerra i immediatament arribem al Coll Cirerer. Important nus de pistes. Seguim tot recte en direcció est. Deixant a banda esquerra dos pistes i un camí i a banda dreta una altre pista. Cartell indicador. Marques de GR i blanques.

12,31 h. Deixem a la nostra esquerra el vial d’accés al mas de la Casilla. Seguim per la pista principal vers a l’est. Marques de G.R.

12,37 h. Santa Creu d’Horta. (la vuitena de les 10 ermites) Agradable paratge, que sempre convida a la pausa i la contemplació. Es el moment d’abandonar la pista i prendre el corriol descendent vers a la nostra esquerra, en sentit sud, que davalla vers al riu seguint les esmentades marques.

12,49 h. Passem pel costat de l’enorme Roure de Ca n’Iglésies (arbre monumental), de fet el camí presenta un tram pel qual davallem per les arrels d’arbre com si d’una escalera natural de tractés, acte seguit creuem les aigües la Riera de la Molina. Una vegada a l’altre costat del riu el corriol guanya alçada pel mig del bosc. Marques de G.R. i blanques de la ruta de les 10 ermites.

FOTO PAKO CRESTAS

12,53 h. Anem a parar a una nova pista que seguirem vers a la nostra esquerra. Marques de G.R.

12,56 h. Pla del Fromental. A l’altre costat de les aigües divisem restes d’antigues petites instal·lacions: un portal, una xemeneia …. Bifurcació. Prenem la pista ascendent vers a la nostra dreta. Marques de G.R i blanques.

13,03 h. Deixem a la nostra dreta una pista transversal i continuem guanyant alçada de manera suau tot recte. Marques de G.R. Be ara un llarg tram sense pèrdua possible ja que tan sols hi ha una única pista que va guanyant mica en mica alçada sempre en tendència vers al E-S.E.

13,45 h. Bifurcació. Seguim el brancal ascendent de la nostra dreta. Marques de G.R. i blanques de la ruta de les 10 ermites.

13,50 h. Coll de Ruscall. Anem a parar a una pista transversal que seguirem vers a la nostra esquerra en direcció nord. Marques de G.R. i blanques. Cartell indicador.

13,54 h. Deixem a la nostra dreta un brancal secundari per continuar tot recte. Marques de G.R..

13,56 h. Obviem una nova pista secundària que neix a la nostra esquerra.

13,58 h. Un brancal se’ns incorpora en diagonal per la dreta. Seguim recte per la pista principal. Marques de G.R.

14,00 h. Estem davant de les runes del que era un mas senyorial, el mas de Ruscall. Obviem un brancal que neix vers a la nostra dreta i un altre cap a l’esquerra. Seguim per la pista principal vers al N.E. Marques de G.R. i blanques de la ruta de les 10 ermites.

14,05 h. Bifurcació. Localitzem una bassa just al mig, la qual forma part de les Basses del Ruscall. Seguim per la pista de la dreta que fa una suau pujada. Marques de G.R. i blanques de la ruta de les 10 ermites.

14,08 h. Anem a parar a una nova pista a l’alçada d’un revolt. Continuem la mateixa en sentit ascendent, o sigui, vers a l’esquerra. El cim ja es ben a prop.

14,10 h. Bifurcació. Obviem la pista transversal de la nostra esquerra i continuem pujant. Cartell indicador. Als pocs metres abandonem la pista que agafar un corriolet ascendent que neix a la nostra esquerra i que s’endinsa pel bosc per guanyar la darrera pujada al cim de manera més directa. Marques de G.R.

14,15 h. Cim de Santa Bàrbara. 858 metres. Culminat per la gran ermita i la torre de vigília. Després de la pausa al cim seguirem en direcció nord tot davallant per un marcat corriol que baixa pel mig del bosc. Marques de G.R. A partir d’aquest punt abandonem les marques blanques de la ruta de les 10 ermites. Retornem desfent les nostres passes en direcció sud fins al punt horari 13,50 h, o sigui el Coll de Ruscall.

14,40 h. Coll de Ruscall. Seguim tot recte deixant de banda la pista per la qual abans em fet servir per arribar a aquests indret i una altre situada més a la dreta. Marques blanques i de G.R.

14,42 h. Coll de les Llumeneres. Nou nus de pistes. Cartell indicador. Prenem el brancal descendent de la nostra esquerra en direcció S.O. per canviar d’orientació en un proper revolt i baixar vers al S.E. Comencem un tram de davallada suau però constant que ens allunya definitivament de la part alta de la carena.

14,47 h. Una pista se’ns incorpora en diagonal per la dreta, continuem davallant tot recte en direcció S.E.

14,49 h. Revolt amb bifurcació. Davallem vers a la nostra dreta. Marques blanques i de G.R.

FOTO PAKO CRESTAS

14,55 h. Neixen dues bifurcacions seguides, la primera vers a l’esquerra i la segona vers a la dreta. Ignorarem totes dues per continuar perdent alçada tot seguint les marques blanques i de G.R.

14,57 h. Estem en una mena una mena d’aresta o llom boscós. La pista descriu un marcat revolt, abandonant el llom boscós i deixem a banda dreta dues bifurcacions consecutives. Seguim la pista principal en sentit davallant vers al S.O. i després sud.

15,01 h. Bifurcació. Seguim perdent alçada tot recte obviant un brancal que neix en diagonal descendent a la nostra esquerra. Marques de G.R. i blanques.

15,03 h. Creuem una pista de manera transversal per continuar tot recte.

15,07 h. Nova bifurcació d’un camí en desús vers a la nostra esquerra i que ignorem. Seguim per la pista principal que perd alçada de manera suau vers al sud. Marques de G.R i blanques.

FOTO PAKO CRESTAS

15,11 h. Camí en desús que neix a la nostra dreta. Creuem una zona de castanyers. De fet aquest camí que ignorem ens duu a un gran castanyer ben visible des de la pista. Val la pena desviar-nos cinc minuts i fer la visita al castanyer Gros de Can Surós.

15,17 h. Passem el Sot Oriental de la Manera i la pista es re orienta vers al S, tendència S.E. Al poc trobem un nou brancal que se’ns incorpora per la dreta i que ignorem.

15,21 h. Bifurcació. Seguim tot recte per la pista ignorant el brancal ascendent que neix vers a la nostra dreta.

15,25 h. Mas de Can Surós. 550 metres. Construcció conservada, enlairada i molt soleia. Magnífiques vistes sobre la vall per la qual davallem vers a Santa Coloma de rerefons. Seguim la pista que continua vers al S.-S.O deixant a la nostra dreta el mas. Marques de G.R. i blanques.

15,34 h. Creuarem el Sot Occidental de la Manera. La pistaara descriu uns marcats revolts.Al poc neix per sota nostre, a l’esquerra, en camí diagonal paral·lel que ignorarem. Ara Passem pel costat dels esquelets d’uns castanyers. Seguim sense pèrdua possible per la pista principal que. Marques G.R. i blanques.

15,37 h. Deixem a la nostra dreta un camí en desús per continuar per la pista principal. Marques G.R.

15,40 h. Novament, deixem a nostra dreta una pista en desús.

15,45 h. Estem davant del Can Palomeres. 374 metres. Seguim la pista deixant el mas a la nostra dreta. Marques de G.R.

15,57 h. Bifurcació vers a la nostra dreta que ignorem per continuar per la pista principal.

16,00 h. Anem a parar a un gran i marcat revolt. A partir d’aquest punt deixem les marques de G.R. i seguim per les maques blanques. Deixem a la nostra esquerra una pista secundària (que es per on continua el GR) i davallem vers al  S.O. Cartell indicador a la bifurcació.

FOTO PAKO CRESTAS

16,04 h. Deixem a la nostra dreta una pista en desús que se’ns incorpora des de dalt. Continuem perdent alçada de manera clar per la pista ample.

16,06 h. Creuem una pista de manera transversal i seguim davallant en direcció S.O.

16,14 h. Pista en desús que ignorem i que surt a la nostra dreta. En la part final de la baixada la pista ample per la que anem descriu uns marcats revolts.

16,18 h. Estem a tocar a la darrera ermita, deixem la pista i prenem una drecera a la nostra esquerra i que davalla directament a la construcció.

16,20 h. Sant Andreu de Castanyet. Darrera de les 10 ermites, 250 metres. Ara tornarem a Santa Coloma per carretera asfaltada de 5 quilòmetres (GIP-5511), si be, just després d’haver passat per sota els ponts de l’Eix Transversal – autovia C-25, trobem la connexió amb el GR que segueix per bosc i camps a la dreta de la carretera, amb una línia paralel.la i distanciada de l’asfalt i que també ens duu al punt final de la ruta.

17,40 h. Santa Coloma de Farners. Parc de Sant Salvador. 130 metres. Final del llarg periple de la ruta de les 10 ermites.

POTS DESCARREGAR-TE EL TRACK DE L’ITINERARI AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/santa-coloma-de-farners-ruta-de-les-10-ermites-5112793

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s