PLA DE LA CALMA PER LA CARENA DE LA PERERA.

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/
FOTO PAKO CRESTAS

Introducció:                   La petja humana es el més destacable d’aquest llarg itinerari que ens porta des del fons de la vall de la riera d’en Pujol a dalt del Pla de la Calma.

En un principi cal destacar la modernitat de l’explotació agrícola situada al costat de les runes del mas de la Codina. Segurament, es tracta d’un bon cas de reinversió dels fons europeus per l’ajuda a l’agricultura. Així com son molts els agricultors que s’han pensat que les subvencions a fons perdut del fons europeu era una mena de mana celestial o un dret assumit; uns altres, més previsors i adaptats als nous temps, han sabut fer bon us dels diners i modernitzar les instal·lacions per millorar producció i condicions de treball. El cas del mas de la Codina es, a totes llums, un d’aquesta esperançadora tendència.

FOTO PAKO CRESTAS

Per altra banda la visió de l’església de Sant Isidre deixa el cor dins d’un puny, de veure com vessa melancolia i abandó per totes les escletxes.

I per últim tenim el poètic Mas de la Figuera, on avui només habita un gos, antuvi va ser refugi de poetes i intel·lectuals com en Joan Maragall. Reproduïm un dels poemes que va escriure l’avi del que després va ser alcalde de Barcelona i President de la Generalitat. El poema de Joan Maragall porta com títol PER LA LOLA DE “LA FIGUERA”:

FOTO PAKO CRESTAS

Aquelles flors que em vas dar

tot el camí van fer olor.

I aixís que vaig arribar

en aigua les vaig posar

per donà’ls-hi més frescor.

I encara dies i dies

m’han fet recordar de tu,

de quan a l’hort les collies,

de quan en pom les guarnies

i de quan me les vas dur.

Ara les flors ja han passat

mes el record ha restat,

entorn meu com una flaire.

I tu del goig que m’has dat,

te n’has enrecordat gaire?

FOTO PAKO CRESTAS

Punt de partida:              PONT DE PEU DE COSTA. 450 metres d’alçada. Accessible per pista forestal en bon estat que surt del poble d’ AIGUAFREDA i remunta la vall pel costat de la RIERA DEL PUJOL.

En realitat el camí neix un centenar de metres vall endins, el millor es passar el conjunt de cases que hi ha després del pont i aparcar al primer replà que trobem a ma esquerra. En aquest cas haurem passat just per davant del naixement del camí en el darrer tram de transit en vehicle, a la recerca del replanet on aparquem.

FOTO PAKO CRESTAS

Punt d’arribada:              PLA DEL CAFÉ, a 1.195 metres d’alçada.

Desnivell:              745 metres. 

Horari:                  2 hores i 35 minuts.

Itinerari:                prenem el caminet força ben marcat que neix a banda dreta de la pista, just una mica més d’un centenar de metres, vall a munt, del PONT DE PEU DE COSTA.

FOTO PAKO CRESTAS

El camí, que transcorre pel bosc, fa un parell de ziga zagues decidides i de seguida arriba a una mena de collet. COLLET DEL GALL, 479 m. (0,10 h). El camí continua en sentit ascendent i direcció N.E. per una mena de lloma aresta, on el bosc es fa força més obert. Passem per sota un cablejat, deixem de banda una bifurcació que neix cap a la nostra dreta, continuem pel camí de l’esquerra, i al cop travessem per primera vegada la pista forestal. (0,15 h). El camí segueix per l’altra banda de la pista amb la mateixa orientació N.E. i en sentit ascendent. Al poc tornem a trobar-nos la pista forestal (0,20 h), aquesta vegada, enlloc de creuar-la directament, prendrem la pista cap a l’esquerra i a una vintena de metres hi trobem de nou el caminet que fa drecera pel mig del bosc. Novament creuem la pista en dos ocasions més (0,25 i 0,35 h, respectivament). A aquesta darrera intersecció la pista es trifurca, en dos pistes principals cap a la dreta i l’esquerra, i una tercer camí que neix en diagonal ascendent per sobre del trencall de l’esquerra. Es justament aquest camí ample, que no arriba a ser pista, el que haurem de prendre per continuar pujant. De seguida pugem un monticle molt arrodonit que son ELS DOS TURONS, 754 metres, traspassem un diminut collet i pugem en mig del bosc obert pel llom, camí marcat o semi marcat que transcorre pel mig de grans lloses de roca vermellosa en forma de grans discos. Dalt de la pujada del turó hi trobem l’explotació ramadera i les runes de LA CODINA. (0,55 h). A llevant de les runes i tornem a trobar l’ample pista que justament comunica la vall amb aquesta explotació agrícola i que després continua pujant.

FOTO PAKO CRESTAS

De seguida abandonarem la pista principal per fer una drecera que li surt en diagonal ascendent cap a la dreta (brancal que neix del marge esquerra de la pista) i que evita un gran revolt. La drecera torna a retrobar-se al poc amb la mateixa pista, que en aquest tram ja ha deixat d’estar en bon estat. Continuem ja per la pista. Al poc arribem a l’ermita de SANT ISIDRE, (1,15 h), que presenta un estat d’abandonament, i ja a pocs metres hi serem al llegendari mas de LA FIGUERA, 890 m, també abandonat, si be el pas resta prohibit.

FOTO PAKO CRESTAS

Bifurcació en les proximitats del mas. Continuem per la pista de l’esquerra, ascendent, que passa pel costat d’un bassal i que entra de ple en l’ample CARENA DE LA PERERA. Al poc trobem una pista transversal que creuarem, continuant vers al S.E. A ma dreta veiem el mas de LA PERERA. (1,25 h). Ara cal continuar la pista que transcorre pel mig del gran llom amb suau pendent. I trobem diversos trencalls, tan a banda dreta com a banda esquerra, però la pista principal es tan evident i està força mes marcada, pel que no hi ha pèrdua possible. Aquest tram es bastant llarg i es fa un pel monòton, per altra banda les pròpies característiques del terreny i de la pista fa que guanyem distància amb facilitat. Just abans d’arribar dalt del pla, ho trobem les runes del CORRAL D’EN PERERA, 1.135 metres, (2,15 h).   Poc més a dalt la pista es creua amb la carretera sense asfaltar que creua el Pla de la Calma, just al PLA DEL CAFÉ, davant de les runes del CAFÉ. (2,35 h). En aquest punt ja podem donar per finalitzada l’excursió.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor

Resssegui l’itinerari 4 del mapa parcial

POTS COMPRAR EL MAPA DEL MONTSENY DE PAKO CRESTAS AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://pakocrestas-shopping.com/epages/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6.sf/es_ES/?ObjectPath=/Shops/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6/Products/MAPA003 .

POTS COMPRAR EL MOCADOR DE COLL DEL MONTSENY DE LA COL.LECCIÓ PAKO CRESTAS AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://pakocrestas-shopping.com/epages/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6.sf/es_ES/?ObjectPath=/Shops/8564ac47-21a5-4fea-9e0b-4ccd50d8ebb6/Products/BUFF001

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s