MATARRANYA – RUTA A SANT MIQUEL DE ESPINALVA

VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/
FOTO PAKO CRESTAS

Introducció: Se’ns dubte una de les excursions més solitàries i feréstecs de la comarca. Tot el conjunt d’edificacions, inclòs el que en el seu dia va ser un important complexa com Sant Miquel d’Espinalva, està en runes i abandonat, el que ens pot transmetre una idea de la duresa de la vida en aquestes contrades que mica en mica es van veure abocades a l’oblit.

Temps: 5 hores.

Desnivell: 533 metres de pujada i 508 metres de baixada.

Llargària: 14 quilòmetres 950 metres

Dificultat: Alta.

FOTO PAKO CRESTAS

Punts d’aigua: No hi ha cap font en tot el periple, el que ens obliga a dur l’aigua o líquid necessari des de bon principi.

Punts de referència: * riu Pena * Mas del Pas del Lobo * Mas de Tapias * Barranc de las Tapias * riu del Racó * Coll de la Maçanera * Serra de la Mançanera * Sant Miquel de l’Espinalva * Mas de Frare * Mas Roch * Barranc de Sant Miquel * Moli de Barrancos * riu del Racó * riu Pena

Accés al punt de partida: Pont sobre el riu Pena (més conegut com riu Sec pels locals), molt a prop de la cua de l’embassament homònim. Aquest pont es situa al costat del Mas del Pas del Lobo i es accessible per pista en bon estat, la que voreja l’embassament de la Pena, a la qual hi podem arribar amb transit rodat des del poble de Beseit tot seguint les marques de G.R.

FOTO PAKO CRESTAS

Itinerari: Km. 0,0 – Pont sobre el riu Pena, a les proximitats del Mas del Pas del Lobo (no visible). Cartell indicador i panell informatiu. En aquest punt deixem de coincidir amb el G.R. (taques vermelles i blanques) i s’inicia el P.R. TE-155 (taques grogues i blanques). Desprès del pont hi ha una bifurcació. Seguim l’ample pista de l’esquerra vers en direcció S.S.E.

Km. 0,43 – Bifurcació de pistes. Seguim el brancal de l’esquerra, tot recte. Estem a les proximitats del Mas de Tapias.

Km. 0,58 – Bifurcació. Cartell indicador. Obviem una pista que se’ns incorpora per l’esquerra i seguim recte en direcció sud. Al poc creuem el llit sec del Barranc de las Tapias.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 1,2 – Bifurcació de pistes. Seguim per la pista principal que es la de la nostra dreta. Cartell indicador. Marques P.R.

Km. 1,4 – Bifurcació. Ignorem la pista que neix a la nostra dreta i que està barrada amb una cadena. Seguim vers al sud transitant al costat del riu.

Km. 1,7 – En trobem una cadena que barra el possible transit de vehicles a la pista. A partir d’aquest punt només podem seguir a peu. La pista continua essent ample i sense pèrdua possible.

Km. 1,9 – Bifurcació. Neix una pista ascendent en diagonal vers a la nostra dreta, la qual ignorem donant-li l’esquena i seguint recte per la pista del fons de la vall. Cartell indicador.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 2,7 – Creuem el llit sec del riu del Racó. Es el moment d’abandonar el pista i el fons de la vall i prendre un corriol ascendent que puja pel bosc en direcció sud, al principi fent un traçat paral·lel a la vall i després allunyant-se fent unes ziga zagues ascendents. Principi del camí ben marcat amb el P.R. Estaques i cartell indicador.

Km. 3,3 – El corriol va a parar a una pista a l’alçada d’un revolt, la qual seguirem recte en sentit ascendent i en direcció S.E.

Km. 3,4 – De seguida abandonem la pista i seguim pel marcat corriol que es torna a dibuixar al marge dret de la mateixa. Marques de P.R. Evident.

Km. 4,4 – Collet a l’alçada de 813 metres, ja estem dalt de l’aresta. Seguim guanyant alçada pel marcat i agradable corriol pel mig del bosc en direcció S.E. Marques P.R.

Km. 5,6 – Creuem una pista en desús i seguim recte vers al S.E. Cartell indicador.

Km. 6,2 – Coll de la Maçanera, 1.002 metres. Costa una mica d’apreciar ja que estem en mig del bosc, no obstant notarem un canvi de vessant, passem de l’obaga a la solana. Seguim però per un corriol ben marcat i amb marques de P.R.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 7,0 – Serra de la Mançanera. Anem a parar a una pista en desús que seguirem vers a la nostra dreta en sentit ascendent i vers al S.S.O.

Km. 7,1 – Unió de pistes. Seguim vers a la nostra esquerra en direcció sud per una pista més ample. Ja divissem el turonet on es situa Sant Miquel.

Km. 7,6 – camí que neix a la nostra dreta i que ara ignorem per seguir recte, però que serà la senda per la qual baixarem a la tornada, o sigui, per on continua el traçat circular del P.R. Cartell indicador.

Km. 7,7 – Cruïlla de pistes. Abandonem la mateixa i seguim recte per una marcat corriol que puja el turonet final de Sant Miquel. Evident. Cartell indicador. Marques de P.R.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 7,9 – Sant Miquel de l’Espinalva. 1.152 metres d’alçada. Bonic i espectacular conjunt de cases amb l’esglèsia com a nucli central, avui en dia en un avançat estat ruïnós. Molt bones vistes panoràmiques. Per iniciar el descens desfem les nostres passes fins al punt quilomètric 7,6.

Km. 8,2 – Bifurcació. Deixem la pista per la qual em pujat i davallem pel corriol de la nostra esquerra, també amb marques de P.R., que ens fa perdre alçada en direcció oest. Cartell indicador.

Km. 8,8 – Anem a parar a un camí més ample, pista en desús, que seguirem vers a la nostra dreta en direcció oest. Marques P.R.

Km. 9,4 – Mas de Frare. El camí ben marcat segueix perdent alçada pel mig del bosc en direcció nord. Marques P.R.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 10,4 – Mas Roch. El corriol va a morir a les proximitats del mas. Continuarem davallant ja per una ample pista que ens porta al llit del riu en direcció S.S.O.

Km. 10,7 – Bifurcació. Seguim la nova pista vers a la nostra dreta, seguint ja per la part baixa del Barranc de Sant Miquel, en direcció nord. Ja no abandonarem aquesta ample pista que ens duu directament al punt de partida.

Km. 11,5 – Moli de Barrancos, que resta a la nostra esquerra a l’altre costat del riu. Seguim l’ample pista vers al nord.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 13,4 – Sendes pistes que se’ns incorporen, primer per l’esquerra i desprès per la dreta. Seguim recte vers al nord pel fons de la vall.

Km. 14,0 – Creuem el llit sec del riu del Racó, on coincidim amb el punt quilomètric 2,7. Continuem dons fins al punt de partida desfent terreny conegut.

Km. 16,7 – Pont sobre el riu Pena. Final del periple.

POTS DESCARREGAR-TE EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/ruta-a-san-miguel-de-espinalvar-20859171

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: