
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/


SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/cataloniatrekking/
SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

Solduga és un antic poble del terme municipal de Baix Pallars, a la comarca del Pallars Sobirà. Pertanyia a l’antic terme, suprimit el 1969, de Baén. Actualment (2011) està quasi despoblat, amb algunes cases en ruïnes, i tan sols hi queda una casa habitada.
Està situat al sud-oest de l’antic cap de municipi, Baén, en el sector més meridional de l’antic terme municipal, al sud-est de l’actual de Baix Pallars.
Amb la promulgació de la constitució espanyola del 1812, l’anomenada Constitució de Cadis, Solduga organitzà el seu propi ajuntament, amb Espluga de Solduga, amb el nom de Solduga i Espluga. En no assolir un mínim de 30 veïns (caps de família), el febrer del 1847 fou unit al de Baén. Pertanyia, com els altres pobles veïns, a l’abadia de Gerri.
Solduga té església parroquial, dedicada a Sant Martí de Tours. L’església i una casa són els dos únics edificis que continuen dempeus al poble.
Segons Joan Coromines, Solduga prové de l’ibèric Salduba, emparentat amb els ètims bascos çaldu (cavall) i bide (camí). Seguint les explicacions de Coromines, Solduga vindria d’un antiquíssim camí de cavalls.
Pascual Madoz dedica un breu article del seu Diccionario geográfico.. a Baén (Bahent). S’hi pot llegir que el poble està situat en el vessant de muntanyes molt elevades, on és combatut pels vents del nord i de llevant. El clima hi és fred, i propens a inflamacions i apoplexia. Tenia en aquell moment 9 cases, amb una església, dedicada a Sant Bernat (error, ja que el patró és sant Sadurní, sant Serni), sufragània de la de Baén. Descriu el territori de Baén com a aspre, pedregós i muntanyós, amb importants boscos, molt densos.
S’hi collia sègol, ordi i patates, i hi ha vaques i ovelles. Hi ha caça de llebres, conills i perdius. La població, que comptabilitza juntament amb Sant Sebastià de Buseu, era de 9 veïns (caps de casa) i 45 ànimes (habitants)

FOTO PAKO CRESTAS FOTO PAKO CRESTAS FOTO PAKO CRESTAS FOTO PAKO CRESTAS FOTO PAKO CRESTAS FOTO PAKO CRESTAS