PARC DE L’ALT PIRINEU – VOLTA CURTA DE SANT JOAN DE L’ERM

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-3-blog-catalonia-trekking.jpg
VINE A CONEIXER ELS NOSTRES TREKKINGS AUTO-GUIATS PER DIFERENTS INDRETS DE CATALUNYA
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-1-blog-catalonia-trekking.jpg
VOLS VIATJAR AMB PAKO CRESTAS? (AUTOR DEL PRESENT BLOG). – TROBARÀS EL NOSTRE PROGRAMA DE VIATGES A: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es banner-2-blog-catalonia-trekking.jpg
VISITA EL NOSTRE CALENDARI DE SORTIDES GUIADES: https://www.catalonia-trekking.com/catalunya-outdoor-actividades/

SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/

SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

FOTO PAKO CRESTAS

Introducció:  volta similar a la volta llarga de Sant Joan de l’Erm, si be aquesta escurça l’excursió fent una tornada més directa i amb menys desnivells des de Sant Joan de l’Erm Vell a la Basseta.

Sant Joan de l’Erm Vell (font wikipedia):és un antic santuari situat al veïnat de Sant Joan de l’Erm, en el municipi de Montferrer i Castellbò (Alt Urgell). Destruït el 1936, es va edificar Sant Joan de l’Erm Nou a cinc quilòmetres de distància. Està protegit com a bé cultural d’interès local.

És tradició que el 1208 el vescomte Arnau de Castellbò hi va portar el Sant Graal, que abans es guardava a Besiers.

Tot i que hom ha suposat uns orígens medievals per al santuari de Sant Joan de l’Erm, no hi ha documentació d’aquesta època que en parli d’una forma indiscutible. Segons les fotografies conservades, el temple anterior a l’incendi de 1936 semblava més aviat datable de l’edat moderna. L’esment explícit més antic que es coneix de l’hospici data de 1519, i fins a la seva destrucció conservà la seva funció d’hospital i lloc d’acolliment. El santuari era administrat pel cabiscol de la col·legiata de Castellbò i el batlle i els regidors de la vila. L’any 1936 va ser incendiat i no tornà a ser reconstruït al mateix indret.

FOTO PAKO CRESTAS

Temps:2 hores 35 minuts

Desnivell:304 metres de pujada i l’equivalent de baixada.

Llargària:9 quilòmetres 270 metres

Dificultat:mitja

Punts d’aigua:Hi ha dos fonts al recorregut, la primera just sortir del refugi de la Basseta (Cóm de la Basseta) i la font del cobert a tocar de Sant Joan de l’Erm Vell.

Punts de referència: * Refugi de la Basseta * Cóm de la Basseta * Bosc de Sant Joan * Torrent del Barranc del Forcat * Barranc de la Basseta * Serrat de l’Oratori * La Torrentera * Font del Cobert * Sant Joan de l’Erm Vell * Serrat de l’Oratori * Barranc de Reguerals * Barranc del Forcat * Refugi de la Basseta – Coll de la Basseta.

Punt de partida:Sant Joan de l’Erm – Refugi de la Basseta. Accesible per carretera des del poble de Castellbó.

FOTO PAKO CRESTAS

Itinerari:Km. 0,0 – Refugi de la Basseta. 1.713 metres. Prenem la pista en direcció nord. De seguida, al donar l’esquena al refugi, trobem una primera bifurcació. Abandonem la pista ample i davallem pel camí que perd alçada vers a la nostra esquerra. Taques grogues. Cartell indicador a la cruïlla.

Km. 0,28 – Cóm de la Basseta. Als pocs metres hi ha una bifurcació. Seguim per la senda descendent de la nostra esquerra. Continuem per l’evident camí perdent alçada vers al N.O. Estem creuant l’anomenat Bosc de Sant Joan.

Km. 0,97 – Creuem per un pont les aigües del Torrent del Barranc del Forcat

Km. 1,9.  – Barranc de la Basseta. Bifurcació. Cartell indicador. Continuem pel sender de la nostra esquerra, allunyant-nos definitivament del llit de la torrentera. Taques grogues. Guanyem alçada de manera suau vers al nord.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 2.9. Serrat de l’Oratori. Només notarem que traspassem el serrat pel canvi d’orientació de la nostra marxa, que ara ens farà anar vers a l’oest, tendència S.O., per la resta, continuem envoltats de bosc i guanyant alçada de manera molt suau.

Km. 4,2. La Torrentera. Traspassem el petit rierol i de seguida trobem una bifurcació. Seguim per la senda ascendent de la nostra esquerra. Cartell indicador.

Km. 4.6. Font del Cobert. Poc metres per sota de les runes de Sant Joan de l’Erm Vell, ben visible a sobre nostre.

Km. 4,7. Sant Joan de l’Erm Vell. Ample pista. Cruïlla de camins. Seguim per l’ample pista vers al S.E. Tram bastant planer. La pista està en molt bon estat i es possible trobar-hi transit rodat. Traspassem el Serrat de l’Oratori i el Barranc de Reguerals.

Km. 7,2 Abandonem la pista principal i prenem una de secundària que neix a la nostra esquerra. Cartell indicador. Taques grogues.

Km. 7,3. Nus de camins. Descartem dos a la nostra dreta i un a la nostra esquerra per seguir tot recte. Taques grogues.

FOTO PAKO CRESTAS

Km. 7,6. Bifurcació., Seguim el camí ascendent de la nostra dreta. Cartell indicador.

Km. 8,7. Barranc del Forcat. Poc després de creuar la torrentera trobem una bifurcació. Cal seguir per la pista de la nostra dreta. Comencem a guanyar alçada de manera suau però constant.

Km. 8,9. Pista en desús que neix a la nostra esquerra i que ignorem per seguir tot recte en direcció est.

Km. 9,3. Refugi de la Basseta i Coll de la Basseta. Final de l’excursió.

Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor.

FOTO PAKO CRESTAS

POTS DESCARREGAR EL TRACK DE L’EXCURSIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/parc-de-lalt-pirineu-sant-joan-de-lerm-volta-curta-47974013

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Comenzar
A %d blogueros les gusta esto: