
https://www.catalonia-trekking.com/trekkings-catalonia/


SEGUEIX-NOS A INSTAGRAM https://www.instagram.com/pakocrestas/
SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/
Introducció: Bonica alternativa per pujar a la Serra de Pinós des de la casa rural de Casa Miralles. Cal destacar a la pujada la Font del Mossèn Benet i l’agregat de cases de Santgrà. Baixem pel G.R. que resulta menys interessant, però a l’hora directe, ja que discorre en la seva gran majoria per un vial asfaltat.

Rosa dels Vents: a tocar del Santuari de Pinós i trobem una rosa dels vents esculpida en pedra ens indica que ens trobem al centre geogràfic de Catalunya. Des d’aquest punt, situat a uns 940 m d’altitud, es domina una magnífica panoràmica que arriba fins al Pirineu, Collsacabra i el Montseny. Seguint la carretera de Calaf, podrem arribar fins a la Molsosa i el nucli de Prades.
Santuari de Santa Maria de Pinós: centre de devoció comarcal que s’alça als vessants septentrionals de la mateixa serra, a 904 m d’altitud, dominant una magnífica panoràmica que arriba als Pirineus, a Collsacabra i al Montseny. L’església, sòlida construcció bastida en diverses etapes (la llinda de la portalada és del 1642), conservà fins a la destrucció del 1936 un magnífic altar barroc. Prop seu hi ha una gran construcció senyorial i l’hostal. Malgrat la tradició de mare de déu trobada, segons report de Josep Godayol, arxiver dels hospitalers (1808), el santuari fou edificat pels templers el 1312 i molt aviat passà als hospitalers. Trobem aquí el santuari marià, l’edifici annex altra hora ocupat per monjos templers i hospitalers, i l’hostal obert més antic de Catalunya
L’Hostal de Pinós: El Portal de l’Hostal de Pinós és ple de símbols marians. La Verge queda resguardada en un petit nínxol, amb els símbols del món a banda i banda. El llindar de la porta és ple d’inscripcions, totes referents a la devoció mariana, on hi consta, també, la data de 1677. El Santuari fou edificat pels Templers l’any 1312. La construcció de l’Hostal i la casa s’inicià al s. XVI
Temps: 4 hores 30 minuts a 5 hores.

Desnivell: 366 metres de pujada i l’equivalent de baixada. La cota màxima es de 973 metres i la cota mínima 632 metres.
Llargària: 16 quilòmetres i 100 metres
Dificultat: Mitja
Punts d’aigua: A la part inicial de l’excursió hi trobem la Font del Mossèn Benet. Dalt de Pinós hi ha l’hostal on ens podrem aprovisionar d’aigua.
Punts de referència: * Casa Miralles * Sant Andreu de Miralles * Camp Gran * Costa de Gutzems * Mas Fornells * Molí de Fornells * Torrent de la Rasa de la Carbassa * Font de Mossèn Benet * cases de Santgrà * Els Racons * riera de la Rasa de Santgrà * Mas del Soler * Serra de Pinós * Mare de Déu de Pinós * Rosa del Vents * Mare de Déu de Pinós * Casa Cremada * La Carbassa * Cal Xeremina * Riera de Matamargó * Casa Miralles.
Accés al punt de partida: Casa Miralles. Establiment de turisme rural. Més info a http://www.casamiralles.com

Itinerari: Km. 0,00. Casa Miralles. Prenem la pista d’accés rodat a la finca en direcció nord. Al poc passem pel costat de l’ermita de Sant Andreu de Miralles, seguirem vers a la nostra dreta en direcció E.N.E., continuant per la pista principal d’accés rodat a la finca. A la nostra dreta, molt planer, visualitzem l’anomenat Camp Gran.
Km. 0,56. Bifurcació. Abandonem la pista d’accés a Casa Miralles i prenem la pista de la nostra dreta. Cartell indicador direcció “Fornells”
Km. 0,96. Deixem una pista en desús a la nostra dreta per continuar en direcció S.E. A la nostra esquerra divisem un petit turonet conegut com la Costa de Gutzems.
Km. 1,5. Bifurcació. Obviem el brancal de la nostra dreta que es l’accés al Mas Fornells, on es localitza l’ermita de Sant Francesc. Seguim per una pista en lleugera baixada vers al N.E.
Km. 1,6. Pista que se’ns incorpora per la dreta i que en realitat es un brancal paral·lel de l’anterior. Seguim per la pista principal de l’esquerra, la qual dibuixa un marcat revolt i es re orienta vers al sud.
Km. 1,8. Pista en desús que surt a la nostra esquerra i que obviem.

Km. 1,9. Bifurcació. Deixem la pista principal i prenem un brancal descendent vers a la nostra dreta. Sageta de pintura blava.
Km. 2,2. Un corriol surt a la nostra esquerra i un cartell ens indica que comencem a coincidir amb la ruta de la Sal. Seguim per la pista vers a la nostra dreta en direcció oest.
Km. 2,3. Molí de Fornells (resta a la nostra esquerra i no es fàcilment visible). Bifurcació que surt en perpendicular vers a l’esquerra i que ignorem. Seguim recte en direcció oest.
Km. 2,5. Runes d’una mena d’orri a la nostra esquerra. Surt un camí en desús a la nostra dreta. Nosaltres seguim recte en direcció est. Al poc creuem el Torrent de la Rasa de la Carbassa.
Km. 2,6. Bifurcació. Seguim per la pista de la nostra esquerra en direcció S.O. anant al costat de la riera de la Rasa de Santgrà.
Km. 3,2. Font de Mossèn Benet, que resta a l’esquerra de camí.
Km. 4,1. Falsa bifurcació. Tots dos brancals es tornen a ajuntar als pocs metres.
Km. 4,2. Brancal que se’ns incorpora en diagonal per la nostra dreta. Seguim per la pista situada al fons de la rasa en direcció S.O. Tram ja de lleugera i permanent pujada.
Km. 4,4. Bifurcació, Prenem la pista ascendent de la nostra dreta. Cartell de la ruta de la Sal. Sobre nostre divisem el conjunt de cases de Santgrà. Al poc deixem a la nostra dreta una pista ascendent que justament es l’accés a les esmentades cases.
Km. 4,9. Els Racons. Deixem a la nostra dreta una nova pista d’accés a Santgrà. Seguim en direcció O.S.O. per un tram planer.
Km. 5,1. Bifurcació. Prenem la pista planera de la nostra esquerra en direcció S.O.

Km. 5,3. Nova bifurcació. Brancal ascendent que surt a la nostra dreta i que ignorem per seguir per la pista més ample que al poc travessa les aigües de la riera de la Rasa de Santgrà i es re orienta vers al E.N.E.
Km. 5,9. Mas del Soler. Just poc abans d’arribar-hi localitzem una doble pista secundària a la nostra dreta que neix en sentit ascendent i en direcció S.S.E. Agafem el brancal situat més a la dreta de tots dos camins que neixen en comú en aquest punt. Filat amb vailet al principi. Cartell de la ruta de la Sal.
Km. 6,6. Bifurcació. Seguim el brancal ascendent de la nostra esquerra.
Km. 7,1. Bifurcació. Seguim vers a la nostra esquerra i al poc entrem en una zona de camps on la pista passa a ser una senda i després una mena de roderes dibuixades en mig del camp. Anem pel marge dret, en direcció vers al E.S.E. tenint com a referència una alta i prima antena que serà la nostra fita més propera.

Km. 7,7. Estem al cordal de la Serra de Pinós, sota l’antena. Anem a buscar la pista situada pocs metres a la nostra esquerra, cap al S.O., i tant bon punt prenem de nou la pista, ample i evident, la seguim vers a la nostra dreta en direcció E.S.E.
Km. 8,3. Doble trencall. Per la nostra esquerra se’ns incorpora una pista en diagonal i cap a la dreta neix una pista en perpendicular. Seguim tot recte en direcció E.S.E.
Km. 8,6. Conjunt de cases. Seguim tot recte per la pista que passa a ser un vial asfaltat, deixant a la nostra esquerra una pista descendent.
Km. 8,9. Mare de Déu de Pinós, on trobem l’ajuntament i un restaurant. Estem en zona urbanitzada. Pujarem per un vial asfaltat que neix en diagonal en direcció E.S.E., seguint l’indicador “Rosa dels Vents”
Km. 9,2. Rosa del Vents. Taula panoràmica. Estem en el punt considerat com el Vèrtex geodèsic central de Catalunya. Desfem les nostres passes fins a la Mare de Déu de Pinós.

Km. 9,6. Estem de nou al costat de la Mare de Déu de Pinós. Agafem la carretera asfaltada que neix vers al N.E. seguint l’indicador “Su”. Ve ara un llarg trajecte per carretera asfaltada, seguint les indicacions del GR. Baixada suau però constant
Km. 12,1. Carretera asfaltada que neix a la nostra esquerra direcció “Ardèvol”. Seguim vers a l’O.N.O. seguint les marques del GR, direcció “Su”.
Km. 13,0. Brancal asfaltat que se’ns incorpora per la dreta. Seguim la pista asfaltada vers al nord. Al poc passem pel costat de la Casa Cremada.
Km. 13,6. Vial asfaltat que neix en perpendicular a la nostra esquerra. Seguim recte per la carretera direcció Su. En aquest trencall deixem el GR.
Km. 14,1. La Carbassa. Deixem la carretera i accedim a les proximitats de la casa per una pista que neix a la nostra dreta. Just a tocar de la construcció i trobem una altre pista en suavíssima baixada que neix vers a la nostra esquerra en direcció nord.
Km. 14,7. Brancal secundari que neix descendent a la nostra dreta i que ignorem per seguir tot recte direcció N.E.

Km. 15,1. Cal Xeremina. Prenem un brancal que surt vers a la nostra dreta en direcció est, just abans d’arribar a la casa. Davallem pel fons d’un clot obert.
Km. 15,7. Bifurcació a l’alçada d’un revolt. Prenem la pista de la nostra esquerra i creuem la Riera de Matamargó. Just passat les aigües un nou brancal se’ns incorpora en diagonal per la nostra esquerra. Seguim recte paral.lels a la riera en direcció S.E.
Km. 16,1. Casa Miralles. Després d’haver passat per davant de l’ermita de Sant Andreu, ja hi serem al punt de partida, donant per finalitzada aquesta excursió circular.
Autor: PAKO CRESTAS – no es permet la reproducció total o parcial de la present fitxa sense consentiment escrit de l’autor
Una respuesta a «SERRA DE PINÓS DES DE CASA MIRALLES»